Jotta arki sujuisi paremmin -kurssit

Kurssien työskentelytapoja

  • alustukset ja vertaistuelliset ohjatut keskustellut  
  • erilaiset tehtävät ja harjoitteet
  • ryhmämuotoinen liikunta 
  • kurssikohtaisesti työskentelyteemoina voivat painottua esimerkiksi luovat menetelmät, luonto tai hyvinvointi
  • kurssityypistä riippuen mahdolliset yksilötapaamiset kurssityöntekijöiden kanssa.

Kurssien teemoja

  • henkiset voimavarat ja sairauden kanssa jaksaminen
  • kipu- ja uupumuskokemukset ja niiden kanssa selviytyminen
  • ihmissuhteet ja arjen haasteet

Kurssit toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön avustusosaston (STEA)Veikkauksen tuotoista myöntämän avustuksen turvin. Hakuaika kursseille päättyy n. 5 viikkoa ennen kurssin alkua. 

Vuoden aikana järjestetään n. 20 lähi- ja verkkokurssia.

 

 

Parikurssit perustuvat vertaistuelliseen kohtaamiseen, ja ne on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus.

Tärkeää kurssin onnistumisen kannalta on, että molemmilla on halua panostaa parisuhteeseen. Siksi on tärkeää, että hakemus täytetään yhdessä.
 

Syksy

 

Parikurssi - Kivun kanssa tasapainoon parisuhteessa 26.9-30.9.2022 Hotelli Kivitippu, Lappajärvi

Hakuaika päättyy: 18.8. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä, joilla tuetaan parisuhdetta. Lisäksi luvassa liikuntaa ja mukavaa yhdessä oloa!

Mukaan otetaan 8 pariskuntaa. Kurssi sisältää täysihoidon ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Kurssin omavastuuosuus on 50e/henkilö eli yhteensä 100e/2 henkilöä. Huomioitahan, että aiemmin kursseille on ollut mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa tai matkakorvauksia, mutta rahoittajan muuttuneesta linjauksesta johtuen niitä ei voi enää saada.

Yksilökurssit ovat tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssit perustuvat vertaistuelliseen kohtaamiseen, ja voit asettaa itsellesi tavoitteen kurssityöskentelyä varten. 

 

Syksy

Miesten kesken 18-21.8.2022 Vesileppis, Leppävirta

Hakuaika päättyy: 1.7. Sähköinen hakulomake

Kurssi on neljän päivän lähikurssi. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden pohtia miesporukalla elämän merkityksellisiä asioita, kuten ihmissuhteita, perhettä, työtä ja terveyden merkitystä sekä käydä läpi tunteiden ilmaisua, palautumista sekä hyvinvoinnin elementtejä. Kurssilla on myös yhteistä liikuntaa ja toiminnallisia ryhmiä.

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. Huomioitahan, että aiemmin kursseille on ollut mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa tai matkakorvauksia, mutta rahoittajan muuttuneesta linjauksesta johtuen niitä ei voi enää saada.

 

Luovuuden lähteillä 29.8-2.9.2022 Ruissalon Kylpylä, Turku

Hakuaika päättyy: 28.6. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssilla lähtökohtana on, että jokainen ihminen on luova ja luovuus on voimavara, joka lisää elämänlaatua. Kurssilla käsitellään sairastamiseen ja omiin voimavaroihin liittyviä teemoja erilaisten luovien menetelmien avulla. Luovuutta käsitellään yleisellä tasolla ja kurssilla jokainen voi vahvistaa omaa luovuuttaan. 

Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä, joissa luovia menetelmiä hyödynnetään. Lisäksi luvassa on mukavaa yhdessä oloa! 

Mukaan otetaan 12 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Lähikurssin jälkeen pidetään teamsissa jatko-tapaaminen n. kuukausi kurssin loppumisen jälkeen. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. Huomioitahan, että aiemmin kursseille on ollut mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa tai matkakorvauksia, mutta rahoittajan muuttuneesta linjauksesta johtuen niitä ei voi enää saada.

 

Vaelluskurssi - vertaistukea ja voimaantumista vaelluksella
5.-11.9.2022, Hotelli Ylläsrinne 

Hakuaika päättyy: 1.8. Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssilla tehdään päivävaelluksia sekä yksi yön yli vaellus. Luonnossa liikkumisen lisäksi ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä. Kurssilla tapaat muita reumaa ja tuki- ja liikuntaelinsairastavia henkilöitä ja pääset nauttimaan pohjoisesta luonnosta turvallisesti.

Otathan hakiessasi huomioon, että päivävaelluksilla kävellään parin kilometrin päivämatkoja ja ollaan paljon ulkona. Osallistujan tulee huolehtia itse tarvittavista henkilökohtaisista varusteista (mm. kengät, rinkka, makuupussi- ja alusta, säänmukaiset vaatteet). Osallistujille lähetetään tarkempi tarvikelista ennen kurssia.

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Kurssin omavastuuosuus on 100 euroa. Huomioitahan, että aiemmin kursseille on ollut mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa tai matkakorvauksia, mutta rahoittajan muuttuneesta linjauksesta johtuen niitä ei voi enää saada.

 

Kipu ja uupumus - yksilökurssi 17.10-21-10.2022 Lohja Spa, Karjalohja

Hakuaika päättyy: 8.9 Sähköinen hakulomake

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä, joiden avulla etsitään voimavaroja omaan arkeen. Lisäksi luvassa liikuntaa ja mukavaa yhdessä oloa!

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. Huomioitahan, että aiemmin kursseille on ollut mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa tai matkakorvauksia, mutta rahoittajan muuttuneesta linjauksesta johtuen niitä ei voi enää saada.

Nuorten aikuisten (18 - 30 vuotiaat) yksilökurssi

Oma tie -valmennus (verkkokurssi)

Kurssin kohderyhmänä ovat 20–30-vuotiaat reumasairauksia ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavat nuoret, joilla on haasteita oman elämänsä suunnan kanssa, erityisesti opiskeluun, sopivaan ammattiin ja työllistymiseen liittyen.

Kurssilla vahvistetaan itsetuntemusta sekä elämänhallintataitoja, suunnataan katse tulevaisuuteen ja löydetään itselle sopivia tapoja edetä elämässä. Aluksi jokainen osallistuja valitsee itselleen henkilökohtaisen kehitystavoitteen kurssille.  

Valmennus kestää noin viisi kuukautta ja alkaa yksilövalmennuksilla elokuun alussa. Työskentelytapoina ovat yksilötapaamiset verkossa kurssin vetäjän kanssa kurssin alussa ja lopussa, yksi lähitapaaminen sekä viisi ryhmämuotoista verkkovalmennusta kurssin aikana. Jaksojen välillä tehdään kotitehtäviä, jotka puretaan lähi- tai verkkotapaamisissa. Kurssilla hyödynnetään lisäksi vertaiskokemuksia ja -tukea.

Kurssin hakuaika päättyy 1.7.22. Kurssi sijoittuu ajalle 1.8-31.12. Tarkemmat tiedot löydät linkistä. Sähköinen hakulomake

Varhaisnuorten (10-12v) Olen ainutlaatuinen- kurssiviikonlopusta tulossa lisätietoa lähipäivinä.

Voimavarakurssi ryhmässä

Kohderyhmä: Reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavat henkilöt, jotka haluavat etsiä voimavaroja arkeensa ja niiden avulla lisätä elämänlaatuaan. Verkkokurssille otetaan 12 osallistujaa.

Kurssi koostuu viidestä teemallisesta, ammattilaisten ohjaamasta videotapaamisesta (Teams) ja pienimuotoisista välitehtävistä. Tapaamissa vertaiskeskustelu on keskeisessä osassa. Osallistujan on hyvä sitoutua olemaan mukana jokaisessa tapaamisessa. Tehtävät ovat vapaaehtoisia.

Vuoden 2022 verkkokurssit julkaistaan lähiviikkoina.

Kursseille haetaan pääsääntöisesti sähköisellä hakulomakkeella. Linkki löytyy kunkin kurssin kuvauksen kohdalta. Hakemukseen ei tarvita liitteitä.

Jokaisella lähikurssilla on omavastuuosuus, joka laskutetaan osallistujilta ennen kurssia. Kursseilla hintaa sisältyy ohjelma, täysihoito ja majoitus kahden hengen huoneissa.

Huomioitahan, että aiemmin kursseille on ollut mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa tai matkakorvauksia, mutta rahoittajan muuttuneesta linjauksesta johtuen niitä ei voi enää saada.

Lisätietoja: Merja Karvonen, varmimmin maanantaisin klo 11.00 – 13.00, puh. 044 4915 496.