Lapsikin voi sairastua reumasairauteen

3.10.2016

Reumaliitto muistuttaa Reumaviikolla 9. - 16.10.2016: Lapsellakin voi olla reumasairaus. Varhaisella diagnoosilla ja hoidolla voidaan estää pysyvät muutokset ja turvata lapsen kasvu ja tulevaisuus.

Lapsen sairaus on koko perheen asia. Lastenreumaan sairastuneen lapsen perhe tarvitsee asiallista tietoa ja tukea, kuinka jatkaa eteenpäin. Siksi Reumaliitto levittää Reumaviikon kampanjallaan tietoa lastenreumasairauksista. Liitto lahjoittaa jatkossa lastenreumadiagnoosin saaville lapsille ja heidän perheilleen ensitietopaketin, jossa on mukana myös mm. lohtupupu ja jumppahäntä lapselle.

Sairauden alku voi olla hämmentävää aikaa, eikä kaikkea voi omaksua kerralla. Lapsi onneksi sopeutuu sairauteensa hyvin, kunhan hän heti alusta lähtien saa riittävästi tukea. Yhteistyö hoitohenkilöstön, koulun ja muiden lapsen lähipiirissä toimivien kanssa tukee lapsen tulevaisuutta.

Vaikka pitkäaikainen sairaus hätkähdyttää, se ei ole maailmanloppu. Kun sairaus hoidetaan kunnolla, se ei estä lapsen kehittymistä. Hyvä hoito vaatii ponnisteluja. Lapsen kannalta arvokkainta on, että vanhemmat pystyvät asennoitumaan sairauteen myönteisesti ja rohkaisemaan lasta viettämään mahdollisimman normaalia elämää.

Reumaliitto tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla

Reumasairauksiin voi sairastua missä iässä tahansa. Reumaliitto haluaa, että jokainen tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sairastunut saa tasa-arvoisesti parasta mahdollista hoitoa. Valvomme sairastuneiden etuja, hoidon tasa-arvoa ja sairastuneen edellytyksiä selviytyä taloudellisesti.

Tehtävää riittää, sillä jo pelkästään tulehduksellisia reumasairauksia sairastavia on noin 120 000. Lapsuusikäisiä lastenreumaa sairastavia on noin 1 500. Vuosittain sairastuu noin 200 alle 16-vuotiasta lastenreumasairauksiin. Joka viides suomalainen aikuinen kärsii tuki- ja liikuntaelinoireista jossain elämänsä vaiheessa. Heistä 600 000:lle oireista on toiminnallista haittaa. Reumasairauksia ovat mm. nivelreuma, selkärankareuma, lastenreuma, nivelrikko, fibromyalgia, osteoporoosi, kihti ja suuri joukko selkäsairauksia. Kaikkiaan diagnooseja on noin 200.

Juttu Reumaliiton vaikuttamistoiminnasta on vapaasti julkaistavissa: Reumaliitto puolustaa sairaiden oikeuksia hyvään hoitoon.

Reumaviikko avataan Iisalmessa

Reumaviikon avajaiset pidetään 9.10.2016 Iisalmessa. Juhlapuheen pitää Reumaliiton valtuuston puheenjohtaja kansanedustaja Tarja Filatov. Samalla vietetään Iisalmen Reumayhdistyksen 65-vuotisjuhlia.

Suomen Reumaliiton ja sen 157 jäsenyhdistyksen yhteinen toimintateema on Liikkeestä hyvinvointia.Lokakuinen Reumaviikko on Reumaliiton oma perinne, jolloin 1947 perustettu liitto ja sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata runsaasti alueellisia ja paikallisia tapahtumia kuten yleisöluentoja, avointen ovien tilaisuuksia, retkiä ja liikuntatapahtumia. Yhdistykset kutsuvat mukaan myös uusia vapaaehtoistoimijoita.

Maailman Reumapäivä 12.10.

Keskiviikkona 12.10.2016 vietetään Maailman Reumapäivää, joka kannustaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaita hyvään ja terveelliseen elämään. Päivän aiheena on Ole aktiivinen, pane toimeksi.www.worldarthritisday.org/ www.facebook.com/worldarthritisday

www.reumaliitto.fi
www.facebook.com/suomenreumaliitto
https://twitter.com/Reumaliitto

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Maria Ekroth, puh. 040 707 9114, maria.ekroth(at)reumaliitto.fi

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

26.1.2023
Reumaliitto haluaa innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan ja lisätä myönteisiä kokemuk
17.6.2021
Lasten terveysfoorumi (LTF) haluaa tuoda esille järjestöjen roolin hyöd
12.3.2020
Tärkeintä on pyrkiä suojautumaan koronavirukselta.

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Verkkotapahtuma
Tervetuloa vertaisnurkkaan juttelemaan samassa tilanteessa olevien kanssa!
Valtakunnallinen