Kelan kuntoutuksen kehittäminen

4.4.2019

Reumaliitto lähetti Kelaan näkemyksensä kuntoutuksen kehittämisestä.

Kela tarjoaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaille (tule) mm. kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja, moniammatillista yksilökuntoutusta ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kuntoutus on tärkeää työ- ja toimintakyvyn säilyttämiseksi.

Reumaliiton viestin pääkohdat

•    Kelan palveluntuottajilta kilpailutuksissa vaatima laatu on heikentynyt jo vuosia.
•    Sairausryhmien palvelukuvaukset samankaltaistuvat, eikä sairausryhmien erityistarpeita enää oteta huomioon riittävästi. Siitä syntyy ns. yleiskuntoutusta. Yleiskuntoutus ei riitä, tarvitaan erikoisosaamista.
•    Kuntoutuksen erityisosaaminen täytyy säilyttää Suomessa.
•    Laadukas kuntoutus säästää pitkällä tähtäimellä.
•    Kelan kuntoutus on sairastuneille elintärkeää.
•    Lääkinnällinen kuntoutus tulee ottaa kunnolla osaksi terveydenhuoltoa, sote- ja maakuntauudistusta sekä työvoimapolitiikkaa.

Reumaliiton ratkaisuehdotukset Kelalle

1.    Palveluseteli kuntoutukseen.
2.    Kilpailutuksiin pakolliseksi vaatimukseksi kokemus ao. sairausryhmän kuntoutuksesta.
3.    Palveluiden auditointijärjestelmän tehostaminen ja sanktioiden koventaminen tilanteissa, joissa palvelukuvausta ei ole noudatettu.
4.    Kuntoutujien täytettäväksi yksityiskohtainen palautelomake tai Kelan sähköisessä järjestelmässä olevan palautelomakkeen täydentäminen kurssikohtaisilla palvelukuvauksilla. Palautetulosten aktiivinen seuranta.

Teksti kokonaisuudessaan (pdf.)

30.11.2020
Reumaliitto, Allergia-, iho- ja astmaliitto, IBD ja muut suolistosa
30.11.2020
Pitkäaikaissairauksien vaikutukset työkykyyn tunnetaan työpaikoilla huonosti, mikä v
24.11.2020
Reumaliiton valtuusto kaudelle 2021–2023 on valittu.
13.11.2020
Vammaisfoorumi: 20 vuotta asiantuntemusta ja yhteistä vaiku