Nuorille

Reumaliitto palvelee niin nuoria kuin nuoria aikuisiakin. Tarjolla on tietoa, vertaistukea ja tapahtumia. 

Voimauttava valokuva nuorten kurssilta. Kuvassa nuori ihminen seisoo pellon reunassa.
Reumanuorten Voimauttava valokuva -kurssin satoa. 

Enska - ensitietopaketti nuorille

Enska on vasta reumadiagnoosin saaneille nuorille suunniteltu ensitietopaketti. 

Lataa Enska-esite (pdf)

Erilliseen esitteeseen on koottu tietoa sosiaaliturvasta perheille, joissa on lapsia tai nuoria.

Lataa esite sosiaaliturvasta (pdf)

Teini-ikäisille

Nuorille, 13-17 -vuotiaille järjestettäviin tapahtumiin kuuluvat esimerkiksi leirit ja virkistysviikonloput. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtumakalenterista.

Reumaliitto järjestää nuorille myös omia arkea tukevia kursseja. 

Reumaliiton nuorten toimikunta eli Nurekatiimi

Nurekatiimiin (Nuoret reuman kanssa) kuuluu nuoria ja nuoria aikuisia, jotka itse sairastavat jotain reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta. Tiimiin kuuluu myös sairastavien lasten vanhempia. Tiimin tehtävänä on saada sairastavien lasten ja nuorten ääni kuuluviin ja jakaa vertaistukea muiden sairastavien kanssa. Nurekatiimi näkyy sosiaalisessa mediassa omilla Instagram, YouTube ja TikTok-tileillä. Ota sometilit seurantaan, niin saat tietoa Reumaliiton nuorille suunnatuista tapahtumista ja kuulet muiden sairastavien nuorten tarinoita.

Nurekatiimin Youtube-video ennakkoluuloista

Juttele muiden nuorten ja nuorten aikuisten kanssa

Nurekatiimillä on oma Discord-kanava, johon liittymällä pääset tutustumaan uusiin vertaiskavereihin, juttelemaan, kirjoittelemaan tai vaikka pelaamaan muiden ryhmäläisten kanssa tai ihan vain hengailemaan mukana. Ryhmä on tarkoitettu yli 13-vuotiaille, jotka sairastavat jotain reuma- tai tuki- ja liikuntaelinsairautta. Yläikärajaa ei ole.

Näin liityt Discord-kanavalle:

  1. Jos sinulla ei ole Discord-tiliä, luo käyttäjätili tästä.
  2. Liity serverille tästä.
  3. Kun olet päässyt serverille sisään, ilmoita Lauri-nimiselle adminille yksityisviestillä toiveestasi päästä ryhmään. Ryhmä on tarkoitettu vain nuorille, jotka sairastavat jotakin reuma- tai tuki- ja liikuntaelinsairautta. 

Uutta sisältöä nuorille! Käy kuuntelemassa Nurekatiimin NUREcast-podcastsarjaa! Kuvassa podcastsarjan tunnus, oranssi reumanappi jolla on kuulokkeet.

Loppuvuodesta 2020 Nurekatiimi toteutti yhteistyössä Sanofi Genzymen kanssa kahdeksanosaisen podcastsarjan nimeltä NUREcast sekä Nuoret reuman kanssa -webinaarin. 

NUREcastin jaksoja pääset kuuntelemaan Spotify ja Apple Podcasts -palveluissa. Käy kuuntelemassa!

Nuoret reuman kanssa -webinaari on katsottavissa Youtubessa. 

Tule mukaan Nurekatiimin some-päivittäjäksi!

Nurekatiimin Instagram ja YouTube -kanavat etsivät innokkaita päivittäjiä. Kerro sanoin ja kuvin hetkistäsi, sekä jaa ajatuksesi muiden reumaa sairastavien nuorten kanssa. Jos olet innokas somettaja, ole yhteydessä laittamalla sähköpostia heta.rissanen(at)reumaliitto.fi tai jenny.tenhunen(at)reumaliitto.fi. Voit myös laittaa viestiä WhatsAppissa Hetalle 044 784 17 77 tai Jennylle 044 346 95 26.

Uutiskirje lapsiperheille ja nuorille

Lapsiperheille ja nuorille kootaan omaa sähköistä uutiskirjettä noin 2 kertaa vuodessa. Liity joukkoon ja tilaa lasten ja nuorten oma uutiskirje. Saat ajankohtaista tietoa, sekä tiedotamme myös Reumaliiton palveluista ja tapahtumista.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjearkisto

 

Kaverina #näkymätönsairaus -kampanja

Reuma, IBD (Crohnin tauti ja colitis ulcerosa) ja psoriasis ovat pitkäaikaissairauksia, jotka eivät välttämättä näy päällepäin ja joiden vaikutukset ulottuvat pintaa syvemmälle.

Kaverina #näkymätönsairaus -kampanja on suunnattu koulujen opetushenkilökunnalle sekä 13–18-vuotiaille nuorille ja heidän läheisilleen. Kampanjakokonaisuuteen kuuluu videosarja, joka sisältää nuorten kokemuksia sairastamisesta, videoihin liittyvät pohdintatehtävät oppituntien tueksi sekä Loikka-applikaatio.

Tutustu kampanjaan ja sen materiaaleihin osoitteessa www.nakymatonsairaus.fi.

Kampanjassa mukana Crohn ja Colitis ry, Suomen Reumaliitto, Psoriasisliitto sekä AbbVie.

Pelillinen sovellus Loikka

Hauska tapa tutustua tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) sekä lastenreumaan! Loikka on tarkoitettu IBD:tä tai lastenreumaa sairastaville nuorille sekä heidän läheisilleen. Sovelluksen avulla voi saada tietoa sekä ymmärrystä pitkäaikaissairaudesta. Lisäksi Loikka tarjoaa sairastaville tukea hoidon siirtyessä lasten puolelta aikuisten puolelle. Loikka on kehitetty yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten, AbbVien, Crohn ja Colitis ry:n, Suomen Reumaliiton sekä IBD:tä tai lastenreumaa sairastavien nuorten kanssa. Sovellus on ladattavissa Google Play ja Apple App Store -sovelluskaupoista.

AppStore-merkki

Google Play -kauppa

Katso Loikka-sovelluksen pelivideot tästä YouTube-soittolistasta!

 

Tietoa sosiaaliturvasta lapsiperheille ja nuorille

Sosiaaliturvan suunnistuskartta lapsiperheille ja nuorille (pdf) tarjoaa tietoa sosiaaliturvasta. Kannattaa myös tarkastella yleistä Sosiaaliturvan Suunnistuskarttaamme.

Sosiaali- ja terveystietoa -sivulta löydät myös muuta nuorille suunnattua tietoa.

Suomen Reumanuoret - nuorten oma yhdistys

Suomen Reumanuoret ry on yhdistys kaikille eri reumasairauksia sairastaville lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille aina 35 ikävuoteen asti. Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää vertaistukitoimintaa ja tiedotusta jäsenille sekä edistää reumanuorten asioita. Yhdistykseen voi liittyä jokainen alle 35 -vuotias tuki- ja liikuntaelinsairas. Yhdistyksessä on jäseniä, jotka sairastavat esimerkiksi nivelreumaa, selkärankareumaa, fibromyalgiaa ja harvinaisia reumasairauksia.

Suomen Reumanuorten valtakunnallinen yhdistys on perustettu vuoden 2014 alussa. Yhdistyksen alaikäraja poistui vuoden 2019 alussa.

Ota yhteyttä ja liity joukkoon! 

 

Reumaliitto toteutti vuonna 2017 yhteistyössä Helsinki Recordsin kanssa Siipirikko-laulun, jonka sanat ovat syntyneet reumaa sairastavien lasten ja nuorten omista ajatuksista, toiveista ja kokemuksista. Kappaleen esittää Nuppu. 

Aina se ei näy päällepäin -video on tehty yhteistyössä Haaga-Helian opiskelijoiden kanssa. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, äänitys, leikkaus: Marika Kilpinen. Äänileikkaus: Jukka Åkerman. Projektin/videon suunnittelu ja avustavat tehtävät: Marika Kilpinen, Elina Grönlund, Satu Hyypijev & Laura Utula. Videolla esiintyvät: Marika Bister, Emilia Teuho & Elina Grönlund. 

Nuorten aikuisten toiminta omalla paikkakunnallasi

Usean paikkakunnan reumayhdistyksessä toimii nuorten aikuisten ryhmiä. Jos tiedät ryhmän, jota et löydä alla olevasta listasta, tai olet halukas perustamaan ryhmän omalle paikkakunnallesi, niin otathan yhteyttä Heta Rissaseen, heta.rissanen(at)reumaliitto.fi.

Kuljetaanko yhtä matkaa? Reumaliitto lapsille, perheille ja nuorille -esite (2021, pdf)

Ota yhteyttä ja anna palautetta

Nuorille aikuisille ei ole tällä hetkellä säännöllisesti kokoontuvaa ryhmää pääkaupunkiseudulla. Mikäli pääkaupunkiseudun nuoret haluavat järjestää jotakin omaa toimintaa ja tarvitsevat siihen yhdistyksen apua, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä Helsingin Reumayhdistyksen toimistoon!

Helsingin Reumayhdistyksen kotisivut.

Aktiivit työikäiset -vertaisryhmä tarjoaa yhdessäoloa, vertaistukea eri reumasairauksia sairastaville työikäisille.

Ryhmässä keskustellaan ja jaetaan kokemuksia sairauteen liittyvistä aiheista, kuten lääkityksestä, kuntoutuksesta, hoitokokemuksista ja itsehoidosta. Pohdinnan aiheena on myös sairaus eri elämäntilanteissa.

Ryhmä kokoontuu normaalisti noin 7-8 kertaa vuodessa Helsingin Reumayhdistyksen tiloissa, Korppaanmäentie 6 (korona-aikaan kokoontumisrajoitusten mukaisesti). Ryhmäläiset voivat myös ideoida vapaamuotoisia tapaamisia.

Ryhmään ovat tervetulleita kaikki jotain reumasairautta sairastavat. 
Sillä, kuinka kauan olet sairastanut tai mikä on tämän hetkinen tilanteesi sairauden kanssa, ei ole väliä.

Ryhmä kokoontuu kevätkaudella 2021 seuraavina maanantai-iltoina klo 17.30:

15.2., 15.3. ja 19.4. Ryhmä voi kokoontua myös etänä esim. Reumaklubilla.

Tervetuloa mukaan juttelemaan ja jakamaan kokemuksia!  Lisätietoja ryhmän toiminnasta saat yhdistyksen toimistosta ja myös vetäjältä: 
Johanna Henriksson, johanna.henriksson043@gmail.com

Lisätiedot Helsingin Reumayhdistyksen sivuilla

Ryhmä koostuu eri reumatauteja sairastavista nuorista ja nuorekkaista aikuisista. Tapaamisia järjestetään kerran kuukaudessa. Lisäksi järjestetään muutakin aktiviteettia, kuten käydään teatterissa ja syömässä.  

Lisätiedot Tampereen yhdistyksen sivuilla

Jyväskylän Reumayhdistys järjestää tapaamisia ja toimintaa reumaa sairastaville nuorille ja nuorille aikuisille.
 

Lisätiedot

Oulun Reumayhdistyksen nuorten aikuisten ryhmä kokoontuu muutaman kerran vuodessa.

Ajankohtaiset tiedot Oulun yhdistyksen Facebookissa

Rovaniemen Reumayhdistys tarjoaa vertaistukea alueen reumanuorille ja reumalasten perheille. Toiminta on nyt tauolla, uutta toimintaa suunnitteilla syksylle. 

 

Reumanuorten ja lasten yhteyshenkilöt:

  • Teemu Alajärvi, 040 580 7452, teemu.alajarvi(at)gmail.com

Lisätietoja

Turun Reumayhdistyksellä on Facebookissa oma suljettu keskusteluryhmä Turun alueen reumanuorille. Ryhmään pääset liittymään tästä.
 

Yhteystiedot

  • Sari Sainio, zaavri(at)gmail.com
  • Katja Lehto, 040 562 2374, katja.lehto(at)hotmail.com

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

17.6.2021
Lasten terveysfoorumi (LTF) haluaa tuoda esille järjestöjen roolin hyöd
12.3.2020
Tärkeintä on pyrkiä suojautumaan koronavirukselta.
9.1.2020
Tutuksi tullut reumahoitaja-chat jatkuu tiistai-iltaisin. 

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Tampere
Reumaliitto järjestää kursseja erilaisissa elämäntilanteissa oleville reuma- ja muit
Tampere
Minä itse!
Verkkotapahtuma
Tule kuulemaan ja halutessasi myös keskustelemaan sairauden vaikutuksista seksuaal
Verkkotapahtuma
Tervetuloa Turun seudun Reumayhdisty