Kansalaisneuvonnasta ohjausta julkisten palvelujen käyttöön

16.12.2013

Kansalaisneuvonta.fi-verkkosivusto on valtiovarainministeriön rahoittama palvelu, jota Valtiokonttori hoitaa.

Palvelussa on avattu kansalaisneuvonta julkisten palvelujen käyttäjille.Se tukee muiden viranomaisten omia neuvontapalveluita. Sähköiset palvelut ovat usein kätevin tapa asioida. Neuvonnasta löytyvät linkit keskeisten viranomaisten verkkosivuille.

Palvelun tavoittena on lisätä kanslaisten tietoa julkisen hallinnon palveluista sekä helpottaa niissä asiointia.

Kansalaisneuvonta auttaa kansalaista löytämään oikean viranomaisen tai viranomaisen sähköisen palvelun asiansa hoitamiseen. Lisäksi Kansalaisneuvonta tarjoaa tukea sähköisen asioinnin tukipalveluihin ja vastaa yleisluontoisiin julkisia palveluita koskeviin kysymyksiin. Yksi palvelun tavoitteista on vähentää yleiseen hätänumeroon tulevia kiireettömiä ohjaus- ja neuvontapuheluita.

Palvelussa ei ole mahdollista saada vireille viranomaisasioita, vaan se ohjaa oikean viranomaisen luokse. Kansalaisneuvonta ei välitä puheluita. 

Valtiokonttorissa toimiva Kansalaisneuvonta on osa julkisen hallinnon asiakaspalvelun ja asioinnin kehittämistä sekä valtiovarainministeriön koordinoimaa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelma). 

Palvelukanavat, aukioloajat ja palvelukielet

Kansalaisneuvonnan palvelukanavia ovat puhelin, sähköposti ja sähköinen yhteydenottolomake. Tekstiviestikanavaa voivat käyttää sitä tarvitsevat erityisryhmät, esimerkiksi puhe- ja kuulovammaiset. Tekstiviestipalvelu on käytettävissä ainoastaan suomalaisissa matkapuhelinliittymissä.

Puhelinneuvonta palvelee maanantaista perjantaihin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelu on suljettu sunnuntaisin ja arkipyhinä. Asiakkaita palvellaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Puhelusta tai tekstiviestistä maksetaan vain operaattorin paikallisverkko-, matkapuhelin- tai tekstiviestimaksu. Itse palvelu on maksuton.