Valikko
 

Sulfasalatsiini

Käyttötarkoitus

Nivelreuman, lastenreuman ja selkärankareuman pitkäaikaishoito. Sulfasalatsiinia käytetään muissakin kroonisissa niveltulehduksissa, etenkin nivelpsoriaasissa, spondylartropatioissa ja pitkittyneessä reaktiivisessa artriitissa. Yhdistelmähoidoissa sulfasalatsiini on usein metotreksaatin ja / tai hydroksiklorokiinin mukana.

Lääkevalmiste ja vaikutustapa

Sulfasalatsiinia (Salazopyrin®) sisältävät tabletit (500 mg) rauhoittavat niveltulehdusta ja estävät sen etenemistä. Sulfasalatsiini ei välittömästi lievitä kipuja. Vaikutus tulee 2 - 3 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.

Suolistoliukoista tablettia (Salazopyrin EN) ei saa jakaa, muutoin sen ja tavallisen valmisteen välillä ei käyttöominaisuuksissa ole juuri eroa.

Sulfasalatsiini on erityiskorvattava (65%) reumalääke.

Annostus

Hoito aloitetaan yleensä ottamalla 1 tabletti sulfasalatsiinia päivässä. Vähitellen annos nostetaan neljään tablettiin päivässä, joskus myöhemmin annos voidaan nostaa jopa kuuteen tablettiin. Lääkärin määräämästä annostuksesta on huolehdittava, elleivät sivuvaikutukset pakota vähentämään annosta. Hoito voi kestää vuosia.

Lääkkeen ottaminen

Sulfasalatsiini otetaan aina runsaan nestemäärän kera ja mieluimmin aterian yhteydessä. Tabletit niellään kokonaisina, ja yleensä voi ottaa kaksi tablettia kerrallaan. Jos jokin annos unohtuu, voi sen ottaa myöhemminkin, mutta ei aivan seuraavan annoksen yhteydessä.

Haittavaikutukset

Sulfasalatsiini on sulfan ja aminosalisyylihapon yhdistelmä, joten sitä eivät voi käyttää sulfalle tai asetyylisalisyylihapolle allergiset. Tavallisimmat haittavaikutukset ovat pahoinvointi, vatsavaivat ja päänsärky. Niihin ehkä auttaa annoksen pienentäminen. Myös ihottumaa ja kuumeilua voi esiintyä, tällöin hoito on lopetettava.

Vakavia, joskin harvinaisia sivuvaikutuksia ovat veren valkosolujen väheneminen sekä maksa- ja munuaistoiminnan häiriöt. Sulfasalatsiini voi joskus aiheuttaa anemiaa. Virtsa voi värjäytyä hoidon aikana punakeltaiseksi, mikä on vaaratonta. Siittiöiden muodostumisessa voi esiintyä häiriöitä, joten perheen lisäystä suunnitteleville miehille sulfasalatsiini ei sovi. Siittiöt palautuvat normaaleiksi hoidon lopettamisen jälkeen.

Lääkitystä ei suositella yleisoireista lastenreumaa sairastaville, sillä se voi johtaa seerumitaudin kaltaisen reaktioon.

Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti, kaikki rokotukset voidaan antaa normaalisti.

Raskaus ja imetys

Jos hoito katsotaan tarpeelliseksi raskauden ja imetyksen aikana, sulfasalatsiinia voi käyttää. Edellä on mainittu vaikutuksesta siittiöihin.

Raskaana oleville ja hedelmällisessä iässä oleville suositellaan foolihappolisää.

Hoidon seuranta

Laboratoriokontrollista on tarkasti pidettävä huolta ensimmäisinä hoitokuukausina. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana otetaan täydellinen verenkuva ja maksan toimintakoe (ALAT) 3 viikkoa, 6 viikkoa ja 12 viikkoa hoidon aloittamisesta.Tämän jälkeen riittää laboratoriokokeiden ottaminen 3-6 kuukauden välein. Tarvittaessa ja vastaanottokäyntien yhteydessä tutkitaan lisäksi lasko, CRP, KREA, AFOS ja virtsakoe.

Virtsan yllä mainittu värjäytyminen voi aiheuttaa virheellisen positiivisen tuloksen virtsan hemoglobiinia (U-Hb) tutkittaessa - virtsassa ei tällöin siis kuitenkaan ole verta.

Lääkehoidon seurantataulukko löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta.

Päivitetty 8.8.2019