Reumasairauksia sairastavien jalkojenhoito vaatii erityisosaamista

10.12.2012

Suomen Jalkojenhoitaja-
ja Jalkaterapeuttiliitto ry:n kannaotto 17.11.2012

Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliitto ry on huolissaan lyhyen koulutuksen käyneiden jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneiden (jalkojenhoidon at) taidoista hoitaa erityisryhmien asiakkaita. Terveydenhuollossa erityisryhmien vaativa jalkojenhoito pitäisi liiton mukaan keskittää jalkaterapeuteille tai jalkojenhoitajille.

Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliitto ry toteaa kannanotossaan, että reumasairauksia sairastavien jalkojenhoito vaatii riittävää tietämystä reumasairauksista ja sairauksien vaikutuksista tuki- ja liikuntaelimistön toimintaan sekä ihmisen toimintakykyyn. Reumasairauksia sairastavien jalkojenhoito vaatii myös riittävän pitkää terveysalan koulutusta ja kokemusta.

Sairaaloissa toimivat jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat ovat reumasairauksia sairastavien jalkojenhoidossa kokeneita asiantuntijoita. Sairaaloihin ja erikoissairaanhoitoon tulisi palkata jalkaterapeutteja tai vanhanmuotoisen jalkojenhoitajakoulutuksen käyneitä ammattilaisia. Jalkojenhoidon ammattitutkinto ei vastaa jäljempänä mainittua koulutusta.