Reumaviikko nostaa esiin selkärankareuman

15.9.2015

Suomen Reumaliitto ja AbbVie nostavat Reumaviikolla 11. - 18.10.2015 esiin tulehduksellisen selkäkivun ja selkärankareuman aikaisen tunnistamisen. Tulehduksellinen selkäkipu voi olla merkki selkärankareumasta. Varhaisella diagnoosilla ja hoidolla voidaan estää pysyvät muutokset ja säilyttää sairastuneen toimintakyky.

Selkäkivut ovat yleisiä vaivoja. Suuri osa niistä paranee itsestään. Niistä 5 – 10 prosenttiin löytyy tarkka lääketieteellinen syy. Tulehduksellista selkäkipua on viidellä prosentilla ja selkärankareumaa yhdellä prosentilla väestöstä. Aiemmin diagnoosin saanti kesti jopa yli kuusi vuotta.

Älä käännä selkääsi kivulle -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta tulehduksellisista selkäsairauksista ja kannustaa ihmisiä hakemaan syytä pitkittyneelle kivulle. Reumaviikolla yleisöä ohjataan tekemään tulehduksellisen selkäkivun oirekysely kampanjasivuilla http://www.6vuotta.fi/. Sivut avataan 9.10.2015.

Yleisin nuorilla miehillä

Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen, joka herää aamuöisin ristiselän kipuun. Sairauden alkaminen yli 40-vuotiaana on harvinaista.

Selkärankareuman ja sen ensivaiheen oireita ovat selän alaosassa vähitellen alkava selkäkipu ja selän aamujäykkyys. Vaivat ovat pahimmat levossa.
Ristiselkään ja pakaraan heijastuva kipu saattaa herättää öisin. Liikkuessa kivut helpottavat ja selkä notkistuu. Oireita voi olla muuallakin kuin selässä.

Selkärankareuma etenee yksilöllisesti. Kaikilla se ei edes pitkity, vaan oireet jäävät lyhytaikaisiksi. Katsotaan, että aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma ovat saman sairauden jatkumoa. Noin joka kolmannella sairaus etenee hoitamattomana selkärankareumaksi, jolloin vuosien mittaan selkä jäykistyy.

Tavoitteena on löytää ja diagnosoida sairaus mahdollisimman varhain, jotta nykyisin käytettävissä olevalla hoidolla voitaisiin hoitaa tauti oireettomaksi. Varhainen diagnoosi voidaan varmistaa magneettikuvauksella.

Mitä varhemmin tulehduksellinen selkäsairaus tunnistetaan, sitä tehokkaammin sen oireet voidaan hoitaa ja eteneminen estää. Mikäli tutkimuksissa löytyy viitteitä selkärankareumaan, lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon. Selkärankareuman diagnosoi reumatologian erikoislääkäri.

Lisätietoa selkärankareumasta Reumaliiton Reuma-aapisesta ja potilasoppaasta osoitteesta: http://bit.ly/1QeKc4x

Viikko avataan Turussa

Reumaviikon avajaiset pidetään 11.10.2015 Turussa. Juhlapuheen pitää Reumaliiton valtuuston puheenjohtaja kansanedustaja Tarja Filatov. Samalla vietetään Turun seudun Reumayhdistyksen 65-vuotisjuhlia.

Suomen Reumaliiton ja sen 159 jäsenyhdistyksen yhteinen toimintateema on Liikkeestä hyvinvointia. Lokakuinen Reumaviikko on Reumaliiton oma perinne, jolloin 1947 perustettu liitto ja sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata runsaasti alueellisia ja paikallisia tapahtumia.

Maanantaina 12.10.2015 vietetään Maailman Reumapäivää, joka kannustaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaita hyvään ja terveelliseen elämään. Päivän aiheena on Ole aktiivinen, pane toimeksi.www.worldarthritisday.org/ www.facebook.com/worldarthritisday

Suomen Reumaliitto tule-sairaiden asialla http://www.reumaliitto.fi/

Suomen Reumaliiton verkkosivuilla http://www.reumaliitto.fi/ on suomeksi ja ruotsiksi mm. Reuma-aapinen, joka tarjoaa ensitietoa reumasairauksista. Reumasairauksia ovat mm. nivelreuma, selkärankareuma, lastenreuma, nivelrikko, fibromyalgia, osteoporoosi ja suuri joukko selkäsairauksia. Kaikkiaan diagnooseja on lähes kaksi sataa. 

Lisätietoja:
Reumaviikon kampanjasta:
toimitusjohtaja Maria Ekroth, puh. 040 707 9114,
maria.ekroth(a)reumaliitto.fi

Reumaviikosta:
viestintäpäällikkö Riitta Katko, puh. 040 554 6822,
riitta.katko(a)reumaliitto.fi

på svenska