Reumaviikon viesti eduskuntaan: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta on turvattava

7.10.2020

Tämän vuoden Reumaviikko 11.10.-17.10.2020 muistuttaa vapaaehtoistyön tärkeydestä yksilöille ja yhteiskunnalle.

Suomessa toimii yli 11 000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Niissä on 1,3 miljoonaa jäsentä ja toimintaan osallistuu
500 000 vapaaehtoista. On laskettu, että näiden vapaaehtoisten panos vastaa 21 000 henkilötyövuotta. Vertaistukijoita järjestöissä on noin 260 000.

Järjestöt ja niiden vapaaehtoiset eivät pysty toimimaan ilman valtion, kuntien ja sote-maakuntien taloudellista tukea ja muun toiminnan turvaamista.

Reumaliiton viesti eduskuntaan:

1. Sote-järjestöjen valtakunnallinen ja alueellinen rahoitus on turvattava.

2. Sote-uudistuksen maakuntalakiin ja järjestämislakiin tulee tehdä tiukempia kirjauksia sote-maakuntien ja kuntien velvollisuuksista suhteessa alueen sote-järjestöihin.

Pitkäjänteisen työn ja yhteisen kehittämisen varmistamiseksi on tarpeen linjata sitovammin: miten järjestöjä rahoitetaan, tuetaan, kuullaan ja osallistetaan alueen toimintaan sekä minkälaista yhteistyötä tehdään.

Lue koko viesti (pdf.)

7.10.2020
Reumaliitto antoi lausuntonsa asiakasmaksulakiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunn
1.10.2020