Saunajooga huoltaa lempeästi – uusi toimintamuoto reumasairauksia sairastaville

6.10.2016

Reumaviikolla 9.-16.10. Reumaliiton yhdistykset eri puolilla Suomen järjestävät jäsenilleen tutustumiskertoja, joilla kerätään kokemuksia saunajoogasta liikuntamuotona. Uusien opastusvideoiden avulla myös kotiharjoittelu onnistuu. Tarkoitus on luoda sovelletusta saunajoogasta uusi, lempeä toimintamuoto tuki- ja liikuntaelinoireista kärsiville. Liikunta ja kehonhuolto ovat monissa reumasairauksissa yksi tärkeimmistä hoitokeinoista.

Sauna on luonteva ja monen ulottuvilla oleva lähiliikuntapaikka, sillä Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa. Reumaliitto on kehittänyt yhteistyössä Saunayoga Internationalin sekä Satakunnan ammattikorkeakoulunkanssa tuki- ja liikuntaelinsairaille sovelletun saunajoogan.

Saunajoogassa sauna lämmitetään n. 40-50 asteeseen. Löylyä ei heitetä. Tavallista miedommassa lämmössä, lauteilla istuen tehdään yksinkertaisia, lempeitä liikkeitä noin puolen tunnin ajan. Tärkeintä saunajoogassa on kuunnella omaa kehoa, rentoutua ja hengittää. Varusteiksi riittävät mukavat, rennot urheiluvaatteet sekä vesipullo ja käsipyyhe.

Osalle sairastavista on tuttu ilmiö, että reumasairauden oireet pahenevat saunan jälkeen. Saunakrapulaksikin kutsuttua oireiden voimistumista helpottavat saunajoogassa käytettävä, tavallista alhaisempi saunan lämpötila ja kuivalämpö, sekä kylmän suihkun ottaminen saunajoogan päätteeksi. Tästäkin kerätään Reumaviikolla kokemuksia, kun yhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät saunajoogaa koulutettujen ohjaajien johdolla.

Reumaliiton julkaiseman harjoitteluvideon avulla saunajoogaa voi kokeilla myös ilman ohjattua tuntia. Ohjeet ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi tarkoituksena on aloittaa vertaisohjaajien kouluttaminen vuonna 2017 ja luoda saunajoogasta reumayhdistyksille uusi toimintamuoto.

Suomenkielinen kotiharjoitteluvideo: 

Ruotsinkielinen kotiharjoitteluvideo

Kokeile Reumaviikolla

Reuma- ja tulesyhdistyksissä kokeillaan saunajoogaa 25 paikkakunnalla. Voit kysyä osallistumismahdollisuudesta oman paikkakuntasi yhdistyksestä: http://bit.ly/2dIS32R

Reumaviikolla 9.-16.10. Helsingin Vallilassa on mahdollista kokeilla saunajoogaa tutustumishintaan Relata hyvinvointistudiolla (osoite Mäkelänkatu 56). Tunnit järjestetään ma-ke 10.10.-12.10. klo 16.30, tiistaina ja keskiviikkona myös aamulla klo 8.30.

Tunnin kesto: 35 minuuttia

Tunnin hinta: 5 € (norm. 10 €).

Ilmoittautumiset: 24 h ennen, p. 0400 314424, liisa@relata.fi <mailto:liisa@relata.fi> .

Varusteet: t-paita, sortsit, käsipyyhe ja vesipullo.

Muista jakaa oma kokemuksesi sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #saunajooga ja #reumaviikko.

Lisätiedot:

Liikuntasuunnittelija Tinja Saarela, Suomen Reumaliitto ry, p. 040 821 5567, tinja.saarela (at)reumaliitto.fi.

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

15.3.2023
Reumaliiton Keltaisen nauhan päivä muistuttaa joka kevät, et
26.1.2023
Reumaliitto haluaa innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan ja lisätä myönteisiä kokemuk
9.5.2022
Onni Ryynänen kertoi 5-vuotiaana isälleen, että hänestä tulee jalkapalloilija.
26.10.2021
Aluksi selkärankareuma oli Suvi-Maria Heimovirralle valtava shokki.