Reumanuoret liikkumaan -hanke

 

Reumanuoret liikkumaan 

Jotta jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus liikkua itselleen mielekkäällä tavalla. 

Reumanuoret liikkumaan on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Suomen Reumaliiton koordinoima hanke (2021–2022). Hankkeen tarkoituksena on tukea reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien kouluikäisten (7–18v.) lasten ja nuorten mahdollisuuksia liikkua itselleen mielekkäällä tavalla. Tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan, lisätä positiivisia kokemuksia liikuntatilanteista ja vahvistaa tunnetta ryhmään kuulumisesta sairaudesta tai liikuntarajoitteesta huolimatta. Lisäksi hankkeella  tuetaan eri tahojen valmiuksia huomioida lasten ja nuorten tarpeita liikuntatilanteissa.  

Hankkeessa luodaan esimerkkejä eri liikuntalajien soveltamismahdollisuuksista videosarjan muodossa. Videoiden tarkoituksena on innostaa ja rohkaista kokeilemaan uusia tapoja liikkua sekä auttaa soveltamaan jo tuttuja lajeja sairauden edellyttämällä tavalla. Videoita voivat hyödyntää niin lapset, nuoret, perheet kuin ammattilaisetkin.

Reumaliiton maskotti Puppana-pupu eri vuodenaikoina erilaisten liikuntalajien parissa.

 

Ajankohtaista

 

 • Kasvojooga-harjoitteita (REUMANUORET LIIKKUMAAN X KORPIA). 6.1. järjestetyn Workshopin kasvojoogaharjoitteita voit jatkaa omatoimisesti oheisen videon avulla. 

 

 • Hankkeen oheismateriaali on julkaisu!  Kyseessä on liikunnanopettajille, valmentajille ja ohjaajille suunnattu materiaali, johon on koottu perustietoa lastenreumasta ja liikunnasta sekä siitä, millaisin keinoin lapsen tai nuoren osallistumista liikuntatilanteisiin voidaan tukea.

       Materiaalin voit ladata ja halutessasi tulostaa tästä (pdf). 

 

 • Reumanuoret liikkumaan -hankkeen videot on julkaistu! Löydät ne tältä sivulta sekä Reumaliiton Youtube-kanavalta. Annathan palautetta videoista tämän linkin kautta

 

Reumanuoret liikkumaan -hankkeen videot

 

Reumanuoret liikkumaan - PADEL

Reumanuoret liikkumaan - UINTI

Reumanuoret liikkumaan - CHEERLEADING

Reumanuoret liikkumaan - BEACH VOLLEY

Reumanuoret liikkumaan - FRISBEEGOLF

Reumanuoret liikkumaan - LIHASKUNTOHARJOITTELU 

 

Reumanuoret liikkumaan - ALKULÄMMITTELY

 

Menneet tapahtumat ja sisällöt

 • Etsitkö uutta harrastusta, kaipaatko mielekästä tekemistä vapaa-ajalle tai haluaisitko vain haastaa itseäsi ja kokeilla jotain ihan uutta? Reumanuoret liikkumaan -hanke tarjoaa maksuttomia workshopeja nuorille joulu- ja tammikuussa etäyhteydellä! 
 •  

Pia Airaskorpi.

Beatboxaaja Rudi Rok.

 • Vastaa liikuntakyselyyn ja osallistu liikunnallisten tuotepalkintojen arvontaan! Pääpalkintona Smash it! -peli.  Kysely on suunnattu lastenreumaa tai muita reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville 7–18 -vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Kyselyn tarkoituksena on saada tietoa reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien kouluikäisten lasten ja nuorten liikuntatottumuksista ja suhtautumisesta liikuntaa kohtaan sekä kartoittaa tietoisuutta ja mielipiteitä Reumanuoret liikkumaan -hankkeen materiaaleista. Vastausaika kyselyyn on päättynyt, kiitos kaikille vastaajille! 

 

 • Koko perheen liikunnalliset pikkujoulut Porissa lauantaina 10.12! Tapahtuma on suunnattu alaikäisille, reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville lapsille ja nuorille perheineen. Luvassa on lajikokeiluita, liikunnan iloa, tutustumista muihin perheisiin ja pikkujoulutunnelmaa. Osallistuminen on maksutonta.

 

 

 • 16.3.2022 vietettiin Keltaisen nauhan päivää, joka muistuttaa arkiliikunnan merkityksestä. Reumanuoret liikkumaan -hanke haastaa sinut nappaamaan kuminauhan käteen ja kokeilemaan 30 sekunnin Jumppakumppa-haastetta! Katso esimerkkisuoritus videolta. 
 • Nurekatiimin Tiktok-tililtä (@nurekatiimi) löydät Reumanuoret liikkumaan -tanssihaasteen. Videolla Emma ja Kati näyttävät mallia, JVG:n Liike on lääke biisin tahtiin, mutta sinä voit tehdä tanssista oman versiosi ja jakaa sen hashtagilla #reumanuoretliikkumaan. Tanssin koreografian on tehnyt Kati Koivisto. 
 • Kati ja Emma poseeraavat Tiktok-tanssivideon päätteeksi.

 

Liikkuminen kuuluu jokaiselle lapselle ja nuorelle

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus liikkumiseen. Erityisesti lapsilla on luontainen tarve liikkua ja suurin osa päivän liikkumisesta kertyykin omaehtoisen liikkumisen, kuten erilaisten leikkien ja pelien, kautta. Liikkuminen ja fyysinen aktiivisuus tukee lapsen ja nuoren tervettä kasvua ja kehitystä, myös silloin kun taustalla on reuma- tai muu tuki- ja liikuntaelimistön sairaus.   

Liikkumisella voidaan vaikuttaa fyysisen kunnon eri osatekijöihin ja ylläpitää mm. lihasten ja nivelten toimintakykyä. Lisäksi liikkumisella on tärkeä merkitys psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Iloiset, yhteiset liikuntahetket ystävien kanssa kehittävät vuorovaikutustaitoja ja luovat tunteen ryhmään kuulumisesta. Onkin tärkeää, että lapsen ja nuoren lähipiiri ja kasvuympäristö kannustavat liikkumiseen ja luovat monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiselle. 

Lasten ja nuorten liikkumissuositus

7–17 -vuotiaille lapsille ja nuorille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa, liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä.  Liikkuminen voi koostua useasta yksittäisestä hetkestä. Lisäksi pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi tauottaa.

Liikkumisessa on tärkeää huomioida yksilölliset tekijät ja ikä. Tämä on erityisen tärkeää lapsen ja nuoren kohdalla, jolla on lastenreuma tai muu tule-sairaus. Tarjoamalla lapselle mahdollisuuksia liikkumiselle ja kokeilemalla erilaisia liikuntamuotoja, on mahdollista löytää lapselle mieluisin ja sopivin laji. Yhdessä liikkumalla luodaan positiivisia kokemuksia ja muistoja liikkumisesta, ja rakennetaan pohjaa liikunnalliselle elämäntavalla sairaudesta ja toimintarajoitteista riippumatta.

Tutustu tarkemmin UKK-instituutin lasten ja nuorten liikkumissuosituksiin täältä.

Teksti: Kirsi Kaipainen-Pyykkö (päivitetty 24.5.2022)

Reumasairaudet lapsilla ja nuorilla 

Reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia on lukuisia erilaista, ja moniin niistä sairastuminen on mahdollista missä tahansa iässä. On hyvä muistaa, että reumasairaudet ovat hyvin yksilöllisiä, eivätkä aina näy päällepäin.

Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotiaalla ja tulehdus kestää ainakin kuusi viikkoa. Lastenreumakaan ei kuitenkaan ole yksi yhtenäinen tauti vaan tautiryhmä, josta käytetään yhteisnimitystä lastenreuma, juveniili idiopaattinen artriitti (JIA). Suomessa lastenreumaan sairastuu vuosittain noin 150–200 lasta.

Sairaus ja sen vaikeus vaihtelee yksilöllisesti, mutta tyypillisiä oireita ovat kivut tulehtuneissa nivelissä. Pitkäkestoinen kipu taas voi aiheuttaa rajoitteita liikkumiseen ja arjen askareisiin. Lastenreumaan ei ole parantavaa hoitoa, joskin hoitomahdollisuudet ja ennuste ovat viime vuosikymmeninä parantuneet. Lääkehoidon tavoitteena on oireettomuus ja tulehduksen sammuttaminen (remissio). Hoidon ja kuntoutuksen rinnalla on tärkeää tukea lastenreumaan sairastuneiden lasten ja nuorten liikunnallista elämäntapaa. Harvoin mitään liikuntamuotoa on sairauden vuoksi kokonaan suljettu pois, mutta esimerkiksi sairauden ollessa aktiivinen joitain lajeja voi olla tarpeen välttää ja liikkua kevyemmin, kun taas sairauden rauhallisessa vaiheessa voi liikkua monipuolisemmin kipujen sallimissa rajoissa. Yksilöllisistä tilanteista kannattaa keskustella lääkärin kanssa. 

Lisätietoja erilaisista lastenreumatologisista sairauksista löydät esimerkiksi lastenreuma-aapisesta. 

Muut tuki- ja liikuntaelimistön oireet lapsilla ja nuorilla  

Lapsilla ja nuorilla voi esiintyä myös muita tuki- ja liikuntaelimistön oireita, jotka eivät liity mihinkään sairauteen. Toistuvat tule-oireet, esimerkiksi niska-, hartia- ja selkäkivut, ovat nuorillakin melko yleisiä. Kivut voivat olla seurausta ylipainosta, vähäisestä liikunnasta, yksipuolisesta rasituksesta tai virheellisistä liikemalleista.  

Huomioitavaa ennaltaehkäisyn näkökulmasta: 

 • Monipuolisella ja hyvin suunnitellulla lämmittelyllä voidaan pienentää huomattavasti liikuntavammojen riskiä nuorilla.  
 • Tuki- ja liikuntaelinoireiden ennaltaehkäisemiseksi on hyvä kiinnittää huomiota liikunnan monipuolisuuteen ja oikeisiin liikeratoihin ohjaustilanteissa ja harjoitteita suunniteltaessa. 
 • Hyvä palautuminen on myös osa ennaltaehkäisyä. Järkevästi suunnitellun harjoittelun lisäksi palautumiseen voidaan vaikuttaa unella ja levolla sekä riittävällä energiansaannilla.   

Liikunnanopettajien vinkkejä tule-oireiden huomioimiseen 

Vinkit kerätty Liikunnan ja terveystiedon opettajien LIITO ry:n opintopäiviltä 2022, jonka näyttelyssä Reumanuoret liikkumaan -hanke oli esillä.

 • Nivelille lempeä alkulämmittely, joka soveltuu koko porukalle. Yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuu, kun kaikki voivat osallistua. 
 • Esim. istumalentopallo rullien päällä. 
 • Tanssissa tehdään koreografia siten, että on mahdollista valita kahdesta vaihtoehdosta (ylä- tai alarooli. Jokaisella on mahdollisuus valita itselle sopivampi vaihtoehto ja lopputulos on upea! 
 • Erilaiset lempeät  liikkuvuusharjoitteet
 • Jos on harjoite/peli, voi valita eritasoisen ryhmän päivän kunnon mukaan. 
 • Järjestetään paralajitunti: kokeillaan erilaisia paralajeja ja samalla on mahdollisuus tutustua uusiin liikuntamuotoihin. Mahdollisuus myös muokata sääntöjä tutuista lajeista, esimerkiksi sähly, jossa ei saa juosta. 
 • Kiinnitetään huomiota suoritustekniikoiden opettamiseen 
 • "Amputaatiopeli": arvotaan noppaa heittämällä jokin liikerajoite, jonka mukaan pelataan.  Esimerkiksi kaikki pelaavat koripalloa ilman vasenta kättä.
 • Innostamista vesiliikuntaan ja kuntosalille 
 • Pallon heitto + kiinniotto erilaisilla palloilla 
 • Tsempparina ja apuopena toimiminen tarvittaessa 
 • Ole kuulolla, ota puheeksi oppilaan sen hetkinen tilanne. Välitä! Perustan opetukseni siihen jonkun viisaan sloganiin: "Eivät he välitä, mitä sinä tiedät, jos he eivät tiedä, että välität." 

Vinkkejä liikuntaan

 

Lisätietoja hankkeesta

Reumanuoret liikkumaan -hankkeeseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä hanketta koordinoivaan järjestösuunnittelijaan Heta Rissaseen, heta.rissanen@reumaliitto.fi, p.0447841777.

Liikunta-asioissa voit ottaa yhteyttä myös liikunnan ja terveyden asiantuntijaan Kirsi Kaipainen-Pyykköön, kirsi.kaipainen-pyykko@reumaliitto.fi.

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

15.3.2023
Reumaliiton Keltaisen nauhan päivä muistuttaa joka kevät, et
26.1.2023
Reumaliitto haluaa innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan ja lisätä myönteisiä kokemuk
9.5.2022
Onni Ryynänen kertoi 5-vuotiaana isälleen, että hänestä tulee jalkapalloilija.
23.4.2022
Bosnia-Hertsegovinan ja Montenegron rajalla on vuori nimeltä Maglić.

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Valtakunnallinen
Pulinaa ja pulikointia -viikonlopputapaaminen reumasairautta sairastavien lasten p