Kihti yleistyy – viisi faktaa kivuliaasta aineenvaihdunnan sairaudesta

12.7.2018

Kihti yleistyy nopeasti. Suurin osa sairastuneista on miehiä. Reumaliitto muistuttaa, että fiksut valinnat ruoan ja juoman suhteen voivat auttaa pitämään kihdin kurissa.

1. Kihti alkaa usein isovarpaasta

Kihti on kivulias vaiva, joka kiusaa etenkin keski-ikäisiä miehiä, mutta jota esiintyy myös nuoremmalla iällä. Tavallisimmin kihti ilmoittaa itsestään ensimmäistä kertaa isovarpaan tyvinivelessä tuntuvana kovana kipuna.

Kihtikohtaukset ovat aluksi lyhyitä ja rauhoittuvat yleensä nopeasti. Hoitamattomana kohtaukset useimmiten uusiutuvat ja ajan myötä pitenevät.

Kuvituskuva varpaat hiekassa
Kuva: Unsplash

2. Kihti johtuu liiallisesta uraatista eli virtsahaposta elimistössä

Kihti syntyy, kun elimistössä on liikaa uraattia eli virtsahappoa. Uraatti kiteytyy niveliin neulamaiksiksi kiteiksi, jotka aiheuttavat kivuliaan tulehduksen. Kihtikiteiden löytyminen nivelestä varmistaa diagnoosin.

Kihti on aineenvaihdunnan sairaus. Uraattia syntyy niin sanotun puriiniaineenvaihdunnan lopputuotteena. Puriineja saadaan ruoasta. Niitä syntyy elimistössä myös muuten.

3. Ruoan puriineja kannattaa vältellä

Jos kihti vaivaa, on tärkeää miettiä, mitä syö. Jo yksi ainoa kihtikohtaus vinkkaa, että puriinipitoisia ruokia on hyvä tulevaisuudessa välttää.

Kihtipotilaan kannattaa karsia ruokavaliostaan ensimmäiseksi sisäelimet, varsinkin munuaiset ja maksa, sekä pikkukalat. Puriineja on erityisen paljon kalojen ja lintujen nahassa. Se tekee usein nahkoineen syötävistä pikkukaloista erityisen haitallisia.

Lihaa ja äyriäisiä kannattaa syödä vain kohtuullisia määriä, sillä niissäkin on melko paljon puriineja.

Suurin osa kasvikunnan tuotteista sopii kihtipotilaalle hyvin. Vain herneitä, papuja ja sieniä on syytä syödä maltillisesti.

Jos puntaroi punaisen lihan ja pavuista tai herneistä valmistetun lihankorvikkeen välillä, voi kihdin kannalta olla viisasta kallistua kasvisversion puolelle, ainakin silloin tällöin.

4. Kaikki alkoholi lisää kihtikohtausten määrää, ei vain olut

Aiemmin uskottiin, että alkoholijuomista etenkin olut on kihdille herkkua. Tuoreiden tutkimusten mukaan kihtiä pahentaa kuitenkin kaikki alkoholi. Syynä on se, että alkoholi lisää uraatin tuotantoa elimistössä. Jo 2–4 päivittäistä alkoholiannosta kaksinkertaistaa kihtikohtauksen vaaran.

5. Jo muinaiset roomalaiset kärsivät kihdistä

Kihti yleistyy länsimaissa tällä hetkellä nopeasti. Syynä ovat elämäntapojen muutokset, etenkin ylipainon lisääntyminen ja alkoholinkäyttö.

Kihti ei kuitenkaan ole tuore vaiva, vaan siitä kärsivät jo muinaiset roomalaiset. Kihdin riskiä voi parhaiten pienentää terveillä elintavoilla ja välttämällä puriinipitoisia ruokia.

Kesästä kannattaa nauttia. Oikeat eväät auttavat pitämään kihdin aisoissa. Osoitteesta reumaliitto.fi/kihti-ja-ravinto löytyy lisää tietoa kihdistä ja kihtipotilaan ruokavaliosta.

Kuvituskuva kasvikset
Kuva: Matias Honkamaa

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

18.10.2022
Kihti on kivulias, mutta ohimenevä niveltulehdus, jonka aiheuttaa uraatin eli virtsa
3.5.2021
Sairaanhoitajille suunnattu koulutus toteutetaan Reumaliiton ja Tampereen ammattikor
9.1.2020
Tutuksi tullut reumahoitaja-chat jatkuu tiistai-iltaisin. 
5.12.2019
Vaihdevuodet voivat olla viheliäiset tai vaivattomat.

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Verkkotapahtuma
Vertaistukitapaaminen teemalla Ravinto ja toimiva ruoansulatus 11.10.