Valikko
 

Anakinra

Käyttötarkoitus

Nivelreuman (yli 18-vuotiaat) pitkäaikaishoito. Lasten ja aikuisten Stillin tauti. Joitakin kokemuksia on selkärankareuman ja eräiden systeemisten sidekudostautien hoidosta.

Lääkevalmiste ja vaikutustapa

Anakinra (Kineret®) on saatavana valmiiksi täytettyinä injektioruiskuina, jotka sisältävät 100 mg anakinraa. Lääkepakkauksessa on 28 ruiskua. Lääke rauhoittaa niveltulehdusta ja estää sen etenemistä sekä nivelten vaurioitumista. Vaikutus nähdään noin kahdessa viikossa ja lisääntyy vielä ainakin 12 viikkoon saakka hoidon aloittamisesta. Anakinra kuuluu biologisten lääkkeiden ryhmään.

Useita vuosia kestävästä hoidosta on vain vähän kokemuksia. Anakinra kuuluu biologisten lääkkeiden ryhmään.

Kyseessä on interleukiini-1-reseptoriantagonisti, mikä merkitsee sitä, että vaikutus kohdistuu vain yhteen solujen välisiä reaktioita välittävään aineeseen. Interleukiini-1-sytokiinin esto merkitsee reumaattisen tulehduksen lievittymistä ja nivelvaurioiden vähenemistä. Hoitoa annetaan yleensä metotreksaatin kanssa, ja muutkin yhdistelmähoidot ovat mahdollisia. Yhdessä muiden biologisten lääkkeiden kanssa ei anakinraa saa käyttää.

Lääkärin lausunnon perusteella anakinrasta saa sv-korvauksen (peruskorvaus 40 % tai erityiskorvaus 65 %). 

Annostus

Normaali annos on 100 mg päivittäin. Hoito voi olla pitkäaikaista. Lasten annokset on määriteltävä yksilöllisesti.

Lääkkeen antaminen

Anakinra annetaan ruiskeena ihon alle mieluimmin aina samaan aikaan päivästä. Potilas voi itse opetella ruiskeiden antamisen tai joku hänen läheisistään voi antaa ne. Lääke on säilytettävä jääkaapissa, ja valmistajan ohjeita antamisesta on noudatettava.

Haittavaikutukset

Suurimmalla osalla potilaista esiintyy iholla lääkkeen pistoskohdassa ärsytysoireita, esimerkiksi punoitusta, kipua tai mustelmaa. Nämä oireet ovat tavallisimpia ensimmäisen hoitokuukauden aikana ja johtavat harvoin hoidon keskeyttämiseen. Allergiset reaktiot tai muut sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Valkosolujen (neutrofiilisten solujen) väheneminen veressä on mahdollista.

Anakinra voi lisätä alttiutta infektioihin. Vakavan infektiotaudin yhteydessä hoito on keskeytettävä. Hoitoa ei myöskään saa aloittaa tai jatkaa, jos potilaalla on märkäpesäkkeitä tai krooninen hoitamaton infektiotauti.

Leikkaushoidon yhteydessä on hoidon keskeyttäminen aiheellista yhtä viikkoa ennen toimenpidettä ja kaksi viikkoa sen jälkeen. Anakinran ei ole havaittu lisäävän riskiä sairastua syöpäsairauksiin, mutta sitä ei suositella annettavaksi syöpää sairastaville.

Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti. Ennen eläviä taudinaiheuttajia sisältävien rokotteiden antamista on anakinrahoidossa suositeltavaa pitää kahden vuorokauden tauko, hoidon voi aloittaa uudelleen kaksi viikkoa myöhemmin.

Raskaus ja imetys

Raskauden tai imetyksen aikana anakinraa ei pidä käyttää. Suositellaan, että hoito lopetetaan viikkoa ennen mahdollista raskautta. Miesten osalta ei ole erityisiä ohjeita perhesuunnittelun suhteen. 

Hoidon seuranta

Täydellinen verenkuva on aiheellista katsoa joka kuukausi ensimmäisten 3-6 kuukauden ajan, sitten 3-6 kuukauden välein. Lasko ja CRP tutkitaan tarvittaessa ja vastaanottokäyntien yhteydessä, jolloin lisäksi ALAT, AFOS, KREA ja virtsakoe. Lääkeannoksen lisäämisen jälkeen kontrollikokeet kerran 2-3 viikon kuluttua.  Koska samanaikaisesti on useimmiten käytössä metotreksaatti tai muu vastaava hoito, on sen turvallisuusseurannasta myös huolehdittava. Anakinrahoito edellyttää seurantaa hoitoon perehtyneen erikoislääkärin toimesta.

Lääkehoidon seurantataulukko löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta. 

Päivitetty 7.8.2019