Lapsille ja perheille

Suomessa lastenreumaan sairastuu vuodessa noin 200 lasta. Haluamme tarjota tietoa, tukea ja toimintaa lastenreumaa sairastaville. Apua on tarjolla myös aikuisille - olet sitten itse sairastava tai reumalapsen läheinen. 

Reuma-Aapinenreuma-aapinen

Reuma-Aapinen sisältää kattavasti ensitietoa lastenreumasta, sekä muista reumasairauksista, lääkkeistä, liikunnasta ja ravinnosta. Sivuilta löytyy myös Lastenreuma-aapinen, jossa on tietoa lastenreumasta ja muista lastenreumatologisista sairauksista.

Uutiskirje lapsiperheille ja nuorille

Lapsiperheille ja nuorille kootaan omaa sähköistä uutiskirjettä noin 2 kertaa vuodessa. Liity joukkoon ja tilaa lasten ja nuorten oma uutiskirje. Saat ajankohtaista tietoa, sekä tiedotamme myös Reumaliiton palveluista ja tapahtumista.

LastenreumaopasLastenreuma-opas, kansi

Lastenreumaoppaasta löytyy perustietoa sairastuneille, heidän läheisilleen ja terveydenhuollon ammattilaisille. 

Lataa Lastenreumaoppaan sähköinen versio tästä (pdf)
Tilaa Lastenreumaopas. Oppaan hinta on 3 € + postikulut.

Ensitietopaketti

Reumaliiton koostama, syksyllä 2016 valmistunut ensitietopaketti on tehty kaikille lastenreumaan sairastuville. Paketti antaa välineitä käsitellä uutta tilannetta ja antaa vastauksia ensivaiheen kysymyksiin. Paketista löytyy mm. ensitietokansio, Lastenreuma-opas, kuvakirja Aadan ja Puppanan jännittävä päivä sekä Reumaliiton reumalasten toiminnan maskotti, Puppana-pehmolelu. Vanhemmille ja läheisille on ensitietokansiossa oma osuutensa, jossa on tietoa mm. sosiaaliturvasta.

Lataa Aadan ja Puppanan jännittävä päivä -vihkonen tästä(pdf)

Tilaa Aadan ja Puppanan jännittävä päivä

Lastenreuma ja liikunta

Lastenreuma ja liikunta -opas kertoo lastenreuman vaikutuksista liikuntaan. Vuonna 2018 ilmestynyt opas on tarkoitettu sekä lapselle itselleen että vanhemmille, päiväkodille ja koululle. Oppaaseen on koottu liikuntaohjeita eri ikäisille lapsille ja nuorille, aina pikkulasten huvipuistoleikistä teiniikäisille tarkoitettuun kuntosaliohjelmaan asti.

Lataa Lastenreuma ja liikunta -oppaan sähköinen versio tästä (pdf).

Tilaa Lastenreuma ja liikunta -opas. Oppaan hinta on 3 euroa + postikulut.

Ravitsemustietoa lapsiperheille

Ravitsemustietoa lapsiperheille -sivuilta löydät tietoa terveyttä edistävän ruokavalion toteutuksesta lapsilla ja nuorilla. Perheen pienimmät voivat tutustua aiheeseen Antti Oksidantti -tarinan avulla ja nuorille on koottu välipalavinkkejä.

Lastenreuma ja ravinto Lastenreuma-aapisessa

Antti Oksidantti ja värikäs ruokaseikkailu

 

Iloa ElämäänIloa tapahtumista

Valtakunnalliset Iloa Elämään -tapahtumat ja muut lasten tapahtumat keräävät vuosittain yhteen lapsia sekä heidän perheitään ja tarjoavat virkistystä ja vertaistukea. Tiedot uusimmista Iloa Elämään -tapahtumista päivittyvät Reumaliiton Tapahtumakalenteriin ja Iloa Elämään -yhteisöön Facebookissa.

Tampereen Iloa Elämään tapahtuma:

Jyväskylän Iloa Elämään tapahtuma:

 

lapset

Sopeutumisvalmennukset, kuntoutukset ja tuetut lomat

Sopeutumisvalmennuskurssilla koko perhe saa tietoa sairaudesta ja voimavaroja sen kanssa jaksamiseen. Reumaliitto järjestää 10-12 -vuotiaille myös aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuksia. Kuntoutuksella puolestaan pyritään pitämään lastenreumaa sairastava kunnossa ja hyvinvoivana. Kuntoutuksesta ja sopeutumisvalmennuksesta voi saada myös vertaistukea, kun tutustuu muihin samassa tilanteessa oleviin. Lapsiperheille järjestetään myös tuettuja lomajaksoja

Lasten ja nuorten kuntoutus Kelan sivuilla

 

Tietoa sosiaaliturvasta lapsiperheille ja nuorille

Sosiaaliturvan Suunnistuskartta lapsiperheille ja nuorille tarjoaa tietoa sosiaaliturvasta. Kannattaa myös tarkastella yleistä Sosiaaliturvan Suunnistuskarttaamme.

Sosiaali- ja terveystietoa -sivulta löydät myös muuta lapsiperheille suunnattua tietoa.

Voimaa yhdistystoiminnasta

Reumaliittoon kuuluu 150 jäsenyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa. Alle on listattu muutamia yhdistyksiä, joissa on toimintaa tai vanhempainyhdistyksiä lastenreumaan sairastuneiden läheisille. Voit myös järjestää itse tapaamisen tai tapahtuman. Kysy lisää toiminnasta lähimmästä yhdistyksestäsi ja löydä oma tapasi toimia! 

Kuljetaanko yhtä matkaa? Reumaliitto lapsille ja perheille -esite (pdf)

Kanta-Hämeen alue

Kanta-Hämeen keskussairaalan hoidossa olevien reumalasten vanhemmat ovat perustaneet oman Facebook-ryhmän, jonka jäsenet myös tapaavat vapaamuotoisesti kahvittelun ja lasten puistoleikkien merkeissä.

Tule mukaan!
 

Lisätietoja

Keski-Suomen Reumalapset

Keski-Suomen Reumalapset ry on perustettu 11.1.2012. Yhdistyksellä on jäsenperheitä eri puolelta Keski-Suomea. 

Yhdistyksen tavoitteena on työskennellä lasten ja nuorten tuki- ja liikuntasairauksien eri reumatautien ehkäisemiseksi ja reumasairauden hoidon, kuntoutuksen ja muiden palvelujen edistämiseksi. Yhdistys toimii myös Keski-Suomen alueen reumasairaiden lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa perheiden tukena ja yhdyselimenä ja valvoo heidän yhteiskunnallisia etujaan.

Yhdistyksen hallitus koostuu reumalasten vanhemmista, jotka tekevät vapaaehtoistyötä yhdistyksessä oman toimensa ohella.
 

Lisätietoja

 • Facebook
 • Kotisivut
 • keskisuomen.reumalapset.ry(at)gmail.com
 • Lisätietoja: Kirsi Hämäläinen, 044 427 9454
Kuopio

Kuopion Reumayhdistys on terveys-, vammais- ja liikuntajärjestö, joka edistää ja kehittää reuma-, tuki- ja liikuntaelinsairaiden hoitoa, kuntoutusta ja sosiaaliturvaa. Yhdistyksen toiminta-alue on Kuopio, Siilinjärvi ja Pielavesi. 

Kesän 2019 touhuja lapsille ja perheille

 • 13.7. klo 10 Kesäretki Kuopion eläinpuistoon.

  Vietetään kiva kesäpäivä eläinten parissa. Tutustutaan Kuopion Eläinpuiston eläimiin sekä paistetaan makkaraa. Yhdistys tuo makkarat ja mehut sekä tarjoaa pääsyliput. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautuminen ja lisätiedot 27.6. mennessä sähköpostilla toimisto(at)kuopionreumayhdistys.fi tai puh. 044 082 1730 (ma klo 9-16)

Yhdistys haluaa muistaa reumalapsia heidän syntymäpäivinään pienellä yllätyksellä. Ilmoitathan lapsen syntymäajan ja yhteystiedot toimistolle.
 

Lisätietoja

Kymenlaakso

Hamina

Yhteyshenkilö kaikille lastenreumaa sairastavien vanhemmille:
Terhi Hyvärinen, p. 040 5370 002, terhi.hyvarinen(at)hotmail.com

Kouvola

Perhetoiminnan yhteyshenkilö:
Sanna Hasu, sannatilli(at)hotmail.com

Facebook-sivut: Pohjois-Kymenlaakson reumalapset

Kotka

Kotkan Reumayhdistys ry
Jäsenvastaava Seija Rotunen
p. 050 344 9841
seija.rotonen(at)luukku.com

Lahti

Alueella toimii Päijät-Hämeen potilastuki ry, joka on reumaa ja muita pitkäaikaissairauksia sairastavien henkilöiden, heidän omaistensa ja ystäviensä vertaistukiyhdistys.

Päijät-Hämeen potilastuki ry ei ole Suomen Reumaliiton jäsenyhdistys, ja liittymällä siihen ei saa Reumaliiton jäsenhyötyjä. Lähin Reumaliittoon kuuluva yhdistys on Lahden reumayhdistys ry.

Lisätietoja

 • info(at)phpotilastuki.com
Lappeenranta

Lappeenrannassa toimii reumalapsiperheiden ryhmä, joka järjestää esimerkiksi yhteisiä retkiä ja tapaa säännöllisesti omalla uintivuorolla.

Tulevat tapaamiset

Uintivuorot lauantaisin klo 13 Lauritsalan uimahallissa, Luukkaankatu 51.
Yhdistys maksaa reumalasten ja - nuorten sekä yhden mukana olevan aikuisen allasliput.

Lisätietoja

Oulu

Pohjois-Suomen Reumalapset ja -nuoret ry. on lopettanut toimintansa. 1.1.2019 alkaen yhdistys on toiminut yhdessä Oulun Reumayhdistyksen kanssa.

Lisätietoja

Pori

Kysy Porin seudun reumayhdistyksen perhetoiminnasta ja seuraavasta tapaamisesta yhdistyksen toimistosta!

Yhteystiedot

Porin seudun reumayhdistyksen toimisto
Yrjönkatu 12 A 8, 28100 Pori
puh. (02) 641 07 54
porinsreuma(at)dnainternet.net

Porin seudun reumayhdistys ry 
Reumayhdistys Facebookissa

Salo

Salon Reumayhdistys järjestää tapaamisia ja tapahtumia reumalapsille ja heidän perheilleen.

Lisätiedot

Seinäjoki

Seinäjoen Reumayhdistyksen lastenreuman vertaisryhmän tapahtumista välitetään tietoa yhdistyksen Facebookin sivuilla sekä Facebook-ryhmässä.

Lisätietoja

Suomen Reumanuoret

Suomen Reumanuoret ry on yhdistys kaikille eri reumasairauksia sairastaville lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille aina 35 ikävuoteen asti. Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää vertaistukitoimintaa ja tiedotusta jäsenille sekä edistää reumanuorten asioita. Yhdistykseen voi liittyä jokainen alle 35 -vuotias tuki- ja liikuntaelinsairas. Yhdistyksessä on jäseniä, jotka sairastavat esimerkiksi nivelreumaa, selkärankareumaa, fibromyalgiaa ja harvinaisia reumasairauksia.

Suomen Reumanuorten valtakunnallinen yhdistys on perustettu vuoden 2014 alussa. Yhdistyksen alaikäraja poistui vuoden 2019 alussa.

Lisätietoja

Tampere

Tampereen reumayhdistys tarjoaa lastenreuman vertaistukitoimintaa kuukausittain. Katso tarkemmat tiedot ohjelmasta Tampereen Reumayhdistyksen kotisivuilta.

Lisätietoja

 • Tampereen Reumayhdistyksen kotisivut
 • Holopainen Terhi 044 320 4968 / terhi.holopainen(at)gmail.com
 • Jääskö Marjo 040 564 8538 / marjo.jaasko(at)gmail.com
 • Perttula Repekka 040 526 7164 / merilret(at)gmail.com
 • Sähköpostia voi lähettää myös osoitteeseen: lapset.try(at)gmail.com
Turku

Turun seudun Reumayhdistys ry:n Reumalasten ja vanhempainkerho tarjoaa vertaistukea, ajankohtaista tietoa, tapahtumia koko perheelle sekä muuta mukavaa yhdessä tekemistä.

Lisätietoja

Vaasa

Vaasan Reumayhdistys järjestää toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Ole yhteydessä yhdistykseen ja kysy lisää.
 

Lisätietoja

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

17.6.2019
Hoitopolku kertoo, miten reitti lastenreuman epäilystä etenee diag
3.6.2019
Lastenreumatologi Kristiina Aalto kertoo potilailleen, että nivelte
28.2.2019
Kuopiolaiset opiskelijat lähtivät mukaan toteuttamaan Iloa Elämään -päivää lapsiperh
12.12.2018
Ole mukana auttamassa – ilahduta aineettomalla lahjalla!

Aiheeseen liittyvät tapahtumat

Syksyn 2019 suorilla luennoilla Reumaliiton Facebook -sivuilla reumatologi Antti Puolitai
Tampere
Reuman kanssa eläville nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu p
Suomen Reumaliitto ja sen jäsenyhdistykset
Syksyn 2019 suorilla luennoilla Reumaliiton Facebook -sivuilla reumatologi Antti Puolitai