Maailman selkärankareumapäivä

16.3.2023
Valtakunnallinen

Toukokuun ensimmäisenä lauantaina vietetään vuosittain Maailman selkärankareumapäivää (kansainvälisesti World AS Day).

Englanninkielinen lyhenne AS tulee sanoista Axial Spondyloarthritis eli aksiaalinen spondylartriitti, jonka katsotaan olevan selkärankareumaa mahdollisesti edeltävä sairaus. Maailman selkärankareumapäivän tarkoituksena onkin lisätä tietoisuutta niin aksiaalisesta spondylartriitista kuin siihen läheisesti liittyvistä sairauksista. 

Selkärankareuma (spondylarthritis ancylopoetica, Bechterewin tauti) on pitkäaikainen niveltulehdus lähinnä selkärangan mutta usein myös raajojen nivelissä. Selkärankareuma saadaan varmistettua risti-suoliluunivelten (SI-nivelten) röntgenkuvilla, joissa näkyy tulehdusmuutoksia. Aksiaalisessa spondylartriitissa (AS) tulehduksellisten selkäoireiden taustalta havaitaan tulehduslöydöksiä risti-suoliluunivelten ja selkärangan magneettitutkimuksella, mutta ei tavallisella röntgentutkimuksella. 

Selkärankareuma ja aksiaalinen spondylartriitti kuuluvat sairauksiin, joita kutsutaan spondylartropatioiksi. Lisäksi lastenreuman alatyypeistä entesoartriitti muistuttaa aikuisten selkärankareumaa.

Lue lisää

Selkärankareuma ja aksiaalinen spondylartriitti Reuma-aapisessa

Spondylartropatiat Reuma-aapisessa

Entesoartriitti Lastenreuma-aapisessa

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Valtakunnallinen
Keskiviikkona 10.
Valtakunnallinen
Perjantaina 12.
Valtakunnallinen
Maanantaina 15.
Valtakunnallinen
Lauantaina 20.