Tules-vuosikymmen 2000–2010: Kantavista rakenteista kannattaa edelleenkin pitää huolta

2.12.2010

julkaisuvapaa viikolla 48

Päätösseminaarissa 1.12. julkistettiin artikkelikokoelma tule-terveydestä

Kantavien rakenteiden, niin luiden, nivelten kuin lihastenkin, hyvinvointi on jokaista koskettava asia. Tule-kentällä toimivien asiantuntijayhteisöjen yhteistyöelin Tules-liiga* kehottaa päättäjiä ja kansalaisia kiinnittämään huomiota tuki- ja liikuntaelinten terveyden merkitykseen.

Tule-sairaudet (tules) ovat yksi tavallisimmista kipua, toiminta- ja liikuntakyvyn menetystä sekä elämänlaadun heikkenemistä aiheuttava sairausryhmä. Tule-sairaudet ovat yhä yleisin syy lääkärissä käyntiin ja toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Väestön ikääntyessä tilanne kärjistyy. Tule-sairauksien ehkäisy on edullisin ja tehokkain tapa edistää jokaisen tule-terveyttä.

Keskiviikkona 1.12. järjestettiin Kansainvälisen tules-vuosikymmenen päätösseminaari Biomedicumissa, Helsingissä. Seminaari juhlisti yli 10 vuotta tule-terveyden puolesta toiminutta hanketta ja sen toimintaverkostoa. Suomessa hanketta on ohjannut Tules-liiga ja sen käytännön toteutuksesta on vastannut Suomen Reumaliitto yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa. Kansallista toteutusta on suojellut tasavallan presidentti. Hanke on toteutettu RAY:n tuella.

Tules-vuosikymmentä (Bone and Joint Decade) on vietetty lähes 100 maassa. Suomen hankkeen toimintaverkosto sai Intian ja Japanin rinnalla erityismaininnan yli 60 toimintaverkoston joukosta.

Päätösseminaarin juhlapuhujina olivat Bone and Joint Decade:n puheenjohtaja, professori Lars Lidgren Lundista, Ruotsista sekä artikkelikokoelman kirjoittajia mm. Markku Korpela, Olli Simonen, Olavi Airaksinen ja Helena Miranda. Lisäksi seminaarissa järjestettiin paneelikeskustelu tule-terveydestä ja mediasta.

Seminaarissa lanseerattu Kantavat rakenteet, näkökulmia tule-terveyteen -artikkeli-kokoelma luo katsauksen hankkeen painoalueiden osteoporoosin ja nivel- ja selkäsairauksien nykytilaan. Maan johtavien tule-asiantuntijoiden artikkelit peilaavat tule-terveyden merkitystä yhteiskuntaan ja yksilöön yli 10 vuoden perspektiivillä.

Seminaariohjelma ja artikkelikokoelman sisällysluettelo liitteinä.

Päätösseminaari ja artikkelikokoelman toteutusta ovat tukeneet RAY:n lisäksi:
Abbott, Bristol-Myers Squibb, MSD ja UCB Pharma.

Lisätietoja antaa
Mikko Väisänen, projektisihteeri
mikko.vaisanen(at)reumaliitto.fi, 040 5107488

Suomen Reumaliitto
www.tules-vuosikymmen.org

* Tules-liigaan kuuluvat Suomen Työterveyslääkärit, Suomen Ortopediyhdistys, Suomen Reumatologinen yhdistys Societas Medicinae Physicalis et Rehabilitationis Fenniae, Suomen Fysioterapeutit, Orton ja Suomen Reumaliitto.