Helpotus lääkekaton kertymiseen kalliissa lääkkeissä

22.12.2017

Käytätkö kalliita lääkkeitä? Muutos lääkekaton kertymistapaan voi helpottaa taloudellista tilannettasi alkuvuonna 2018.

Erityisen kalliita, yli 1000 euroa maksavia lääkkeitä voi ostaa apteekista kerrallaan vain kuukauden käyttöön tarvittavan määrän. Suuremmista eristä ei saa Kela-korvauksia.

Jos lääke on Kela-korvattava, osan lääkkeen kuluista maksaa Kela suoraan apteekille. Alempi erityiskorvaus on 65 prosenttia lääkkeen hinnasta. Jos korvattavan lääkkeen hinta on esimerkiksi 1200 euroa, asiakkaan maksettavaksi omavastuuksi jää 420 euroa.

Lääkekatto eli vuosiomavastuu on 605,13 euroa vuodessa. Kun katto on täynnä, asiakas maksaa jokaisesta ostamastaan lääkkeestä 2,50 euroa.

Moni kalliita lääkkeitä käyttävä joutui maksamaan alkuvuonna 2017 omavastuuta lääkekattoa enemmän. Jos lääkkeen omavastuu oli tammikuussa 420 euroa eikä lääkekatto täyttynyt, sama summa täytyi maksaa seuraavan kuukauden lääkkeestä. Omavastuuta kertyi siis tammi-helmikuussa maksettavaksi 840 euroa. Kela palautti ylimäärän myöhemmin takaisin, mutta palautuksessa saattoi kestää useita viikkoja. Monelle taloudellisesti tiukassa tilanteessa elävälle tilanne oli vaikea.

Vuoden 2018 alusta lähtien asiakas voi halutessaan ostaa kallista Kela-korvattavaa lääkettä kerralla määrän, jolla lääkekatto 605,13 euroa ylittyy. Lääkettä voi siis poikkeuksellisesti ostaa pidemmäksi ajaksi kuin yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Kyseessä on poikkeusmenettely, johon liittyy erilaisia ehtoja. Se on mahdollista, jos kyseessä ei ole lääkehoidon aloitus eikä vuosiomavastuu ole vielä täyttynyt. Lääkettä voidaan toimittaa enintään se määrä, joka riittää lääkekaton ylittymiseen.

Asiakkaan on maksettava omavastuu itse, joten Kelan perustoimeentulotuen asiakkaita poikkeusmenettely ei pääosin koske.

Kelan tiedotteen aiheesta löydät täältä. (på svenska: Lättnad för dem som köper dyra läkemedel)

Yksityiskohtaisia tietoja poikkeusmenettelystä löydät Kelan apteekeille suunnatusta tiedotteesta täältä.

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

14.9.2023
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia, työttömy
14.9.2023
Suomen Reumaliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua luonnoksesta hallituksen
14.9.2023
Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että lääkekustannusten vuosiomavastuun vuod
12.9.2023
Hallitus päätti siirtää keväällä hyväksytyn uuden vammaispalvelulain (675/2023)