Anpassningskurser

Reumaförbundet ordnar anpassningsträningskurser för personer som har en reumatisk sjukdom eller en annan sjukdom i ett stöd- och rörelseorgan och som är i olika livssituationer. Kurserna är avgiftsfria för deltagarna. Kurserna är på finska. 

Arbetssätt på kurserna

 • inledningsanföranden och ledda diskussioner
 • olika uppgifter och övningar
 • motion i grupp
 • eventuellt individuella möten med kursarbetarna beroende på typen av kurs.

Kursteman

 • symptom och behandlingen av sjukdomen 
 • social trygghet och rehabiliteringstjänster
 • mentala resurser och hur man orkar med sjukdomen
 • smärt- och utmattningsupplevelser
 • människorelationer.

Kurserna förverkligas med eventuellt stöd från Veikkaus [länk]. När vi får finansieringsbeslutet i början av nästa år, kan vi definitivt meddela om kurserna hålls. Kursernas ansökningstid går ut cirka fem (5) veckor innan kursen börjar.

Se också Rehabiliteringscenter Apilas anpassningsträningskurser (på finska)

Kurssit ovat tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus.
Molemmilla on halua panostaa parisuhteeseen. Siksi on tärkeää, että hakemus täytetään yhdessä.

Kurssin nimi, aika, paikka ja hakulomake

Kivun kanssa tasapainoon parisuhteessa, 19.–23.3.2018, ja toinen osa 21.-23.9.2018 Hotelli Kivitippu, Lappajärvi
hakuaika päättyy 12.2.2018

Fibromyalgia ja parisuhde, 21.–25.5.2018, ja toinen osa 9.-11.11.2018 Maskun Neurolog. Kuntoutuskeskus, Masku
hakuaika päättyy 16.4.2018

Kivun kanssa tasapainoon parisuhteessa, 24.–28.9.2018, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi
hakuaika päättyy 20.8.2018

Tulehduksellinen reumasairaus ja parisuhde, 12.–16.11.2018, Siuntion Kylpylä, Siuntio
hakuaika päättyy 8.10.2018

Hakulomake parikursseille, pdf

Yksilökurssit ovat tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus.

Kurssin nimi, aika, paikka ja hakulomake

Kivun kanssa tasapainoon, teemana liikunta 16.–20.4.2018, Siuntion Kylpylä, Siuntio
Hakuaika päättyy 12.3.2018

Kivun kanssa tasapainoon, teemana henkinen hyvinvointi, 15.–19.10.2018Maskun Neurol. Kuntoutuskeskus, Masku
Hakuaika päättyy 10.9.2018

Hakulomake yksilökursille, pdf

År 2018 anordnar Reumaförbundet i Finland med understöd av Veikkaus två kurser för unga som insjuknat i reumatiska sjukdomar. Kurserna är på finska!

10–12-åringar

På Kreta 27.9 – 4.10.2018

Kurssin ennakkojakso järjestetään Helsingissä 26.9. ja kurssipäivän jälkeen kurssilaiset yöpyvät lentokenttähotellissa. Hakemukset palautetaan Reumaliittoon 18.6.18 mennessä.

hakulomake, pdf

13–15-åringar

På Gran Canaria 3.12 – 10.12.18  

Kurssin ennakkojakso järjestetään Helsingissä 2.12. ja kurssipäivän jälkeen kurssilaiset yöpyvät lentokenttähotellissa. Hakemukset palautetaan Reumaliittoon 2.10.18 mennessä.

hakulomake, pdf 

Molempiin kurssien omavastuu on 200 euroa. Kursseihin sisältyy jälkijakso, joka toteutetaan kotimaassa muutama kuukausi peruskurssin jälkeen. Jälkijakso on viikonlopun mittainen.

Sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on tukea nuorten itsenäistymistä, vuorovaikutustaitoja ja tukea itsehoidollisten valmiuksien kehittymistä, sekä tarjota vertaiskontakteja. Päiväohjelma koostuu erilaisista keskusteluista ryhmässä, ohjatusta yhteisestä liikkumisesta, tutustumisesta paikalliseen kulttuuriin erilaisten tehtävien avulla sekä muusta ryhmätoiminnasta.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin suositus kyseistä sopeutumisvalmennuskurssia varten, jotta hakija on oikeutettu Kelan matkakorvaukseen kotimaan kurssimatkoista aiheutuneista kustannuksista.

Ytterligare information:
kursssekreterare Leena Loponen puh. 040 504 4536 tai leena.loponen(a)reumaliitto.fi

REUMASAIRAUS JA KIPU-verkkokurssi keväällä

Toteutettu keväällä. Hakuaika päättynyt.     

           

UUTUUS: VOIMAVARAKURSSI VERKOSSA 

Kohderyhmä: Reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavat henkilöt, jotka kokevat erityisesti kipu- ja väsymysoireiden heikentävän elämänlaatuaan. Kurssille otetaan kahdeksan (8) osallistujaa.

Kurssilla on mahdollisuus videotapaamisissa yhdessä keskustellen ja pienten välitehtävien avulla vahvistaa omia voimavarojaan. Viisi teemoitettua tapaamista ilta-aikaan klo 17.30 – 19.30. Tapaamiset ovat joko viikon tai kahden viikon välein alkaen 23.9. 2020.  Muut alustavat ajankohdat 7.10., 14.10., 28.10. ja 4.11. Tapaamisissa keskustelua ohjaa psykoterapeutti Ari Moilanen ja mukana on myös suunnittelija Eeva Pöyhönen Reumaliitosta.

Edellytys osallistumiselle: Kurssin käyminen edellyttää toimivaa nettiyhteyttä ja tietokonetta (tai älypuhelinta tai tablettia), jossa on kamera ja mikrofoni. Kurssille valituille annetaan ohjeet ja opastusta, jonka avulla verkkoympäristössä pääsee helposti alkuun.

Haku viimeistään 24.8. Sähköinen hakulomake. Lääkärin B-lausuntoa ei tarvita.

Lisätietoja: Suunnittelija Eeva Pöyhönen, eeva.poyhonen(at)reumaliitto.fi tai 044 241 9800 (varmiten tavoitettavissa ti – to)

 

REUMASAIRAUS JA UUPUMUS -verkkokurssi syksyllä

Kurssin tavoitteena on antaa tietoa tekijöistä, joita uupumusoireiden taustalta löytyy ja tukea osallistuja löytämään keinoja ja ratkaisuja pärjätä arjessaan uupumusoireiden kanssa.  Keskeistä kurssilla on kokemusten vaihto ja vertaistuki ryhmän kesken.

 Kurssin teemat:

 • Tunne oma sairautesi – oireena uupumus
 • Huolehdi liikunnasta, ravinnosta, levosta ja henkisestä hyvinvoinnistasi.

  • Itselle sopivia liikuntavalintoja
  • Ravinto
  • Lepo ja uni
  • Henkinen hyvinvointi
 • Eväitä jatkoon – hyvää, omanlaistaan elämää väsymysoireista huolimatta

Kohderyhmä: Reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavat henkilöt, jotka kokevat erityisesti väsymysoireiden heikentävän elämänlaatuaan.

Ryhmän koko: 12 henkeä

Ajankohta: Viikot 43 - 49

Haku viimeistään 28.9. Sähköinen hakulomake. Lääkärin B-lausuntoa ei tarvita.

Osallistujat voivat tutustua materiaaleihin (esim. videot ja artikkelit) ja tehdä pieniä tehtäviä omaan tahtiinsa ja keskustella ryhmän kesken. Kurssille osallistuminen vie aikaa 2– 3 tuntia viikossa. Osallistujat keskustelevat toistensa ja kurssin työntekijöiden ja mahdollisen asiantuntijavieraan kanssa videotapaamisessa kurssijakson aikana kolme - neljä kertaa. Videotapaamiset toteutetaan illalla klo 17.30 – 18.45

Kurssin käyminen edellyttää toimivaa nettiyhteyttä ja tietokonetta (tai älypuhelinta tai tablettia), jossa on kamera ja mikrofoni. Kurssille valituille annetaan ohjeet ja opastusta, jonka avulla verkkoympäristössä pääsee helposti alkuun.

Lisätietoja: Suunnittelija Eeva Pöyhönen, eeva.poyhonen(at)reumaliitto.fi tai 044 241 9800 (varmiten tavoitettavissa ti – to)

Kursseille haetaan kurssikuvausten yhteydestä löytyvillä hakulomakkeilla tai Reumaliitosta saatavalla hakulomakkeella. Tulosta ja täytä haluamasi hakulomake ja lähetä se Leena Loposelle. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärintodistus tai kopio esimerkiksi viimeisimmästä hoitoselosteesta.

Matkakuluista voi saada korvausta Kelasta vain, mikäli hakijalla on B-lausunto kyseiselle kurssille. B-todistus on myös edellytys mahdollisen kuntoutusrahan myöntämiselle kurssin jälkeen. Hakulomake palautetaan n. 5 viikkoa ennen kurssin alkua Suomen Reumaliittoon. 

Lisätietoja:
kurssisihteeri Leena Loponen, 040 504 45 36 tai leena.loponen(at)reumaliitto.fi