Reumasairaat tarvitsevat edelleen reumaortopedien osaamista

11.10.2015

Reumaviikko 11.-18.10.2015 avattiin Turussa

Reumaliitto on vakavasti huolissaan reumaortopedian jatkuvuudesta. Suomen Reumaliiton puheenjohtaja Satu Gustafsson nosti esiin huolen avatessaan 64. Reumaviikon Turussa sunnuntaina.

 ”Erikoisosaamista ajetaan tietojeni mukaan vähitellen alas siten, että kuka tahansa ortopedi voi jatkossa hoitaa vaativienkin reumapotilaiden ortopediset leikkaukset. Tämä ei saa toteutua. Päättäjien, sairaanhoitopiirien ja itse tekijöiden on arvostettava reumaortopedien erikoisosaamista jatkossakin. He ovat pitkän koulutuksen ja ennen kaikkea kokemuksen omaavia ja kouluttavat uusia reumaortopedeja, joiden osaamista toden totta tarvitaan”, korosti Satu Gustafsson. 

Reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavilla eriasteiset nivelten liikuntarajoitteet ovat arkea. Tehokkailla, kehittyneillä lääkkeillä, kuntoutuksella ja tarpeen vaatiessa huippuerikoisosaamista vaativalla reumaortopedialla voidaan sairastavan liikunta- ja toimintarajoitteita helpottaa.

”Reumaortopedit ovat monen reumapotilaan nk. viimeinen oljenkorsi, jonka avulla saadaan potilaan liikunta- ja toimintakykyä sekä hänen ja läheistensä elämänlaatua parannettua. Tämän erikoisalan supistamisella ei saavuteta säästöjä pitkällä aikavälillä. Päinvastoin säästöistä voi koitua hyvinkin kallis lasku.Toivon, että järki, tieto-taidon arvostaminen ja oikeudenmukaisuus tässäkin asiassa voittavat”, sanoi Satu Gustafsson.

Turussa vietettiin avajaisten yhteydessä Turun seudun Reumayhdistyksen 65-vuotisjuhlaa. Osana yhdistysten kehittyvää yhteistyötä on syntynyt Raha-automaattiyhdistyksen tuella uudenlainen tuki- ja liikuntaelinterveyttä ja -sairauksia koskeva neuvontakeskus nimeltään Turun TULE-tietokeskus. Siinä ovat reumayhdistyksen lisäksi mukana Turun seudun Selkä-, Nivel- ja Luustoyhdistykset. ”Tällaista rajoja ylittävää yhteistyötä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa”, totesi Satu Gustafsson.

Älä käännä kivulle selkääsi –kampanja
kannustaa tekemään oirekyselyn

Älä käännä kivulle selkääsi -kampanja kannustaa Reumaviikolla selvittämään pitkittyneen selkäkivun syyn. Perjantaina 9.10.osoitteessa www.6vuotta.fi avatussa kampanjassa voi selvittää oirekyselyn avulla, voisiko pitkittynyt selkäkipu olla merkki tulehduksesta. Kampanjan toteuttavat Suomen Reumaliitto ja AbbVie.Tulehduksellinen selkäkipu voi olla merkki selkärankareumasta. Varhaisella diagnoosilla ja hoidolla voidaan estää pysyvät muutokset ja säilyttää sairastuneen toimintakyky.

Maanantaina 12.10.2015 vietetään Maailman Reumapäivää, joka kannustaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaita hyvään ja terveelliseen elämään. Päivän aiheena on Ole aktiivinen, pane toimeksi.www.worldarthritisday.org/www.facebook.com/worldarthritisday

Puheenjohtaja Satu Gustafssonin puhe kokonaisuudessaan suomeksi ja ruotsiksi

Lisätietoja juhlapuheesta: Suomen Reumaliiton puheenjohtaja Satu Gustafsson, puh.044 563 0081

www.reumaliitto.fi 
www.facebook.com/suomenreumaliitto
https://twitter.com/Reumaliitto