Perjantaina 9.10.2015 osoitteessa www.6vuotta.fi/
avattavassa Älä käännä kivulle selkääsi -kampanjassa voi selvittää oirekyselyn avulla, voisiko pitkittynyt selkäkipu olla merkki tulehduksesta. Kampanjan toteuttavat Suomen Reumaliitto ja AbbVie.
”Tänä vuonna Reumaviikon kampanjassa haluamme lisätä tietoisuutta tulehduksellisista selkäsairauksista ja kannustaa ihmisiä hakemaan syytä pitkittyneelle kivulleen. Tavoitteenamme on lyhentää diagnoosiin saantiaikaa, jotta sairastuneet pääsisivät oikean hoidon piiriin mahdollisimman varhain” sanoo Suomen Reumaliiton toimitusjohtaja Maria Ekroth.
Selkäkivut ovat yleisiä vaivoja. Suuri osa niistä paranee itsestään. Niistä 5–10 prosenttiin löytyy tarkka lääketieteellinen syy. Tulehduksellista selkäkipua on viidellä prosentilla ja selkärankareumaa yhdellä prosentilla väestöstä. Aiemmin diagnoosin saanti kesti jopa yli kuusi vuotta.
Jos kipu herättää aamuyöstä
Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen. Sairauden alkaminen yli 40-vuotiaana on harvinaista. Selkärankareuman ja sen ensivaiheen oireita ovat selän alaosassa vähitellen alkava selkäkipu ja selän aamujäykkyys.
Vaivat ovat pahimmat levossa. Ristiselkään ja pakaraan heijastuva kipu saattaa herättää öisin. Liikkuessa kivut helpottavat ja selkä notkistuu. Oireita voi olla muuallakin kuin selässä. Selkärankareuma etenee yksilöllisesti.
Lisätietoa selkärankareumasta tarjolla Reumaliiton Reuma-aapisesta Sivulla avautuu linkki PDF-muotoiseen potilasoppaaseen, jonka asiantuntijana on reumatologi Dan Nordström.
Reumaliitto tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla
Reumasairauksiin voi sairastua missä iässä tahansa. Reumaliitto haluaa, että jokainen tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sairastunut saa tasa-arvoisesti parasta hoitoa. Valvomme sairastuneiden etuja, hoidon tasa-arvoa ja sairastuneen taloudellista selviytymistä.
Tehtävää riittää, sillä jo pelkästään tulehduksellisia reumasairauksia sairastavia on noin 120 000. Lapsuusikäisiä lastenreumaa sairastavia on noin 1 500. Joka viides suomalainen aikuinen kärsii tuki- ja liikuntaelinoireista jossain elämänsä vaiheessa. Heistä 600 000:lle oireista on toiminnallista haittaa.
Reumasairauksia ovat mm. nivelreuma, selkärankareuma, lastenreuma, nivelrikko, fibromyalgia, osteoporoosi ja suuri joukko selkäsairauksia. Kaikkiaan diagnooseja on 200.
Viikko avataan Turussa
Reumaviikon avajaiset pidetään 11.10.2015 Turussa. Juhlapuheen pitää Reumaliiton valtuuston puheenjohtaja kansanedustaja Tarja Filatov. Reumaviikon avaa Reumaliiton puheenjohtaja Satu Gustafsson. Samalla vietetään Turun Seudun Reumayhdistyksen 65-vuotisjuhlia.
Suomen Reumaliiton ja sen 159 jäsenyhdistyksen yhteinen toimintateema on Liikkeestä hyvinvointia. Lokakuinen Reumaviikko on Reumaliiton oma perinne, jolloin 1947 perustettu liitto ja sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata runsaasti alueellisia ja paikallisia tapahtumia. Seuraa paikallista tapahtumailmoittelua!
Maanantaina 12.10.2015 vietetään Maailman Reumapäivää, joka kannustaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaita hyvään ja terveelliseen elämään. Päivän vietto käynnistyi 1990-luvulla Suomen Reumaliiton aloitteesta.
Päivän aiheena on tänä vuonna Ole aktiivinen, pane toimeksi.www.worldarthritisday.org/ ww.facebook.com/worldarthritisday.
Sivustolle kerätään ylävitoskuvia kannustamaan aktiivisuuteen.
www.reumaliitto.fi
www.facebook.com/suomenreumaliitto
https://twitter.com/Reumaliitto
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Maria Ekroth, puh. 040 707 91 14, maria.ekroth(a)reumaliitto.fi