Syynissä erityisruokavaliot

Reuma-lehti 2/2017
Teksti: Laura Heikkilä

Erityisruokavaliot lisääntyvät, mutta niiden hyödyistä reumasairauksien hoidossa ei ole tutkittua tietoa.

Erityisruokavaliot herättävät runsaasti kysymyksiä reumasairauksia sairastavissa, selvisi Ravitsemustietoa tule-terveydeksi -hankkeen nettikyselystä.

Reumasairauksissa tulehdus lisää energian ja ravintoaineiden tarvetta. Jos erityisruokavalioita haluaa kokeilla, on tärkeää korvata vältettävät ruoka-aineet ravitsemuksellisesti vastaavilla tuotteilla, jotta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa ja tarvittavia ravintoaineita. Yksipuolinen ja niukka ruokavalio altistaa puutostiloille, mikä voi huonontaa vointia.

Viime vuosina erityisruokavalioiden noudattaminen on lisääntynyt. Taustalla ovat usein esimerkiksi eettiset tai terveydelliset syyt, kuten keliakia tai ruoka-aineallergia. Erityisruokavalioita on esitetty yhdeksi apukeinoksi reumasairauksiin, mutta niiden hyödyistä hoidossa ei ole tutkittua tietoa. Lisäksi tarvitaan enemmän tietoa siitä, miten erilaiset ruokavaliot vaikuttavat terveyteen pidemmällä aikavälillä.

Yksittäisten ruoka-aineiden, esimerkiksi sianlihan tai ruisleivän, jättäminen pois ruokavaliosta on turvallista. Jos vältetään kokonaisia ruoka-aineryhmiä, kuten maito- tai viljavalmisteita, tulee ravintoaineiden saantia miettiä tarkemmin.  Esimerkiksi vegaaniruokavaliossa liha- ja maitovalmisteet korvataan vastaavilla kasviperäisillä tuotteilla ja gluteenittomassa ruokavaliossa kuidun saanti turvataan käyttämällä gluteenittomia viljavalmisteita.

Yksittäisten ruoka-aineiden, esimerkiksi sianlihan tai ruisleivän, jättäminen pois ruokavaliosta on turvallista.

ruoka

Kasvisruokavaliot

Kasvisruokavalion voi toteuttaa hyvin monella tapaa. Vegaaniruokavaliossa käytetään vain kasvikunnan tuotteita eli siihen eivät kuulu liha, siipikarja, kala, kananmuna ja maitovalmisteet. Laktovegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. Laktovegetaarinen ruokavalio ja sitä laajemmat kasvisruokavaliot ovat turvallisia, kun käytetään ruokia monipuolisesti eri ruoka-aineryhmistä.

Vegaaniruokavalion koostaminen vaatii huolellisempaa suunnittelua. Monipuolinen vegaaniruokavalio koostuu täysjyväviljatuotteista, vihanneksista ja juureksista, palkokasveista, hedelmistä ja marjoista, pähkinöistä ja siemenistä, kasvirasvoista ja kasviperäisistä raaka-aineista valmistetuista korvaavista elintarvikkeista, kuten juomista ja jogurteista. Ravintoaineista ainakin B12-vitamiinin, jodin ja D-vitamiinin saantia vegaanin tulee täydentää ravintolisillä. Joissain tapauksissa myös muut ravintolisät, kuten kalsiumlisä, voivat olla tarpeen.

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämä viljan proteiini. Gluteenittomassa ruokavaliossa ei käytetä gluteenipitoisia viljoja ja niistä valmistettuja ruokia. Koska viljavalmisteet ovat tärkeä kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, tulee ne korvata gluteenittomilla viljavalmisteilla. Gluteenittomia viljoja ovat esimerkiksi tattari, hirssi, maissi, riisi ja gluteeniton kaura. Gluteenittomassa ruokavaliossa on tärkeää huomioida riittävä kuidun saanti, minkä takia suositaan kuitupitoisia vaihtoehtoja ja käytetään tarvittaessa kuitulisää. Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat myös hyvä kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Gluteenitonta ruokavaliota käytetään keliakian hoidossa, mutta sen hyödyistä reumasairauksissa ei ole tutkimusnäyttöä.

Lue lääketieteen tohtori ja sisätautien erikoislääkäri Ville Männistön blogi: Mitä tiedämme gluteenista?

Erityisruokavalioita kokeillessa on tärkeää korvata vältettävät ruoka-aineet ravitsemuksellisesti vastaavilla tuotteilla.

Elävä ravinto (raakaravinto)

Elävän ravinnon ruokavaliossa käytetään vain kuumentamattomia kasvikunnan tuotteita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi liottamalla, idättämällä tai maitohappokäymisen avulla. Tutkimuksissa tällainen ruokavalio on vähentänyt nivelreuman oireita. Riittävä energian ja ravintoaineiden saanti raakaravinnosta on kuitenkin vaikeaa ja vaatii ruokavalion huolellista suunnittelua. Ruokavaliota tulee aina täydentää ravintolisillä. Kuumentamattomasta ruoasta voi myös saada salmonella- tai muun bakteeritartunnan, mikä voi aiheuttaa niveltulehduksen.

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-ruokavaliota voidaan käyttää lievittämään vatsaoireita henkilöillä, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista fermentoituvat oligo-, di- ja monosakkaridit sekä polyolit. Ne ovat huonosti imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka joidenkin ihmisten suolistossa aiheuttavat oireita. Tällaisia yhdisteitä ovat esimerkiksi maidon sokeri eli laktoosi ja kaalikasvien sisältämät oligosakkaridit.

Ruokavalion ongelmana on usein kaikkien FODMAP-yhdisteiden välttäminen, jolloin ruokavalio yksipuolistuu ja ravintoaineiden saanti vaikeutuu. Kaikki eivät kuitenkaan oireile kaikille, vaan oireita aiheuttavat ruoka-aineet ovat yksilöllisiä. Keskeistä ruokavalion toteutuksessa onkin joustavuus ja ruokavalion aktiivinen laajentaminen oireiden sallimissa rajoissa. FODMAP-ruokavaliossa kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti varmistetaan käyttämällä sopivia viljavalmisteita sekä kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin. Kalsiumin saannin turvaamiseksi laktoosia sisältävät maitotuotteet korvataan laktoosittomilla.

Maidoton ruokavalio

Maidottomassa ruokavaliossa ei käytetä maitoproteiineja sisältäviä ruokia. Aineisosaluettelossa nämä ainesosat tunnistaa sanoista maito, maitoproteiini, hera, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini ja laktoglobuliini. Maidoton ruokavalio voidaan toteuttaa turvallisesti, kun maitovalmisteet korvataan kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Koska maitovalmisteet ovat merkittävä kalsiumin lähde, korvaavista valmisteista kannattaa valita tuotteita, joihin on lisätty kalsiumia. Jos korvaavien, kalsiumilla täydennettyjen valmisteiden päivittäinen käyttömäärä on alle 5 dl, on kalsiumin saantia syytä täydentää kalsiumvalmisteella. Täysin maidottomassa ruokavaliossa jodin saanti varmistetaan jodilisällä pakkauksen annostusohjeen mukaan ja D-vitamiinilisää käytetään tarvittaessa.

Paasto

Tutkimusten mukaan paasto saattaa lievittää reumasairauden oireita, kuten nivelten kipua ja aamujäykkyyttä. Lisääntyneen energian ja ravintoaineiden tarpeen tyydyttäminen paastoamalla on kuitenkin vaikeaa. Pitkäaikainen paasto altistaa samoille muutoksille kuin tulehdus: elimistöön kehittyy puutostiloja ja lihakset surkastuvat, mikä heikentää toimintakykyä. Tämän takia paastoa ei suositella käytettäväksi reumasairauksien hoidossa, eikä se sovellu pitkäaikaiseksi ruokavalioksi.

Tärkkelysköyhä ruokavalio

Tärkkelys on hiilihydraatti, jota saadaan viljatuotteista, perunasta sekä tärkkelyspitoisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Niin sanottua tärkkelysköyhää ruokavaliota on markkinoitu selkärankareuman hoitoon sillä, että se vähentäisi Klebsiella-bakteerien määrää suolistossa ja tämä helpottaisi taudin oireita. Näitä vaikutuksia ei kuitenkaan ole voitu tutkimuksissa osoittaa ja tärkkelystä sisältävien ruokien välttäminen vaikeuttaa elimistölle välttämättömien ravintoaineiden saantia.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Hiilihydraattien lähteitä ovat viljavalmisteet, maitovalmisteet, hedelmät, marjat sekä sokeripitoiset ruoat ja juomat. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa näiden käyttöä vähennetään tai vältetään kokonaan. Monista hiilihydraatin lähteistä saadaan myös kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, joten niiden välttäminen altistaa ravintoaineiden puutoksille. Vähähiilihydraattisuus on noussut esiin erityisesti laihdutusruokavaliona. Tutkimuksissa sen on todettu pudottavan painoa hieman tavanomaista laihdutusruokavaliota nopeammin ensimmäisen 3–6 kuukauden ajan, mutta pidemmällä aikavälillä ero tasoittuu.

Perusasiat kuntoon

Ennen kuin etsii hyvinvointia erityisruokavalioista, kannattaa miettiä, ovatko ruokavalion perusasiat kunnossa.

Esimerkkejä:

  • Onko ateriarytmi sellainen, että vatsa toimii ja energiaa riittää tasaisesti pitkin päivää?
  • Syönkö vähintään kuusi kourallista kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivittäin?
  • Onko ruokavaliossani riittävästi proteiinin ja pehmeän rasvan lähteitä?
  • Juonko sopivasti nestettä päivän mittaan?

Ruokavalion perusteet on hyvä pitää mielessä myös erityisruokavaliota noudatettaessa. Jos itselleen sopivan ruokavalion koostaminen mietityttää, kannattaa kääntyä laillistetun ravitsemusterapeutin puoleen.

Lue lisää

Sivun alkuun