Heli Hyyryläinen: Lisää liikettä fibromyalgikoille

12.12.2017

Mielekästä, liikunnallisesti rikasta elämää fibromyalgiaa sairastaville -hanke on edennyt syksyn mittaan varsin mukavissa merkeissä.

Viime keväänä tehdyn kyselyn pohjalta valikoitui 25 henkilöä, jotka kutsuin mukaan kahdeksan viikon mittaiselle treenijaksolle. Mukana jaksolla oli eri-ikäisiä 20-vuotiaasta 80-vuotiaaseen, vastasairastuneesta pidempään sairastaneeseen sekä erilaisissa elämäntilanteissa olevia. 

Suunnittelimme Jussin Kuntokoulun kanssa liikkuvuutta ja lihasvoimaa lisäävän treenin, jonka voi tehdä kotona ilman suuria kustannuksia. Käytin apunani myös Reumaliiton nettisivujen jumppasalin valmista materiaalia.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

fibrokuvat
Lisäämässä liikettä Anne Idmanin (vas.), Anneli Jyllilän ja Marja Salon kanssa. Kuvat: Heli Hyyryläinen 

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli hypätä hetkeksi fibromyalgiaa sairastavien arkeen ja viedä vastineeksi heidän elämäänsä erityisesti liikunnallista tietotaitoa.

Matkustin seitsemälletoista paikkakunnalle Helsingistä Inariin tapaamaan kaikkia 25 fibromyalgiaa sairastavaa. Upeat persoonat kertoivat minulle oman tarinansa. Vastapainoksi sain liikuttaa heitä tai tarjota kuuntelevat korvat kahvittelun lomassa.

Tapaamisissa tarkastelimme liikunnan määrästä arjessa ja useimmiten sovimme liikkeen lisäämisestä. Keskustelimme ravitsemuksen, unen ja elinympäristön vaikutuksista.

Kohtaamiset olivat aitoja ja lämminhenkisiä.

Kohtaamiset olivat aitoja ja lämminhenkisiä. Iloitsin valtavasti kuullessani, miten hankkeen myötä pienet asiat olivat muuttaneet jonkun arkea positiivisempaan suuntaan. Jos liikkuvuus oli parantunut tai kipujen hallinta helpottunut.

Sain myös ilokseni yhdistää kohtaamiani ihmisiä keskenään. Toiveeni olikin, että vertaistuen voimin liikkuminenkin olisi mukavampaa. Jokainen tarvitsee jonkun, joka ymmärtää tai tukee. Ihmissuhteet ovat tärkeä osa elämää ja parhaimmillaan iso voimaannuttava tekijä.

fibrokuvat
Vasemmalla Heli Hyyryläinen ja Annika Viantie. Kuvat: Heli Hyyryläinen

Opin lyhyessä ajassa fibromyalgiasta paljon, sillä pystyin yhdistämään kokemuksia tutkittuun tietoon. Osalle kylmä on parempi, osalle taas sopii lämmin. Kylmänkostea ilma on kipuilevalle keholle pahinta myrkkyä, eikä säätutkana oleminen ole mieluisaa. Juuri diagnoosin saaneita huoletti epätietoisuus ja lääkäriltä toiselle hyppiminen. Hermostollinen herkistyminen voi lisätä lihaskireyttä ja sitä myötä kipuja.

Ymmärsin, että moni on tullut sairautensa kanssa kaltoin kohdelluksi.

Ymmärsin, että moni on tullut sairautensa kanssa kaltoin kohdelluksi. Moni on saanut apua kipua käsittelevistä kirjoista tai vertaistuesta. Netistä löytyy muutamia vertaistukiryhmiä. Reumayhdistyksissä järjestetään fibroille jumppia ja pyöritetään keskusteluryhmiä. Lisäksi säännölliset arkiruutinit ovat tärkeitä.

Opin, että fibromyalgiassa liike on lääke. Aivosumun ja kipuilevien päivien vastapainoksi on tärkeää liikkua. Toisaalta pitää huolehtia omasta hyvinvoinnista, levätä tarpeeksi ja syödä oikein.

Juuri nyt viimeistelen liikuntaopasta fibromyalgiaa sairastaville. Se julkaistaan alkuvuodesta netissä ja paperiversiona.

Juuri nyt viimeistelen liikuntaopasta fibromyalgiaa sairastaville.

Lue myös

Kirjoittaja
​​​​​​​Heli Hyyryläinen
Kirjoittaja on Lisää liikettä fibromyalgikoille -projektin vetäjä.

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

26.10.2021
Aluksi selkärankareuma oli Suvi-Maria Heimovirralle valtava shokki.
26.5.2020
Liikunta on tärkeää kipupotilaalle. Se saattaa vähentää kipujakin.  
10.3.2020
Joka kymmenennellä suomalaisella on yliliikkuvat nivelet.

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Helsinki
Tervetuloa mukaan pelaamaan tuttuja lautapelejä liikunnallisina versioina!
Valtakunnallinen
Mitä hyötyä liikkumisesta on terveydelle, hyvinvoinnille ja arjessa jaksamis
Valtakunnallinen
Reumaliitto nostattaa jälleen Keltaisen Nauhan päivänä maaliskuun keskimmäisenä kesk
Verkkotapahtuma
Verkkokoulutus liikunnan vertaisohjaajille ja vertaisohjaajiksi aikoville jäsenille.