Lue, lataa tai tulosta kaikki välipalavinkit ja -reseptit tästä (pdf)
Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä, jotta energiaa riittää tasaisesti koko päiväksi. Sopiva ateriarytmi on yksilöllinen. Useimmille sopii 2 pääateriaa ja 2–4 välipalaa tasaisin väliajoin. Monipuolisen ja ravitsevan välipalan kokoamisessa voi käyttää apuna seuraavaa muistisääntöä.
Välipala koostuu kolmesta osasta. Siinä on jotain:
1. Kasvista, esim. vihannesta, juuresta, hedelmää, marjaa tai pähkinöitä,
2. Täysjyvää, esim. leipää, puuroa, muroa, mysliä tai leseitä JA
3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä.
Tällä periaatteella koottu välipala voi olla esimerkiksi:
- täysjyväleipä, jonka päällä on leikkelettä ja kasviksia
- tuorepuuro, jossa on jogurttia, täysjyvähiutaleita ja marjoja
- täysjyvämurot, joissa on maitoa ja lisäksi hedelmä
- pirtelö, jossa on rahkaa, maitoa, marjoja ja leseitä
Vaihtelua välipaloihin saat kokeilemalla alla olevia reseptejä!
Appelsiini-persikkajuoma
1 appelsiini
1 prk (425/235 g) persikanpuolikkaita mehussa
Kuori ja pilko appelsiini. Valuta persikat. Laita ainekset astiaan ja soseuta sauva- tai tehosekoittimella.
Hedelmäinen tuorepuuro
2 dl maustamatonta jogurttia (rasvaa ≤1 %)
1 dl kaurahiutaleita
1 hedelmä paloiteltuna, esim. banaani tai persikka
Kuori ja pilko hedelmä pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna turvota jääkaapissa vähintään tunti. Voit myös halutessasi soseuttaa hedelmän tai käyttää valmista hedelmäsosetta.
Hedelmä-raejuustosalaatti
1 banaani
1 appelsiini
1 omena
100 g rasvatonta raejuustoa
Kuori banaani ja appelsiini. Huuhdo ja halkaise omena. Poista siitä kanta ja siemenkota. Paloittele kaikki hedelmät ja laita kulhoon. Lisää raejuusto ja sekoita.
Marjainen tuorepuuro
2 dl tuoreita tai sulatettuja pakastemarjoja, esim. mansikoita tai vadelmia
1 dl maustamatonta jogurttia (rasvaa ≤1 %)
1 dl kaurahiutaleita
½ dl pähkinärouhetta
1 rkl hunajaa tai sokeria
Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna turvota jääkaapissa vähintään tunti.
Kolmioleivät
2 viipaletta paahtoleipää
margariinia (rasvaa 60–70 %)
1 salaatinlehti
2 viipaletta juustoa (rasvaa ≤17 %)
1 siivu lihaleikkelettä
2 paprikarengasta
Voitele paahtoleivät margariinilla. Laita toiselle leivälle juustoviipaleet ja paprikat. Laita toiselle leivälle leikkele ja salaatinlehti. Laita leivät vastakkain ja leikkaa keskeltä kahdeksi kolmioleiväksi.
Mansikka-banaani"jäätelö"
2 kypsää banaania
1–2 dl pakastemansikoita
tilkka maitoa
Laita banaanit pakastimeen, kunnes ne ovat kokonaan jäätyneet. Ota jäiset banaanit ja mansikat huoneenlämpöön ja anna lämmetä noin 15 minuuttia. Kuori ja pilko banaanit. Laita ne kulhoon. Lisää mansikat. Sekoita teho- tai sauvasekoittimellaMans tasaiseksi massaksi. Lisää hieman maitoa, jotta saat jäätelöstä lusikoitavaa. Nauti heti ennen kuin sulaa.
Lämpimät voileivät
täysjyväpaahtoleipää
tomaattisosetta tai margariinia
tonnikalapaloja öljyssä
tomaattia
raastettua juustoa (rasvaa ≤17 %)
oreganoa tai pizzamaustetta
Valuta tonnikalapalat, viipaloi tomaatti ja raasta juusto. Levitä leipäviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele tomaattisoseella tai margariinilla. Levitä jokaiselle leivälle tonnikalaa, tomaattiviipale ja juustoraastetta. Ripottele päälle kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta. Paista leivät 250 uunin yläosassa 7-8 minuuttia. Leivät ovat valmiit, kun juusto on hieman ruskistunut.
Kinkku-tomaattimunakas
2 kananmunaa
2 rkl maitoa
½ tomaatti
50 g kinkkusuikaleita
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
Pilko tomaatti pieniksi paloiksi. Riko kananmunat astiaan. Lisää maito, suola ja pippuri. Sekoita vatkaten kevyesti. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä. Lisää kuumalle pannulle kananmunaseos. Lisää tomaattipalat ja kinkkusuikaleet. Paista munakasta, kunnes se on hyytynyt.
Marjakiisseli
5 dl laimennettua marjamehua
2 rkl perunajauhoja
5 dl marjoja
Mittaa kattilaan marjamehu ja perunajauhot. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa pari kertaa. Ota kattila pois liedeltä. Lisää marjat ja sekoita.
Mustikka-kaurajuoma
2 dl maustamatonta jogurttia (rasvaa ≤1 %)
100 g mustikoita
2 rkl kaurahiutaleita
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Voit valmistaa juoman myös tehosekoittimessa.
Vatkattu vadelma-persikkapuuro
1 tölkki (410 g) persikanpuolikkaita mehussa
6 dl vettä
1 dl mannasuurimoita
½ dl kauraleseitä
200 g vadelmia
Valuta persikoiden liemi kattilaan ja kaada persikat kulhoon. Soseuta persikat tasaiseksi soseeksi. Lisää kattilaan vesi ja kuumenna. Kun vesi kiehuu, lisää mannasuurimot ja kauraleseet samalla kierrevatkaimella sekoittaen. Kun puuro alkaa saostua, vaihda vatkain puuhaarukkaan. Anna kiehua noin 8 minuuttia ja sekoita välillä. Lisää persikkasose ja vadelmat, sekoita ja keitä vielä pari minuuttia. Mausta halutessasi sokerilla. Jäähdytä puuro ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Dippikasvikset
½ kurkku, 1–2 porkkanaa ja pala kukkakaalia tai muita kasviksia
Yrttidippi:
2 dl kevytkermaviiliä
1–2 rkl sitruunamehua
½ dl tuoreita yrttejä, esim. persiljaa tai basilikaa
ripaus suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
Chili-jogurttidippi:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl chilikastiketta
½ tl mustapippurirouhetta
ripaus suolaa
Sekoita mausteet kermaviiliin tai jogurttiin ja anna maustua jääkaapissa hetki.
Vihreä pinaatti-banaanijuoma
2 dl rasvatonta maitoa
1 pieni banaani
2-3 kourallista tuoreita pinaatin lehtiä
Huuhtele pinaatin lehdet. Kuori ja pilko banaani. Laita kaikki raaka-aineet astiaan. Sekoita teho- tai sauvasekoittimella huolellisesti tasaiseksi juomaksi.
Uunipatongit
1 esipaistettu patonki
margariinia (rasvaa 60–70 %)
2 tomaattia
4 siivua lihaleikkelettä
1 dl juustoa (rasvaa ≤17 %) raastettuna
Huuhtele ja viipaloi tomaatit. Halkaise patonki niin, että se jää toisesta sivusta kiinni. Voitele patonki margariinilla. Täytä patonki tomaatti- ja leikkeleviipaleilla ja ripottele päälle juustoraaste. Lämmitä 225 asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.
Teksti: TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Laura Heikkilä