Maailman sklerodermapäivä

3.5.2023
Valtakunnallinen

Torstaina 29. kesäkuuta vietetään Maailman sklerodermapäivää (World Scleroderma Day) jo viidettätoista kertaa. Kesäkuun 29. päivä on valittu maailman sklerodermapäiväksi systeemistä skleroosia sairastaneen taitelija Paul Kleen kuolinpäivän mukaan. Kleen taide sai vahvoja vaikutteita hänen sairaudestaan. 

Maailman sklerodermapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sklerodermasta ja systeemisestä skleroosista ja tätä kautta vaikuttaa tasavertaisen hoidon saamiseksi. 

Sklerodermaksi kutsutaan ihosairautta, jolle tyypillistä on ihon kovettuminen. Nimi skleroderma tuleekin kreikankielisestä sanasta "sclero" (kova) ja latinankielisestä sanasta "derma" (iho).

Aiemmin sklerodermaa ja systeemistä skleroosia on pidetty samana sairautena, mutta nykyään sklerodermalla tarkoitetaan lähinnä vain ihoon rajoittuvaa paikallista sairautta. Sitä pidetään systeemisen skleroosin lievimpänä muotona. Etenkin kansainvälisesti termejä saatetaan edelleen käyttää ristiin. 

Systeemiselle skleroosille ominaisia oireita ovat ihon kovettumisen lisäksi sisäelinten hajanainen kovettuminen ja arpeutuminen, verisuonimuutokset ja autoimmuuni-ilmiöt. Se on harvinainen, monimuotoinen ja systeeminen reumasairaus, joka voidaan luokitella laaja-alaiseen, rajoittuneeseen ja hyvin varhaiseen tautimuotoon. Sairauden ensimmäinen oire on lähes aina valkosormisuus eli Raynaud'n ilmiö, joka johtuu sormien verenkierron häiriintymisestä. 

Lue lisää:

Systeeminen skleroosi Reuma-aapisessa 

Systeeeminen skleroosi / skleroderma Harvinainen reuma -sivulla 

Systeeminen skleroosi / skleroderma Lastenreuma-aapisessa 

Suomen Sklerodermayhdistyksen kotisivut