Suomen Reumaliitto kysyy Morbus Dercumista

12.9.2013

Mikä on Morbus Dercum

Francis Xavier Dercum kuvasi ensimmäisenä Morbus Dercumin vuonna 1892. Sairaudella ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä, mutta joskus siitä puhutaan rasvakudosreumana tai -reumatismina. Kansainvälisessä tautiluokituksessa Morbus Dercumin diagnoosinumero on E88.2.

Monia oireita

Morbus Dercumille on tyypillistä lipomien, hyvälaatuisten rasvakudoskasvainten muodostuminen ihonalaiskudokseen eri puolille kehoa. Sairaudelle ominaisen kivun arvellaan johtuvan siitä, että lipomit painavat lähellä olevia hermoja.

Monella sairauteen liittyvät kivut ovat voimakkaita ja vaikuttavat elämänlaatuun. Oireina voi olla myös esimerkiksi turvotusta, väsymystä, voimattomuuden tunnetta, päänsärkyä ja jäykkyyttä levon jälkeen. Suuri osa sairastuneista on ylipainoisia ja/tai heillä esiintyy voimakasta painonnousua.  

Naisten harvinainen sairaus

Morbus Dercumin syytä ei tunneta. Sairastuneista noin 90 prosenttia on naisia ja tavallisin ikä sairastua on 45–60 -vuotiaana. Morbus Dercumia pidetään harvinaisena, mutta myös alidiagnosoituna, joten sen todellisesta esiintyvyydestä väestössä ei ole tietoa.

Kartoitus sairastavista

Reumaliitto haluaa selvittää  sairastavien määrää Suomessa ja heidän toiveitaan vertaistuen  saantiin ja verkostoitumiseen.

Reumaliitto on käynnistänyt kyselyn, joka on suunnattu Morbus Dercumia sairastaville. Vastaa kyselyyn. Vastausaikaa on lokakuun loppuun mennessä.

Mikäli sinulla ei ole mahdollista täyttää lomaketta sähköisesti, voit tilata sen myös paperiversiona Jenni Rinteeltä jenni.rinne(at)reumaliitto.fi.

Lisätietoa kartoituksesta saa Jaana Hirvoselta, jaana.hirvonen(at)reumaliitto.fi tai puh. 0400 760 054.