Valikko
 

Leflunomidi

Käyttötarkoitus

Nivelreuman pitkäaikaishoito, voidaan käyttää myös nivelpsoriaasissa ja joitakin kokemuksia on systeemisten sidekudostautien hoidosta. Lasten hoitamisesta on kokemuksia vain vähän eikä lääkettä suositella alle 18-vuotiaille.

Lääkevalmiste ja vaikutustapa

Leflunomidia (Arava®, Leflunomide®) sisältävät tabletit (20 mg) rauhoittavat niveltulehdusta ja estävät sen etenemistä. Leflunomidi ei välittömästi lievitä kipuja. Vaikutus tulee 1 - 2 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Leflunomidi kuuluu solunsalpaajien lääkeryhmään.

Usein käytetään yhdistelmähoitoa muiden nivelreuman peruslääkehoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa. Lääkettä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi yhdessä metotreksaatin, hydroksiklorokiinin tai atsatiopriinin kanssa.

Leflunomidi on sv-erityiskorvauksen (65%) piirissä.

Annostus

Leflunomidin tavallinen hoitoannos on 10-20 mg:n tabletti päivittäin, joskus vain joka toinen päivä, riippuen taudin vaikeudesta. Hoito voidaan aloittaa isommalla annoksella, jota annetaan muutaman ensimmäisen päivän ajan. Hoito voi kestää vuosia. Lasten annokset eivät ole vakiintuneet.. Hoito voidaan aloittaa isommalla annoksella, jota annetaan muutaman ensimmäisen päivän ajan. Hoito voi kestää vuosia. Lasten annokset eivät ole vakiintuneet.

Lääkkeen ottaminen

Leflunomidi otetaan veden kera mieluimmin aterian yhteydessä aina samaan aikaan päivästä. Jos päiväannos unohtuu, ei ole suositeltavaa, että seuraavana päivänä otetaan kaksinkertainen annos.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat ripuli, pahoinvointi ja vatsavaivat. Nämä usein vähenevät hoidon jatkuessa. Muita haittoja voivat olla suun haavaumat, ihottuma sekä verenpaineen nousu. Myöhemmässä vaiheessa voi harvinaisina esiintyä lievää hiustenlähtöä, painon laskua ja maksaan, keuhkoihin tai verisoluihin kohdistuvia vaikutuksia. Joitakin vakavia maksavaurioita on kuvattu leflunomidihoidon yhteydessä. Alkoholin käytössä suositellaan noudatettavaksi pidättyväisyyttä.

Leflunomidihoito on aiheellista keskeyttää vaikeiden infektiotautien, mutta ei esimerkiksi tavallisen flunssan yhteydessä. Leikkaushoito ei normaalisti edellytä keskeytystä. Vaikka kyseessä on solunsalpaaja, ei ole todennäköistä, että leflunomidi aiheuttaisi hedelmättömyyttä tai riskiä sairastua syöpäsairauksiin.

Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti, tiettyjä rokotuksia ei pidä ottaa lääkehoidon aikana. Rokotuksista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Leflunomidin poistumista elimistöstä voidaan tarvittaessa nopeuttaa nauttimalla kolestyramiinia (Questran®) tai lääkehiiltä. Annos on 8 g kolestyramiinia 3 kertaa vuorokaudessa tai 50 g jauhemaista lääkehiiltä 4 kertaa vuorokaudessa. Täydellinen elimistöstä poistaminen kestää yleensä 11 vuorokautta.

Raskaus ja imetys

Raskauden ja imetyksen aikana leflunomidia ei saa käyttää. Raskauden aikainen käyttö voi aiheuttaa sikiölle vaurioita, joskaan ihmisellä tästä ei ole havaintoja. Raskauden ehkäisystä on huolehdittava. Perheenlisäystä suunniteltaessa on suositeltavaa, että leflunomidi lopetetaan kaksi vuotta ennen sitä. Lääkitys voi vaikuttaa munasolujen ja sperman tuotantoon, mutta vaikutus yleensä ohimenevä. Miesten tulee välttää siittämistä hoidon aikana ja 6 kuukautta hoidon lopettamisen jälkeen.

Edellä mainittua poistamismenettelyä on käytettävä, jos on tarpeen lyhentää kahden vuoden odotusaikaa tai jos nainen on tullut raskaaksi leflunomidihoidon aikana.

Hoidon seuranta

Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana otetaan täydellinen verenkuva ja maksan toimintakoe (ALAT) 3 viikkoa, 6 viikkoa ja 12 viikkoa lääkityksen aloittamisesta. Tämän jälkeen seurantakokeet 3 – 6 kuukauden välein. Lasko ja CRP kontrolloidaan tarvittaessa ja vastaanottokäyntien yhteydessä, jolloin lisäksi KREA, AFOS ja virtsakoe.  Hoidon aikana voidaan sallia lieviä poikkeamia maksaentsyymien (ASAT, ALAT) arvoissa. Verenpainetta on aiheellista mitata ainakin ensimmäisinä hoitokuukausina.

Muuta huomattavaa

  • Verenpaine
  • Raskauden ehkäisy

Lääkehoidon seurantataulukko löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta. 

Päivitetty 7.8.2019