Reumaliitto julkaisee ravitsemustietoa reumasairauksia sairastaville

19.4.2017

Nyt on tarjolla tutkittua tietoa reumasairauksia sairastavien ravitsemuksesta. Kuopion Reumayhdistys ja Reumaliitto ovat yhteistyökumppaneineen tuottaneet luotettavan ravitsemustietopaketin ja julkaisevat Reumaliiton verkkosivuilla aineiston, joka on tarkoitettu reumasairauksia sairastaville ja tukimateriaaliksi heidän parissaan työskenteleville.

Asiantuntijoina ovat ravitsemusterapian professori Ursula Schwab ja reumatologian erikoislääkäri Antti Puolitaival.

Sivustoon voi tutustua osoitteessa www.reumaliitto.fi/ravitsemus. Koko materiaali on sivustolta ladattavissa myös pdf-muodossa.

Sivustolla kerrotaan tuki- ja liikuntaelinterveyttä edistävästä ruokavaliosta ja ravitsemuksen erityispiirteistä reumasairauksissa. Reumalääkkeiden vaikutuksista ravitsemukseen ja erityisruokavalioiden koostamisesta turvallisesti kerrotaan omissa osioissaan. Sivustolla on muun muassa käytännön vinkkejä ruokavaliomuutosten tekemiseen ja ruokavaliotesti. Se soveltuu luotettavan ravitsemustiedon lähteeksi myös muille kuin reumasairauksia sairastaville.

”Hankkeen taustakartoitus osoitti, että reumasairauksia sairastavat tarvitsevat tietoa ruokavalion vaikutuksista sairauteensa. Luotettavan ravitsemustiedon löytäminen ja ristiriitaisen tiedon arviointi koettiin kuitenkin vaikeaksi. Tavoitteenamme oli koota tutkittu tieto aiheesta yhdelle sivustolle helposti ymmärrettävään muotoon”, projektipäällikkö Laura Heikkilä kuvaa hankkeen taustaa.

Monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa reumasairauksien itsehoitoa. Erilaisten ruokavalioiden ja ravintoaineiden vaikutusta niveltulehdukseen ja kipuun on tutkittu vasta vähän, mutta näyttöä on etenkin runsaasti kalaa ja kasviksia sisältävän ruokavalion hyödyistä. Osa sairastuneista kokee punaisen lihan pahentavan oireita. Riittävään kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin sekä ruokavalion rasvan laatuun on myös kiinnitettävä huomiota.

”Reumasairauksissa tulehdus lisää energian ja ravintoaineiden tarvetta, minkä takia on tärkeää syödä riittävästi ja monipuolisesti. Kipeät ja tulehtuneet nivelet voivat kuitenkin vaikeuttaa syömistä, joten ravitsemukseen on reumasairauksissa kiinnitettävä erityistä huomiota”, Heikkilä painottaa.

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi -hankkeen toteuttivat kehitysjohtaja Jaana Hirvonen ja viestintäpäällikkö Riitta Katko Reumaliitosta sekä puheenjohtaja Anne Huusko ja varapuheenjohtaja Tiina Kosonen Kuopion Reumayhdistyksestä. Projektipäällikkö Laura Heikkilä vastasi sen käytännön toteutuksesta. Rahoittajana oli Savonlinnan kansanterveyssäätiö.

Lisätiedot

Riitta Katko, viestintäpäällikkö, Reumaliitto, 040 5546822, riitta.katko(a)reumaliitto.fi
Laura Heikkilä, projektipäällikkö, Kuopion Reumayhdistys ry, 044 7577945, laura.heikkila(a)kuopionreumayhdistys.fi

Suomen Reumaliitto on valtakunnallinen järjestö, johon kuuluu 157 jäsenyhdistystä ja niihin ylí 40 000 henkilöjäsentä. Liitto tekee työtä reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla. Liitto on perustettu vuonna 1947.

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

18.10.2022
Kihti on kivulias, mutta ohimenevä niveltulehdus, jonka aiheuttaa uraatin eli virtsa
3.5.2021
Sairaanhoitajille suunnattu koulutus toteutetaan Reumaliiton ja Tampereen ammattikor
9.1.2020
Tutuksi tullut reumahoitaja-chat jatkuu tiistai-iltaisin. 
5.12.2019
Vaihdevuodet voivat olla viheliäiset tai vaivattomat.

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Verkkotapahtuma
Vertaistukitapaaminen teemalla Ravinto ja toimiva ruoansulatus 11.10.