Anpassningskurser

Reumaförbundet ordnar anpassningsträningskurser för personer som har en reumatisk sjukdom eller en annan sjukdom i ett stöd- och rörelseorgan och som är i olika livssituationer. Kurserna är avgiftsfria för deltagarna. Kurserna är på finska. 

Arbetssätt på kurserna

  • inledningsanföranden och ledda diskussioner
  • olika uppgifter och övningar
  • motion i grupp
  • eventuellt individuella möten med kursarbetarna beroende på typen av kurs.

Kursteman

  • symptom och behandlingen av sjukdomen 
  • social trygghet och rehabiliteringstjänster
  • mentala resurser och hur man orkar med sjukdomen
  • smärt- och utmattningsupplevelser
  • människorelationer.

Kurserna förverkligas med eventuellt stöd från Veikkaus [länk]. När vi får finansieringsbeslutet i början av nästa år, kan vi definitivt meddela om kurserna hålls. Kursernas ansökningstid går ut cirka fem (5) veckor innan kursen börjar.

Kurssit ovat tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus.
Molemmilla on halua panostaa parisuhteeseen. Siksi on tärkeää, että hakemus täytetään yhdessä.

Kurssin nimi, aika, paikka ja hakulomake

Kivun kanssa tasapainoon parisuhteessa, 19.–23.3.2018, ja toinen osa 21.-23.9.2018 Hotelli Kivitippu, Lappajärvi
hakuaika päättyy 12.2.2018

Fibromyalgia ja parisuhde, 21.–25.5.2018, ja toinen osa 9.-11.11.2018 Maskun Neurolog. Kuntoutuskeskus, Masku
hakuaika päättyy 16.4.2018

Kivun kanssa tasapainoon parisuhteessa, 24.–28.9.2018, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi
hakuaika päättyy 20.8.2018

Tulehduksellinen reumasairaus ja parisuhde, 12.–16.11.2018, Siuntion Kylpylä, Siuntio
hakuaika päättyy 8.10.2018

Hakulomake parikursseille, pdf

Yksilökurssit ovat tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus.

Kurssin nimi, aika, paikka ja hakulomake

Kivun kanssa tasapainoon, teemana liikunta 16.–20.4.2018, Siuntion Kylpylä, Siuntio
Hakuaika päättyy 12.3.2018

Kivun kanssa tasapainoon, teemana henkinen hyvinvointi, 15.–19.10.2018Maskun Neurol. Kuntoutuskeskus, Masku
Hakuaika päättyy 10.9.2018

Hakulomake yksilökursille, pdf

Nuorten aikuisten kurssi (18–30-vuotiaat)

År 2018 anordnar Reumaförbundet i Finland med understöd av Veikkaus två kurser för unga som insjuknat i reumatiska sjukdomar. Kurserna är på finska!

10–12-åringar

På Kreta 27.9 – 4.10.2018

Kurssin ennakkojakso järjestetään Helsingissä 26.9. ja kurssipäivän jälkeen kurssilaiset yöpyvät lentokenttähotellissa. Hakemukset palautetaan Reumaliittoon 18.6.18 mennessä.

hakulomake, pdf

13–15-åringar

På Gran Canaria 3.12 – 10.12.18  

Kurssin ennakkojakso järjestetään Helsingissä 2.12. ja kurssipäivän jälkeen kurssilaiset yöpyvät lentokenttähotellissa. Hakemukset palautetaan Reumaliittoon 2.10.18 mennessä.

hakulomake, pdf 

Molempiin kurssien omavastuu on 200 euroa. Kursseihin sisältyy jälkijakso, joka toteutetaan kotimaassa muutama kuukausi peruskurssin jälkeen. Jälkijakso on viikonlopun mittainen.

Sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on tukea nuorten itsenäistymistä, vuorovaikutustaitoja ja tukea itsehoidollisten valmiuksien kehittymistä, sekä tarjota vertaiskontakteja. Päiväohjelma koostuu erilaisista keskusteluista ryhmässä, ohjatusta yhteisestä liikkumisesta, tutustumisesta paikalliseen kulttuuriin erilaisten tehtävien avulla sekä muusta ryhmätoiminnasta.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin suositus kyseistä sopeutumisvalmennuskurssia varten, jotta hakija on oikeutettu Kelan matkakorvaukseen kotimaan kurssimatkoista aiheutuneista kustannuksista.

Ytterligare information:
kursssekreterare Leena Loponen puh. 040 504 4536 tai leena.loponen(a)reumaliitto.fi

Takaisin työelämään -verkkokurssi  

   
Haku päättyy 21.10.2022 klo 16.00. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat palaamassa työelämään pitkältä sairauslomalta tai kuntoutustuelta tai miettivät paluuta osa-aikatyöstä kokopäivätyöhön.

Kurssilla käsitellään oman hyvinvoinnin perusteita ja työelämän kysymyksiä. Ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen lähestymistapaan pohjautuvilla yksilö- ja ryhmäharjoituksilla tähdätään oman hyvinvoinnin parantamiseen ja voimavarojen löytämiseen kohti positiivista muutosta. Ohjelmassa on varattu aikaa myös vertaistuelliselle vuorovaikutukselle ja ajatusten vaihdolle. Verkkotapaamisten lisäksi ohjelmassa on vapaaehtoisia välitehtäviä.

Kurssi käynnistyy keskiviikkona 2.11. klo 10.00. Tapaamiskertoja on viisi ja ne kestävät 1 ½ tuntia. Viimeinen tapaaminen on 30.11. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että osallistujat voivat sitoutua kaikkiin tapaamisiin (2.11, 9.11, 16.11, 23.11 ja 30.11.). Siten kurssista saa parhaimman hyödyn itselleen. Kurssi on osallistujille maksuton. 

 

Polku palautumiseen -verkkokurssi

    
Haku päättyy 20.10.2022. Sähköinen hakulomake

Kurssin tavoitteena on oppia havainnoimaan omaa vireystilaa ja käyttämään erilaisia palautumisen keinoja elämänlaadun parantamiseksi. Kokoontumiskerroilla käsitellään eri teemoja kuten kuormitus ja palautuminen, vireystila ja tasapainon opettelu, arjen rytmittäminen ja unen huolto, tunteiden tunnistaminen ja itsemyötätunto. Alustusten pohjalta keskustellaan kaikki yhdessä ja pienryhmissä. Tapaamisten välillä on pieniä välitehtäviä.

Kurssi käynnistyy tiistaina 1.11. klo 17.30. Tapaamiskertoja on viisi ja ne kestävät 1 ½ tuntia. Viimeinen tapaaminen on 29.11. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että osallistujat voivat sitoutua kaikkiin tapaamisiin (1.11, 8.11, 15.11, 22.11 ja 29.11.). Siten kurssista saa parhaimman hyödyn itselleen. Kurssi on osallistujille maksuton.

 

Kirjoittamisen tielle -verkkokurssi       

Haku päättyy 20.10.2022. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat kokeilla, mihin oma kirjoittaminen vie. Voit tulla mukaan, vaikka et olisi aiemmin kirjoittanut lyhyitä viestejä tai ostoslistoja kummempaa. Jos olet jo jonkin verran kirjoitellut ja sinulla on tietty tavoite, tule hakemaan lisäsysäystä kirjoittamiseen. Sanoilla voi kuvata jotain, mikä on totta tai luoda mielikuvituksen maailmoja. Kirjoittamalla voi löytää yhteyden omiin tunteisiinsa ja saada uusia näkökulmia omaan elämään.

Kurssilla tehdään pieniä kirjoitusharjoituksia, jonkin verran myös luetaan tai kuunnellaan tekstejä ja keskustellaan. Harjoituksissa syntyneitä tekstejä ei arvioida, eikä omia kirjoituksia tarvitse jakaa muille. Välineinä käyvät yhtä hyvin kynä ja vihko tai tietokone. Kokoontumisten välillä on vapaaehtoisia kirjoitustehtäviä.

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät ole enää työelämässä mukana.  

Kurssi käynnistyy tiistaina 1.11. klo 12.00. Tapaamiskertoja on viisi ja ne kestävät 1 ½ tuntia. Viimeinen tapaaminen on 29.11. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että osallistujat voivat sitoutua kaikkiin tapaamisiin (1.11, 8.11, 15.11, 22.11 ja 29.11.). Siten kurssista saa parhaimman hyödyn itselleen. Kurssi on osallistujille maksuton. 

 

Nivelreuman kanssa -verkkokurssi äskettäin sairastuneille

Haku kurssille päättyy 29.10.2022. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat saaneet nivelreumadiagnoosin viimeisen kolmen vuoden aikana ja joilla sairaus vaikuttaa arjen sujuvuuteen. Kuudella kokoontumiskerralla sairautta tarkastellaan moniammatillisesta ja kokemuksellisesta näkökulmasta. Mukana on mm. reumatologin, fysioterapeutin ja psykologin alustukset sekä kokemuspuheenvuoro. Niiden pohjalta keskustellaan yhdessä ja pienryhmissä. Tapaamisten välillä on myös pieniä välitehtäviä.

Kurssi käynnistyy keskiviikkona 16.11. klo 18.00. Kolmen viikon aikana on kuusi 1½ tunnin tapaamista keskiviikkoisin ja torstaisin. Viimeinen tapaaminen on 1.12. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että osallistujat voivat sitoutua kaikkiin tapaamisiin (16.11, 17.11, 23.11, 24.11, 30.11 ja 1.12.). Siten kurssista saa parhaimman hyödyn itselleen. Kurssi on osallistujille maksuton.  

 

Parisuhde voimavarana - verkkokurssi

Haku päättyy 25.10.2022. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus.

Parisuhteen hyvinvointi heijastuu kaikkeen elämässä – työhön, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Kurssi on suhdetta vahvistava ja antaa konkreettisia työkaluja, joiden avulla saadaan ylläpidettyä suhteen hyvää tilaa. Kurssi on kokonaisuus, jossa käydään läpi kaikki parisuhteen tärkeimmät aihealueet. Iltojen aiheina ovat: virtaa parisuhteeseen, avaimia vuorovaikutukseen, tunnetaidot, kipinöitä kosketukseen ja työkaluja suhteen ristiriitoihin.

Tärkeässä osassa kurssilla on myös vertaistuellinen vuorovaikutus ja ajatusten vaihto muiden pariskuntien kanssa. Alustusten pohjalta keskustellaan kaikki yhdessä ja pienryhmissä. Tapaamisten välillä on vapaaehtoisia pieniä välitehtäviä.

Kurssi käynnistyy tiistaina 8.11. klo 18.00. Tapaamiskertoja on viisi ja ne kestävät 1 ½ tuntia. Viimeinen tapaaminen on 13.12. Itsenäisyyspäiväviikolla ei ole tapaamista. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että osallistujat voivat sitoutua kaikkiin tapaamisiin (8.11., 15.11., 22.11.,29.11. ja 13.12.). Siten kurssista saa parhaimman hyödyn itselleen ja parisuhteelle. Kurssi on osallistujille maksuton.  

 

Voimavaroja ja vertaistukea sairastavan lapsen vanhemmille -verkkokurssi   

Haku päättyy 2.11. klo 16.00. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu vanhemmille, joilla on reumasairautta sairastava lapsi ja jotka haluavat vaihtaa ajatuksia muiden vanhempien kanssa.

Vanhemman hyvinvointi ja jaksaminen on tärkeä osa myös lapsen hyvinvointia. Kurssin tavoitteena on löytää sopivia keinoja omien voimavarojen löytämiseen sekä oman jaksamisen tukemiseen ja vahvistamiseen arjessa. Kurssilla käsitellään käytännönläheisesti niihin liittyviä teemoja, kuten itsemyötätuntoa, tunnetaitoja ja ihmissuhteita. Tapaamisten välillä tehdään pieniä vapaaehtoisia välitehtäviä.

Kurssi tarjoaa tietoa ja erilaisia näkökulmia hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tärkeässä osassa kurssilla on myös vertaistuellinen vuorovaikutus ja ajatusten vaihto muiden ryhmäläisten kanssa.

Tapaamiskertoja on kolme 16.11, 23.11. ja 30.11. klo 18.00. Ne kestävät 1 ½ tuntia. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että osallistujat voivat sitoutua kaikkiin kolmeen tapaamiseen. Siten kurssista saa parhaimman hyödyn itselleen. Kurssi on osallistujille maksuton.  

Kursseille haetaan kurssikuvausten yhteydestä löytyvillä hakulomakkeilla tai Reumaliitosta saatavalla hakulomakkeella. Tulosta ja täytä haluamasi hakulomake ja lähetä se Leena Loposelle. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärintodistus tai kopio esimerkiksi viimeisimmästä hoitoselosteesta.

Matkakuluista voi saada korvausta Kelasta vain, mikäli hakijalla on B-lausunto kyseiselle kurssille. B-todistus on myös edellytys mahdollisen kuntoutusrahan myöntämiselle kurssin jälkeen. Hakulomake palautetaan n. 5 viikkoa ennen kurssin alkua Suomen Reumaliittoon. 

Lisätietoja:
kurssisihteeri Leena Loponen, 040 504 45 36 tai leena.loponen(at)reumaliitto.fi