Valikko
 

Hydroksiklorokiini

Käyttötarkoitus

Nivelreuman pitkäaikaishoito etenkin yhdistelmähoitona muiden reumalääkkeiden kanssa. Voidaan käyttää muissakin kroonisissa niveltulehduksissa ja sidekudostaudeissa, etenkin systeemisessä lupuksessa (SLE) sekä lasten reumasairauksissa. Klorokiinivalmisteita voidaan käyttää myös malarialääkkeinä.

Lääkevalmiste ja vaikutustapa

Klorokiinivalmisteista käytetään reumasairauksissa hydroksiklorokiinitabletteja (Oxiklorin® 100 mg ja 300 mg). Lääke rauhoittaa niveltulehdusta ja estää sen etenemistä, kipuun ei ole välitöntä vaikutusta. Vaikutus tulee 3 - 5 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.

Reumalääkkeenä hydroksiklorokiinista saa sv-erityiskorvauksen (65%).

Annostus

Lääkäri määrää painon perusteella (yleensä enintään 5 mg hydroksiklorokiinia painokiloa kohti vuorokaudessa) annoksen, jota on noudatettava. Tavallinen annos yksi 300 mg:n hydroksiklorokiinitabletti päivässä, suurempaa annostelua käytetään harvoin. Kokonaisannos lasketaan usein viikkoa kohti, jolloin alle 60 kg painavilla voi olla lääkkeettömiä päiviä. Aiemmin suositellut 6 tai 12 kuukauden välein pidettävät hoitotauot ovat tarpeettomia. Hoito voi kestää vuosia.

Lääkkeen ottaminen

Klorokiini otetaan mieluimmin runsaan nestemäärän kera aterian yhteydessä. Jos jokin annos unohtuu, ei ole suositeltavaa ottaa ylimääräistä annosta esimerkiksi seuraavana päivänä.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Tavallisimpia ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja vatsavaivat. Painajaisunet voivat joskus vaivata. Ihottumat ovat harvinaisia. Valoyliherkkyyttä hydroksiklorokiini aiheuttaa hyvin harvoin, pikemminkin se vähentää herkkyyttä auringonvalolle. Silmät on hyvä suojata voimakkaalta auringonvalolta. Hiusten vaalenemista on joskus havaittu. Psoriaasi-ihottuma voi satunnaisesti pahentua klorokiinihoidon aikana. Lääke voi nostaa metotreksaatin tai siklosporiinin pitoisuutta elimistössä samanaikaisesti käytettynä.

Vuosia kestävässä hoidossa klorokiini voi harvinaisena haittavaikutuksena aiheuttaa muutoksia näössä. Jos huomaa näön heikkenevän tai muuttuvan, on syytä mennä silmälääkärin tarkastukseen. Joka tapauksessa suositellaan silmälääkärissä käyntiä, kun hoito on kestänyt 5 vuotta. Sen jälkeen kontrollitutkimus on aiheellinen parin vuoden välein ja 10 vuoden jälkeen vuosittain.

Jos munuaisten ja / tai maksan toiminnassa on ollut häiriöitä, silmälääkärin kontrollia suositellaan alusta alkaen vuosittain.

Tavallista suurempi kerta-annos klorokiinia voi aiheuttaa hengenvaarallisen sydämen rytmihäiriön, minkä vuoksi tabletit on pidettävä huolellisesti poissa etenkin lasten ulottuvilta.

Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti, kaikki rokotukset voidaan antaa normaalisti.

Raskaus ja imetys

Klorokiinin käyttö on suositeltavaa lopettaa raskauden alkaessa, ellei hoitotarvetta selvästi ole. Klorokiinin ei katsota haittaavan raskautta tai aiheuttavan sikiövaurioiden riskiä. Imetyksen loppuvaiheessa voi klorokiinihoidon tarvittaessa aloittaa.

Hoidon seuranta

Laboratoriokokeita ei haittavaikutusten seurannan vuoksi tarvita, mutta hoidon seurannassa on syytä ajoittain kontrolloida esimerkiksi lasko, CRP ja verenkuva (ainakin hemoglobiini). Klorokiinia käytetään usein jonkin muun reumalääkkeen (eniten metotreksaatin) kanssa samanaikaisesti, jolloin tämän lääkkeen edellyttämistä kontrollitutkimuksista on tietenkin huolehdittava. Edellä on lisäksi mainittu pitkäaikaiseen klorokiinihoitoon liittyvistä silmälääkärin tarkastuksista.

Lääkehoidon seurantataulukko löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta.

Päivitetty 7.8.2019