Edgar Stene 2017 -kirjoituskilpailun Suomen osakilpailun voitto Tuuli Pitkäselle

28.2.2017

Helsinkiläinen Tuuli Pitkänen on voittanut Edgar Stene 2017 -kirjoituskilpailun Suomen osakilpailun Merenneito-tekstillään.

Toiseksi tuli Katja Väänänen Karjaalta ja kolmanneksi Auli Meronen Jyväskylästä. Kunniamaininnan saivat lisäksi Pentti Koskinen Jyskästä sekä Leena Korpela Lahdesta. Suomen osakilpailuun saapui yhteensä kolmetoista tekstiä.

32-vuotais Tuuli Pitkänen on kotoisin Siilinjärveltä. Hän opiskelee parhaillaan neljättä vuotta kirjallisuusitiedettä Tampereen yliopistossa. Aiemmin hän toimi bioanalyytikkona, mutta joutui lopettamaan työn sairautensa vuoksi. Pitkäsellä on diagnosoitu skleroderma vuonna 2002. Hän oli sairastuessaan 16-vuotias.

”Kilpailuun osallistuminen oli minulle enemmänkin terapiaa. Se oli keino käsitellä asioita ja tapahtumia, jotka tapahtuivat vuosia sitten, mutta jotka vaikuttavat päivittäiseen elämääni ja valintoihini. Kirjoittaminen on minulle paras keino selvitä sairauteni kanssa”, hän kertoo.

Arvostelulautakunta kuvaili Pitkäsen tekstiä hyvin kirjoitetuksi sekä kehui päiväkirjamuotoa lähestymistapana toimivaksi ja erottuvaksi. Teksti vastasi lisäksi hyvin kilpailun teemaa, joka oli tänä vuonna ”Varhainen diagnoosi ja pääsy hoitoon reumasairauksissa – ihannemaailma ja todellisuus – minun tarinani”. Lautakuntaan kuuluivat puheenjohtajana Ritva Aho, toimittaja Liina Putkonen sekä päätoimittaja Riitta Katko sekä lautakunnan sihteeri, toimittaja Henna Laitio.

Voittajakirjoitus on lähetetty EULARin (European League Against Rheumatism) yleiseurooppalaiseen kilpailuun, jonka voittaja julkistetaan maaliskuussa. Pitkäsen teksti julkaistaan Reuma-lehdessä myöhemmin tänä vuonna.

Onnea voittajille ja lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!