Reumaliitto muistuttaa: Estä punkin pääsy iholle

28.5.2014

Reuma-lehden 2/2014 artikkeli: Estä punkin pääsy iholle, pdf

http://punkki.fi/

Punkit heräävät, kun ilman keskilämpötila ylittää viisi astetta. Näin tapahtuu koko Suomessa keskimäärin 15. toukokuuta mennessä. Punkkeja tavataan huhtikuusta marraskuuhun.

Punkin välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Tartunnat voidaan välttää ehkäisemällä punkin pistos. Suomessa tärkein punkin eli puutiaisen levittämä tauti on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama borrelioosi.

Punkki levittää kahta eri tautia

Puutiainen levittää myös borrelioosia harvinaisempaa TBE-viruksen aiheuttamaa aivokuumetta. Nämä taudit voivat helposti mennä sekaisin, mutta ne on syytä selvästi erottaa toisistaan.

Bakteerin aiheuttamaan borrelioosiin on olemassa hoito, kun taas viruksen aiheuttamaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole olemassa syynmukaista hoitoa. Se voidaan sen sijaan ehkäistä ajoissa annetulla rokotuksella.

Päivittäinen punkkisyyni  kotieläimiä unohtamatta  on hyvä tapa ehkäistä borrelioosia. Borrelioosia vastaan ei toistaiseksi ole saatavilla rokotetta. Todettu borrelioosi on aina hoidettava antibioottikuurilla.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan vuonna 2013 todettiin 1 707 borrelioosia ja 38 puutiaisaivokuumetta. Kerran sairastettu borrelioosi ei suojaa uudelta artunnalta.

Nauti kesäisestä luonnosta:

                      1. Estä punkin pääsy iholle
                      2. Tee päivittäin punkkitarkastus
                      3. Poista iholta löytyvät punkit heti
                      4. Jos punkki on pistänyt, tarkkaile oireita
                      5. Hakeudu lääkäriin, jos oireita ilmenee

Apteekista voi tiedustella punkkipihtejä, vaatteisiin käytettäviä punkkikarkoitteita ja koirille punkkipantoja.

Reumaliitto on osaltaan jakanut tietoa borrelioosin ehkäisystä kymmenen vuoden ajan. Reumaliiton www.punkki.fi -sivuilta löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin borrelioosin ehkäisykysymyksiin. Myöhäisvaihetta sairastavat voivat ilmoittautua Reumaliiton harvinaisten postituslistalle ja osallistua harvinaistoimintaan osoitteessa harvinaiset(at)reumaliitto.fi