Reumaförbundet i Finland frågar om Morbus Dercum

17.9.2013

Vad är Morbus Dercum

Francis Xavier Dercum var den första att beskriva sjukdomen, och det skedde år 1892. Dercums sjukdom benämns också fettvävsreumatism. I den internationella sjukdomsklassifikationen har Morbus Dercum diagnosnummer E88.2.

Många symptom

Typiskt för Morbus Dercum är uppkomsten av lipomer, godartade fettvävstumörer i underhudsvävnaden på olika håll på kroppen. Den typiska smärtan antas bero på att lipomerna trycker på närliggande nerver.

Hos många insjuknade är smärtan kraftig och påverkar livskvaliteten. Andra symptom är bl.a. svullnad, trötthet, orkeslöshet, huvudvärk och stelhet efter vila. Största delen av de insjuknade är överviktiga och/eller har drabbats av kraftig viktökning.

Sällsynt sjukdom som drabbar kvinnor

Orsaken till Morbus Dercum är okänd. Av de insjuknade är cirka 90 procent kvinnor. Insjuknandet sker vanligen vid 45–60 års ålder. Morbus Dercum klassas som en sällsynt sjukdom, men den är också underdiagnostiserad, så den verkliga förekomsten hos befolkningen är okänd.

Kartläggning av insjuknade

Reumaförbundet önskar utreda hur många insjuknade det finns i Finland och vilka deras förhoppningar är när det gäller tillgången till kamratstöd och nätverkande.

Reumaförbundet har startat en förfrågan som riktar sig till dem som insjuknat i Morbus Dercum. Vänligen besvara förfrågan, som bara finns på finska. Svarstiden pågår till utgången av oktober.

Om du inte har möjlighet att besvara blanketten elektroniskt, kan du också beställa en pappersversion av Jenni Rinne på jenni.rinne(at)reumaliitto.fi.

Ytterligare information om kartläggningen ger Jaana Hirvonen, jaana.hirvonen(at)reumaliitto.fi eller tel. 0400 760 054.

Till Aktuellt - sidan