Legacy Day -päivä muistuttaa testamentilla lahjoittamisen mahdollisuuksista

12.9.2016

Testamenttaamista yleishyödyllisiin tarkoituksiin juhlistetaan meillä ja maailmalla viikolla 37. Reumaliitto on mukana Hyvä testamentti -kampanjassa. Syyskuussa järjestettävä kansainvälinen Legacy Day -päivä muistuttaa testamentilla lahjoittamisen mahdollisuuksista. Päivää vietetään 17 maassa Suomi mukaanlukien 13.syyskuuta.

Kiinnostus testamentilla lahjoittamiseen on lisääntynyt myös Suomessa. Hyvä testamentti -kampanja jakaa aiheesta tietoa sekä tarjoaa asiantuntijapalveluja nettisivuillaan. Järjestöjä kotimaisessa kampanjassa on mukana jo yli 20. 

Legacy Day -päivään ottaa osaa yli 1000 järjestöä ympäri maailman. Ensimmäiset Leave a Legacy -kampanjat alkoivat 1990-luvulla Pohjois-Amerikassa. Eurooppaan kampanja saapui vuonna 2000 englantilaisen Remember a Charity -organisaation johdolla. Kampanjointia tehdään nykyään seitsemässätoista maassa.Viimeisimpänä maana mukaan on ilmoittautunut Puola. Testamentit edustavat joissakin maissa jopa 20–30 prosenttia hyväntekeväisyystyön rahoituksesta. Suomessa järjestöjen rahoituksesta katettiin viime vuonna noin viisi prosenttia testamenttilahjoituksilla.

Mukana 24 järjestöä

Kotimainen Hyvä testamentti -kampanja käynnistyi tammikuussa 2015. Tuolloin mukaan tuli 14 järjestöä. Nyt määrä on kasvanut 24:ään. ”Tarkoituksemme on ollut herättää keskustelua siitä, että testamentti ei olisi meillä enää mikään tabu vaan osa oman talouden hallintakeskustelua. Testamentilla voi aktiivisesti määritellä keitä tai mitä haluaa muistaa. Kampanjamme alkoi muun muassa helmikoruteemalla muistuttaen, että monesti pieneksi koetulla osalla voi olla suurta merkitystä itselle tärkeän asian tukemisessa”, sanoo kampanjakoordinaattori Pia Tornikoski

”Testamentti on yksi keino vaikuttaa oman perintönsä verotukseen. Sivujemme kautta voi kysyä lakiasiantuntijaltamme lisää testamenttaamisesta ja palvelua on käytettykin ilahduttavasti. Järjestöjen toiminnasta on myös kootusti tietoa sivuillamme”, summaa Tornikoski.

Lisätietoa kampanjasivuilta

Hyvä testamentti -kampanjassa on mukana 24 yleishyödyllistä järjestöä: Aivoliitto, Amnesty International, Animalia, Fida International, Greenpeace, Helsingin Diakonissalaitos, Herättäjä-Yhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kuurojen Liitto, Patmos Lähetyssäätiö, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Päijänteen Luonnonperintösäätiö, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, SOS-Lapsikylä, Suomen Lähetysseura, Suomen Merimieskirkko, Suomen Meripelastusseura, Suomen Pipliaseura, Suomen Reumaliitto, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Sydänliitto, World Vision ja WWF (Maailman luonnonsäätiö). Järjestöt ovat Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n jäseniä.

Hyvä testamentti -kampanjan sivut löytyvät osoitteesta www.hyvatestamentti.fi.

Lisätietoja:
Pia Tornikoski
Hyvä testamentti -kampanjan koordinaattori
puh. 040 596 3763