Reumaliitto muistuttaa: Pidä punkki pois iholta

23.6.2016

Punkit levittävät useita tauteja, joista yleisin on borrelioosi. Parasta ehkäisyä on estää punkin pääsy iholle. Jos näin on jo tapahtunut, poista se pikaisesti. Lääkäriin kannattaa mennä, jos oireita ilmaantuu.

Puutiaisen eli punkin välittämät taudit sairastuttavat vuosittain tuhansia ihmisiä. Tartunnat voidaan parhaiten välttää ehkäisemällä punkin puraisu. Reumaliiton www.punkki.fi -sivuilta saa lisätietoa. Muusikko Maki Kolehmainen on säveltänyt punkkibiisin, jolla Reumaliitto muistuttaa borrelioosin ehkäisystä.

Sairaudet syytä erottaa

Suomessa tärkein puutiaisen levittämä sairaus on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama borrelioosi. Puutiainen levittää myös borrelioosia harvinaisempaa THB-viruksen aiheuttamaa aivokuumetta. Nämä sairaudet voivat helposti mennä sekaisin, mutta ne on syytä selvästi erottaa toisistaan.

Borrelioosiin hoito, puutiaisaivokuumeeseen rokote

Bakteerin aiheuttamaan borrelioosiin on olemassa hoito, kun taas viruksen aiheut­tamaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole olemassa syynmukaista hoitoa. Se voidaan sen sijaan ehkäistä ajoissa annetulla rokotuksella.

Punkin puremilta voi välttyä pukeutumalla pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin puutiaisalueilla liikuttaessa. Pihapiirissä on hyödyllistä pitää aluskasvillisuus leikattuna. Maaston kuivuessa puutiainenkin viihtyy siinä huonommin.

Päivittäinen punkkisyyni – kotieläimiä unohtamatta – on hyvä tapa ehkäistä borrelioosia. Borrelioosia vastaan ei toistaiseksi ole saatavilla rokotetta.

Punkkeja tavataan huhtikuusta marraskuuhun. Sekä borrelioosi- että puutiaisaivokuumetapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet tuntemattomasta syystä. Myös puutiaisvälitteisten tautien diagnostiikka on parantunut.

Borrelioosi hoidetaan lääkekuurilla

Todettu borrelioosi on aina hoidettava lääkekuurilla. Varhaisessa taudin vaiheessa borrelioosi hoidetaan suun kautta otettavalla antibiootilla ja hoitotulokset ovat erinomaiset. Pitkään jatkuneessa borrelioosissa antibiootti otetaan joko suun kautta tai laskimonsisäisesti.

Suomalaisissa puutiaisissa enkefaliitti- eli aivotulehdusvirusta esiintyy rajoitetuilla alueilla erityisesti ulkosaaristossa ja Ahvenanmaalla. Puutiaisaivotulehduksen riski on suurin Ahvenanmaalla.

Puutiaiset kotieläimissä

Puutiaisen asuttamilla alueilla kotieläimestä saattaa löytyä kymmeniä puutiaisia jokapäivä. Puutiaiset voivat kulkeutua sisätiloihin kotieläimen mukana ja tarttua ihmisiin. Sisätiloissa puutiainen voi elää kuukausia vain vähäisellä kosteudella. Kotieläimet on hyvä kammata puutiais­alueilla kerran päivässä ja samalla poistaa eläimen nahkaan jo tarttuneet punkit. Borrelioosi hoidetaan eläimillä antibiooteilla samoin periaattein kuin ihmisillä.

Kerran sairastettu borrelioosi ei suojaa uudelta tartunnalta. Siksi punkkia ei kannata päästää iholle. Apteekista voi tiedustella punkkipihtejä ja vaatteisiin käytettäviä punkkikarkotteita, joita ei saa käyttää alle kolmivuotiaille. Koirille on punkkipantoja.

Lisätietoja: www.punkki.fi