Reumaliitto julkaisi uuden selkärankareumaoppaan

6.6.2014

Sama opas on saatavana myös ruotsinkielisenä nimeltään Ankyloserande spondylit och axial spondylartrit.

Selkärankareuma on pitkäaikainen niveltulehdus lähinnä selkärangassa. Aksiaalinen spondylartriitti on selkärankareuman esiaste. Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen, joka herää aamuöisin ristiselän kipuun.

Sairauden alkaminen yli 40-vuotiaana on harvinaista. Sairauden syytä ei tunneta. Selkärankareuma ja aksiaalinen spondylartriitti oireilevat aaltoillen: välillä saattaa olla pitkiä ja oireettomia kausia, jolloin lääkitystä voidaan vähentää.

Tulehduksellisen selkäkivun oirekuva:

  • ikä alle 40 vuotta

  • aamuyöherääminen säryn takia

  • alkanut vähitellen

  • ei rauhoitu levolla

  • rauhoittuu liikkumalla.

Hoidon tavoitteena on saada sairaus oireettomaksi. Liikunta, kuntoutus ja kipulääke riittävät pitkälle. Nykyiset reumalääkkeet ovat tehokkaita, joten leikkaushoitoa tarvitaan harvoin. Kun sairaus hoidetaan kunnolla, se ei estä normaalia elämää. Oloa helpottaa, kun saa aiheesta lisää tietoa ja oivaltaa, että vointiinsa voi itse vaikuttaa. Oppaasta saa myös tietoa, mitä hoitoa potilaan kuuluu saada.

Tilaukset verkkokaupasta:

Oppaan asiantuntija on dosentti, reumatologi Dan Nordström, jonka toimipaikka on HYKSin yleissisätautien klinikka ja Helsingin yliopisto. Tekstin on toimittanut terveystoimittaja Teija Riikola. Opas on 20-sivuinen ja se on tilattavissa Suomen Reumaliiton verkkokaupasta www.tuleshop.fi. Hinta on kolme euroa + postikulut.

Suomen Reumaliitto ja sen jäsenyhdistykset valvovat selkärankareumaan sairastuneiden etuja ja tarjoavat jäsenyytensä kautta tietoa, liikuntaa, vertaistukea, kuntoutusta ja virkistystä.

Liity yhdistykseen - se kannattaa!

Lisätietoja:

Riitta Katko, viestintäpäällikkö, puh. 040 554 6822