Reumaliitto julkaisi uuden lastenreumaoppaan

24.9.2014

Sama opas on saatavana myös ruotsinkielisenä nimeltään Barnreumatism.

Lastenreuma, juveniili idiopaattinen artriitti (JIA) on autoimmuunitauti, joka yleensä alkaa alle 16-vuotiaana. Sen oireena on niveltulehdus, joka ilmenee kipuna, turvotuksena ja liikkeiden rajoittuneisuutena. Lastenreuma on eri sairaus kuin aikuisiässä alkavat reumasiraudet.

Lapsi ei sairasta yksin, sillä Suomessa on noin 2 300 lastenreumaa sairastavaa alle 16-vuotiasta. Suomessa lastenreumaan sairastuu vuosittain noin 200 lasta, joista puolet on sairastuessaan alle viisivuotiaita.

Lastenreumassa on seitsemän alatyyppiä

Lastenreuma ei ole yksi ja yhtenäinen tauti, vaan siihen kuuluu erityyppisiä pitkittyneitä niveltulehduksia. Eri tautimuodot voidaan määritellä ensimmäisen puolen vuoden aikana ilmenneiden oireiden perusteella seitsemään eri alatyyppiin.

Toteaminen ja hoito

Lastenreuma todetaan oireista. Hoidon tavoitteena on saada tauti oireettomaksi ja rauhoittaa tulehdustila täydellisesti. Lääkkeet, liikunta ja tarvittaessa fysioterapia riittävät pitkälle. Nykyiset reumalääkkeet ovat tehokkaita, joten leikkaushoitoa tarvitaan harvoin.

Suomen Reumaliitto sen jäsenyhdistykset tarjoavat tietoa, tukea ja virkistystä lastenreumaa sairastaville perheineen.

Oppaan tilaukset verkkokaupasta:

Oppaan asiantuntijat ovat dosentti, lastenreumatologian erikoislääkäri Pekka Lahdenne, fysioterapeutti (AMK) Kaisa Saarinen ja toimintaterapeutti (AMK) Sari Marjala, HUS,HYKS/NaLa Lastenklinikka. Tekstin on toimittanut terveystoimittaja Teija Riikola. Opas on 16-sivuinen ja se on tilattavissa Suomen Reumaliiton verkkokaupasta www.tuleshop.fi.Hinta on kolme euroa + postikulut.

Lisätietoja: Riitta Katko, viestintäpäällikkö, puh. 040 554 6822.