Punkki eli puutiainen levittää useita tauteja ja on yleinen Suomen luonnossa aina eteläisintä Lappia myöten. Reumaliiton kyselyssä kävi ilmi, että moni sekoittaa borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen ehkäisykeinot.
Liitto muistuttaa punkkisyynikampanjallaan punkin pureman ehkäisystä ja jokailtaisen säännöllisen punkkisyynin tarpeellisuudesta. Uudistetulla punkki.fi-sivustolla palvelee tänä kesänä myös punkkichat.
Reumaliiton tuoreen kyselyn mukaan monet sekoittavat punkin levittämät sairaudet ja niiden ehkäisykeinot. Lähes puolet kyselyyn vastanneista sekoitti keskenään borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen. Lisäksi yhteensä lähes 40 % vastaajista arveli, että rokotus suojaa borrelioosilta, vaikka se suojaa harvinaisemmalta, virustartunnan aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta.
Sen sijaan lähes kaikki vastaajat tiesivät, että borrelioositartunta hoidetaan antibioottikuurilla. Samoin valtaosa vastaajista tiesi, että ainoa varma tapa estää borrelioosin tarttuminen ihmiseen tai eläimeen on estää punkin pääsy iholle.
Kysely toteutettiin 21.3.–19.4. verkkokyselynä, johon vastasi 1555 henkilöä. Kysymykset sekä oikeat vastaukset löytyvät uutisen liitteestä.
Jokailtainen punkkisyyni vähentää borrelioosiriskiä
Reumaliitto jakaa kesäkampanjallaan asiatietoa sairauksien välttämiseksi. Suomessa punkkeja tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös sisämaassa eteläistä Lappia myöten. Borrelioosia levittävät punkit ovat levinneet paljon laajemmalle alueelle kuin puutiaisaivotulehdusta levittävä punkki. Vuosittain jopa 6000-7000 henkilön arvioidaan saavan borrelioositartunnan.
Reumaliitto muistuttaa, että kesän riemuista voi nauttia täysin mitoin, kun estää punkin pääsyn iholle ja tarkistaa vielä punkkisyynissä, ettei näin ole käynyt. Punkkisyynissä käydään koko keho ja iho läpi. Erityisesti taivekohdat kuten kainalot ja polvitaipeet sekä selkä, navan seutu, nivuset, niska ja pää kannattaa käydä huolellisesti läpi. Lapsilla punkki hakeutuu usein hiusrajaan. Myös vaatteet on syytä tarkastaa ja ravistella. Lisäksi koirat ja kissat ovat punkkimagneetteja. Ulkoilun jälkeen myös niille kannattaa tehdä punkkitarkastus.
Reumaliiton uudistuneilta punkkisivuilta www.punkki.fi löytyy tarkat ohjeet punkkisyynin tekemiseen, punkin poistamiseen sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Punkkichatista vastauksia kysymyksiin
Reumaliiton punkki.fi-sivuilla otetaan tänä kesänä käyttöön chat-palvelu, jonka kautta on mahdollista kysyä punkkeihin ja borrelioosiin liittyviä kysymyksiä terveydenhuollon ammattilaiselta.
Chat on ensimmäistä kertaa auki 29.5.–9.6. arkisin kello 16–19. Chat avautuu jälleen juhannusviikolla ja on avoinna 19.–30.6. arkisin klo 16–19. Seuraavan kerran chat palvelee elokuussa.
Samaan aikaan radiokampanja muistuttaa punkkisyynistä ja ohjaa hakemaan lisää tietoa www.punkki.fi -sivuilta.