Kaksi teemapäivää sairauksista: Maailman SLE-päivä 10.5. ja Fibromyalgiapäivä 12.5.

4.5.2010

Maailman SLE-päivä 10.5.2010

Toukokuun 10. päivänä vietetään Maailman SLE-päivää (World Lupus Day). Maailmassa arvioidaan olevan noin viisi miljoonaa systeemista lupus erythematosusta eli SLE:tä sairastavaa, joista suomalaisia on noin 1 400. tavoitteena on lisätä SLE:n tunnettuutta, edistää SLE:tä sairastavien diagnosointia ja hoitoa sekä lisätä SLE tutkimusta. SLE on vielä monin paikoin huonosti tunnettu ja alidiagnosoitu sairaus.

SLE on suhteellisen harvinainen sairaus, johon liittyy imuunipuolustusjärjestelmän virheellinen toiminta. Sen oirekirjo on moni-ilmeinen. Tavallisimpia oireita ovat erilaiset ihon ja limakalvojen muutokset sekä nivelkivut. Sydän- ja keuhkopussin tulehdusta saattaa esiintyä. Taudin aaltoilevan kulun ja monimuotoisuuden vuoksi hoito on yksilöllistä ja vaihtelee taudin aktiivisuuden mukaan eri ajankohtina. Nykyisin SLE:n ennuste on kohtalaisen hyvä.

Maailman Fibromyalgiapäivä 12.5.2010

Suomessa vietetään kolmantena perättäisenä vuonna Kansainvälistä fibromyalgiapäivää 12.5.2010. Tavoitteena on lisätä tietoutta tästä huonosti tunnetusta kipuoireyhtymästä ja saada sairastuneille asianmukainen hoito ja kuntoutus.

Fibromyalgiapäivän vietto on alkanut Kanadasta ja USA:sta, jossa vietetään 12.5. International Fibromyalgia Awareness Day -nimistä päivää Florence Nightingalen syntymäpäivän kunniaksi.

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa elimistössä pitkäaikaisia ja laaja-alaisia kiputuntemuksia. Tiedon saanti fibromyalgiasta on yksi hoidon kulmakivistä.

Lisätietoja: Suomen Reumaliitto ry.