Koronavirus ja reumasairaudet

Koronapandemia vaikuttaa arkeen aiempaa vähemmän. Reumasairauksia sairastaville suunnattuihin ohjeisiin ei ole tullut merkittäviä muutoksia.  

Tiedot koronapandemian aiheuttaneen viruksen vaikutuksista reumasairauksiin ovat täsmentyneet pandemian kuluessa. Tälle sivulla on koottu luotettaviin lähteisiin perustuvaa tietoa. 

Reumasairaudet ja koronarokotus

Terveyskylän Reumatalon mukaan reumatauteja sairastavien koronarokotukset voidaan toteuttaa turvallisesti ilman muutoksia lääkehoitoon. Rokotetta suositellaan sekä reumaa sairastaville että heidän lähipiiriinsä kuuluville aikuisille. Rokote ei sisällä eläviä viruksia. 

Syyskuussa 2022 THL suositteli ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotussuojan tehostamista. THL suositteli syksyn aikana uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.  

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen ottamista suositellaan syksyllä samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. 

Kesäkuussa 2022 THL suositteli viidettä koronarokotusta yli 12-vuotiaille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. 

Reumalääkitystä ei tauoteta koronarokotuksen yhteydessä. Tämä koskee sekä perinteisiä reumalääkkeitä että biologisia lääkkeitä. Uuden reumalääkityksen aloitusta ei tarvitse viivästyttää rokotuksen takia

Ainoa poikkeus on rituksimabi-lääke. Koronarokotuksen jälkeen suositellaan neljän viikon taukoa ennen seuraavaa rituksimabi-lääkettä, jotta rokotus tehoaa mahdollisimman hyvin. Ylilääkäri, professori Markku Kauppi kertoi tammikuussa 2021, mitä rituksimabin käyttäjien kannattaa huomioida lääkkeen ja rokotuksen ajoituksessa.   

Jos rokotuspäivä osuu samalle päivälle kuin biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottaminen, reumalääkkeen ottamisen voi siirtää seuraavalle päivälle. Tarvittaessa reumalääkkeen voi kuitenkin ottaa myös rokotuspäivänä. 

Suomen reumatologisen yhdistyksen ohjeen koronarokotuksista voi lukea täältä

THL:n kattava tietopaketti rokotteista ja koronaviruksesta löytyy täältä

Myös Euroopan reumajärjestöjen kattojärjestö Eular suosittaa koronarokotteen ottamista. Sen mukaan rokotteen ottaminen on turvallista reumasairauksia sairastaville myös silloin kun he käyttävät lääkkeitä, jotka saattavat vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn.

Mitä tiedetään koronaviruksen vaikutuksesta reumasairauksiin?

Reumasairaudet eivät vaikuta lisäävän riskiä saada koronavirustartunta.
 
Suomessa riskiryhmät määrittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Sen  mukaan reumasairauksia sairastavat eivät kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin

Reumatologi Antti Puolitaival kertoi 1.4.2020 Facebook-luennolla reumalääkkeiden tauottamisesta koronavirusepidemiassa. Video on katsottavissa Reumaliiton YouTube-kanavalla.

Husin reumatologian poliklinikan osastonylilääkäri Ritva Peltomaa kertoi maaliskuussa 2020, mitä reumasairauksen ja koronaviruksen yhteyksistä tiedettiin silloin. 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Omaolo.fi on kansallinen, julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu.

Jos sairastut kuumeiseen koronavirusinfektioon ja sinulla on vaikea tulehduksellinen reumasairaus, on syytä seurata verisuonitukosten mahdollisuutta. Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut laskimotukosten riski.

Muista myös Fimean tutkijan Twitterissä jakama vinkki: Jos korona vie sinut sairaalaan, vain sinä tiedät käyttämäsi lääkityksen. Tee paperille tai puhelimeen ajantasainen lääkityslista, myös milligrammat, annostus ja lääkityksen tavoite. Anna lista hoitohenkilökunnalle.

Huomaathan, että Reumaliitto on potilasjärjestö, ei terveysviranomainen. Välitämme tietoa, mutta emme itse voi antaa suosituksia tai henkilökohtaista terveysneuvontaa. 

Jaksamisen tueksi

Poikkeustilanteessa on tärkeä huolehtia omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Ohjeet virkistävään ja vahvistavaan metsäjumppaan löydät täältä. Metsä on hyvä paikka ulkoiluun, kun liikuntaryhmien toiminta on tauolla. Reumaliiton verkkosivujen jumppasalista löytyy ohjeita erilaisiin jumppiin, joista useimmat voi tehdä kotioloissa. 

Reuma-lehden pitkä juttu kertoo, miten pitkäaikaissairaus vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Sen neuvoista voi olla apua myös, kun pandemia jatkuu. 

Terveyskylän Mielenterveystalon sivuilta löytyy neuvoja siihen, miten sietää koronavirukseen liittyvää huolta ja epävarmuutta.

Miten tartunnalta voi suojautua?

Ajantasaisiin suosituksiin voit tutustua valtioneuvoston verkkosivuilla.

Koronatartunnan riskiä voit vähentää huolehtimalla hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta, välttämällä lähikontakteja sekä käyttämällä maskeja julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille on koottu tietoa koronavirukselta suojautumisesta

Muista myös nämä jo tutuksi tulleet neuvot, jotka auttavat suojautumaan tartunnoilta:

  • Pidä huolta turvaväleistä ja käytä tarvittaessa maskia julkisissa tiloissa. 
  • Huolehdi käsihygieniasta. Pese kätesi aina kun tulet ulkoa sisään ja niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Älä altista riskiryhmään kuuluvia. 

Sivua on päivitetty 27.2.2023

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

18.10.2021
Koronapassia koskeva laki tuli voimaan 16.10.2021.
5.2.2021
THL on julkaissut tietoja siitä, missä järjestyksessä alle 70-vuotiaat riskiryhmiin
20.1.2021
Koronarokotteen takia ei tarvitse tauottaa reumalääkkeitä.