Siirry sisältöön

Palindromisessa reumassa niveltulehdus hyppii nivelestä toiseen

Nuori nainen pitelee kipeää rannettaan ja kipeää kyynerpäätään.

Jos lyhytaikainen niveltulehdus siirtyilee nivelestä toiseen, kyseessä voi olla palindrominen reuma eli hyppyreuma. 

 

 

Palindromisessa reumassa nivel on selvästi tulehtunut ja kipeä, mutta paranee pian ennalleen. Tulehdus kestää lyhimmillään muutamia tunteja, pisimmilläänkin pari viikkoa. Sen jälkeen nivel tuntuu taas aivan normaalilta. 

Seuraavaksi tulehtuu jokin toinen nivel. Sairauden suomenkielinen nimitys hyppyreuma kuvaa sen luonnetta hyvin. Kipu tuntuu hyppivän paikasta toiseen, ilman mitään logiikkaa. 

”Palindrominen reuma on todennäköisesti yleisempi kuin luullaan”, reumatologi Heikki Julkunen sanoo.  

Jotta nivelkipu voidaan diagnosoida palindromiseksi reumaksi, sen on täytettävä tietyt kriteerit. 

Lyhytkestoisia ja äkillisesti alkavia niveltulehduksia on pitänyt esiintyä vähintään kuuden kuukauden ajan, ainakin kolmessa eri nivelessä. Lääkärin on pitänyt todeta ainakin yksi nivelturvotusvaihe. 

”Tämä on joskus haasteellista, sillä kohtaukset tulevat äkillisesti eivätkä kestä pitkään. Hyvä vinkki on ottaa kännykällä valokuva turvonneesta nivelestä. Lääkäri voi todeta turvotuksen myös kuvan avulla.” 

Jos kyseessä on palindrominen reuma, nivelissä ei näy kulumia röntgenkuvissa. Diagnoosia varten on myös suljettava pois se vaihtoehto, että niveltulehdukset johtuisivat jostakin muusta sairaudesta.  

Oireita ei kannata sivuuttaa 

Hyppyreuma on sairaus, jonka reumatologikin kohtaa aika harvoin.  

”Ehkä pari kertaa vuodessa näitä on vastaanotolle tullut”, Julkunen sanoo.  

Jos ihmisellä ei ole ennalta mitään reumasairautta, hän ei todennäköisesti päädy oireineen reuma- vaan yleislääkärin vastaanotolle. Siksi palindromista reumaa ei välttämättä tunnisteta kovin nopeasti.  

Samankaltaisia oireita voi olla muissakin, paljon yleisemmissä sairauksissa. Ensimmäisenä epäiltynä on usein kihti.  

Jos hyppyreuma diagnosoidaan tarpeeksi varhain, hoito onnistuu yleensä hyvin. Jos niveltulehduskohtauksia tulee harvakseltaan, voi hoidoksi riittää tulehduskipulääke. Mikäli kohtauksia on useammin, aloitetaan hydroksiklorokiinilääkitys. Se vähentää sairauden kroonistumisen riskiä.  

Palindromista reumaa sairastavista potilaista yli puolella todetaan laboratoriokokeissa reumatekijä ja sitrulliinipeptidivasta-aineet eli CCP-vasta-aineet. 

”Jos nämä ovat koholla, hydroksiklorokiini aloitetaan ilman muuta.” 

Vaikka palindromisen reuman kohtaukset menevät usein nopeasti ohi, on tärkeää, ettei oireita sivuuteta. Ne voivat viitata myös alkavaan nivelreumaan. Mikäli tilanne ei rauhoitu hydroksiklorokiinilla, voi olla tarpeen ottaa tueksi myös metotreksaatti tai muita reumalääkkeitä.  

Hyppyreuma voi edetä nivelreumaksi, mutta läheskään kaikilla näin ei käy. Joskus hyppyreuma voi vuosien saatossa sammua kokonaan.  

Seurantatutkimusten mukaan noin puolella potilaista sairaus kehittyy nivelreumaksi. Kehityskulku on yleensä melko hidas, usein vuosia, joskus jopa vuosikymmeniä. Mikäli hyppyreumaa hoidetaan lääkkeillä, nivelreuman puhkeaminen voi viivästyä monella vuodella verrattuna hoitamattomaan hyppyreumaan.

”Nivelreuma alkaa palindromisena ehkä parilla kymmenellä prosentilla nivelreumaan sairastuneista. Ensimmäiset oireet ovat yleensä ohimeneviä, mutta myöhemmin niitä tulee useammin”, reumatologi Julkunen kertoo.  

Nivelreumakin voi hyppiä 

Suomen kielessä palindromi tarkoittaa kirjainjonoa, jonka merkitys on sama etu- ja takaperin luettuna, kuten sana saippuakauppias.  

Palindromisen reuman kanssa sanaleikeillä ei kuitenkaan ole muuta tekemistä kuin nimitys. Nimeen päätyivät tutkijat, jotka kuvailivat sairautta tieteellisessä artikkelissa 1940-luvulla. He päättivät kutsua ilmiötä palindromiseksi, kreikan kielen palaamista ja toistumista kutsuvan ilmauksen mukaisesti.    

Myös jo diagnosoitu ja hoidossa oleva nivelreuma voi joskus käyttäytyä palindromisesti. Silloin pitkäaikaiseen reumaan liittyvän oireilun rinnalle tulee hyppyreuman kaltaisia oireita. Mikä tahansa nivel saattaa tulehtua lyhyeksi aikaa, mutta palautua sitten ennalleen.  

”Jos käyttää nivelreuman hoidossa kortisonia, palindromisen kohtauksen aikana sen annosta voi nostaa lyhytaikaisesti”, Heikki Julkunen sanoo. 

Lyhytaikainen tarkoittaa tässä yhteydessä yhtä tai enintään kahta viikkoa. Mikäli hyppyreumaan viittaavat oireet toistuvat usein, on tarpeen miettiä, pitäisikö nivelreuman lääkitystä tarkistaa reumatologin vastaanotolla.  

Teksti: Pia Laine
Kuva: nastya_gepp/Pixabay

Juttu on ilmestynyt Reuma-lehdessä 4/2021.