Sairauden hyväksyminen on hyvän hoidon lähtökohta – katso uusi Elämä nivelreuman kanssa -video

7.2.2017

Kymmenen vuotta sitten nivelreumaan sairastunut Emilia Viherkoski kertoo, että aluksi sairauden hyväksyminen oli vaikeaa ja oikean hoitomuodon löytyminen on vienyt oman aikansa. 

”Kaiken lähtökohta on, että hyväksyy oman sairauden. Vain hyväksymisen kautta sen pystyy ottamaan osaksi päivää ja olemaan halukas löytämään oman lääkityksen ja oman parhaan hoitomuodon”, hän kertoo uudella videolla elämästään sairauden kanssa.

Nivelreuma on elimistön systeeminen tulehdussairaus, jonka pääasiallisin kohde ovat nivelet.

”Koska kyseessä on elimistön yleinen tulehdustauti, siihen liittyy erilaisia sisäelintulehduksia esimerkiksi sydämessä, munuaisissa, keuhkoissa ja joskus suolistossa”, dosentti, reumatologi Riitta Luosujärvi sanoo videolla.

Oireet alkavat usein epämääräisesti, esiintyy lämpöilyä, painonlaskua ja huonovointisuutta. Ihan ensimmäinen oire, josta yleensä lähdetään liikkeelle, on turvonnut nivel.

”Jos en hoitaisi nivelreumaa ollenkaan, voisin tehdä elämästä aika vaikeaa. Hoidan sairautta oikealla lääkityksellä, hyvällä ruokavaliolla sekä levon ja aktiivisuuden oikealla yhdistelmällä”, Emilia kertoo.

Aktiivisuus tarkoittaa Emilialle esimerkiksi sosiaalisuutta, liikkumista, työntekoa, joogan ohjaamista, ystävien näkemistä ja kahvilassa työskentelyä.

”Liikunta on aina ollut minulle tärkeää, mutta niissä muodoissa, joihin keho sillä hetkellä pystyy. Kehon kuuntelua ei voi koskaan liikaa painottaa”, hän sanoo.  

Hoitoon sitoutuminen on molempien mielestä tärkeintä sen onnistumisen kannalta.

”Sairaus on ihmisellä 24 tuntia vuorokaudessa. Jos potilas ei ole sitoutunut hoitoon, se ei onnistu”, Riitta Luosujärvi sanoo.

Nykyisellä lääkehoidolla nivelreumaan sairastuneista 82 prosenttia saadaan remissioon, eli tilaan ilman tulehdusta. Silloin tulehdusarvot veressä ovat normaalit, ei ole kipuja, aamujäykkyyttä eikä yhtään turvonnutta niveltä.

”Elämä ei lopu, kun sairastuu nivelreumaan. Se tulee olemaan osa elämää aina, mutta sen kanssa pystyy ja oppii elämään”, Emilia sanoo.

Huomaa myös

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

15.2.2023
Uusi verkkopalvelu helpottaa omaan tilanteeseen sopivan vertaistukijan löytämistä.
1.12.2022
Reumaliiton televisioarpajaiset näkyvät Nelosella joulu-maaliskuus
26.9.2022
Pitkäaikaissairauden oireet, kuten väsymys ja kivut, eivät välttämättä näy ulospäin,
3.5.2022
Mitenkäs jäykkä koppura minä jo olen, ihmettelin itsekseni aina ratsastustunnin päät