Vaalikeräys uudisti nimensä ja ilmeensä

13.1.2011

Suomen vanhin kotimaisen vammais- ja kansanterveystyön hyväksi tehtävä keräys vaihtaa nimeä ja ilmettä. Aiemmin nimellä Vaalikeräys tunnettu keräys on jatkossa Pieni ele (www.pieniele.fi ). Keräyksen tavoite on vammaisten ja eri potilasryhmien yhdenvertaisuuden sekä oikeuksien edistäminen Suomessa. Ensimmäinen keräys oli vuonna 1907.

Vaalikeräyksen nimi päätettiin muuttaa TSN Gallupin kesäkuussa 2010 tehdyn tutkimuksen jälkeen. Tulokset osoittivat ihmisten yhdistävän Vaalikeräyksen vahvasti politiikkaan. Uudella nimellä, Pieni ele on ideana kuvastaa paremmin keräyksen tarkoitusta ja sitä, ettei se liity politiikkaan. Keräyksen ilme uudistui nimen muutoksen yhteydessä. Teemana on - auttaminen alkaa läheltä.

Yli 10 000 vapaaehtoista on mukana keräyksessä ja heiltä tulleen palautteen mukaan keräys tarvitsee piristystä. Samaa viestiä antavat myös yhteistyötahot ja gallup. Teimme ison hypyn vaihtamalla nimen 103-vuotiaalle keräykselle. Myös yhdistysväki vanhenee, joten toimintaan tarvitaan uutta verta mukaan, kertoo projektin vetäjä Erika Mäntylä.

18 vammais- ja terveystyön järjestöä, joihin kuuluu noin 500 000 jäsentä järjestävät Pieni ele –keräyksen yhdessä. Puolet lahjoituksista jää ruohonjuuritasolle kuntiin yhdistysten toimintaan. Toinen puoli käytetään valtakunnalliseen työhön vammaisten ja sairaiden aseman parantamiseksi sekä meidän kaikkien terveyden edistämiseksi. Lahjoituksilla pyritään parantamaan erityisesti vammaisten ja eri potilasryhmien yhdenvertaisuutta ja oikeuksia sekä hyvinvointia yhteiskunnassamme. Pieni ele -keräys järjestetään äänestyspaikoilla 6.-12.4. ja 17.4.2011.

Keräyksen historia ulottuu vuoteen 1907, jolloin se järjestettiin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä tavoitteena kerätä varoja tuberkuloosin vastustamiseen. Siitä lähtien keräys on järjestetty valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Edellisen keräyksen tuotto vuonna 2007 oli 1,45 miljoonaa euroa. Keräyksen kulut ovat olleet pienet ja niihin on mennyt noin 10 prosenttia tuotosta. Jokainen mukana oleva vammais- ja terveysjärjestö on määritellyt erikseen, mihin lahjoitustuotto käytetään.

Teemme sen yhdessä:
Allergia- ja Astmaliitto, Epilepsialiitto, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Hengitysliitto Heli, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto, Kuurojen liitto, Munuais- ja maksaliitto, Näkövammaisten keskusliitto, Polioliitto, Psoriasisliitto, Sotainvalidien veljesliitto, Diabetesliitto, MS-liitto, Reumaliitto, Sydänliitto.

Lisätietoja:
Erika Mäntylä projektipäällikkö / keräystoimikunta
Puh. 0400 887 114
erika.mantyla(at)pieniele.fi
www.pieniele.fi