Siirry sisältöön

Lapsille ja perheille

Suomessa lastenreumaan sairastuu vuodessa noin 200 lasta. Haluamme tarjota tietoa, tukea ja toimintaa lastenreumaa ja muita lastenreumatologisia sairauksia sairastaville. Apua on tarjolla sekä lapsille että aikuisille – olet sitten itse sairastava tai reumalapsen läheinen.

Tyttö hymyilee pehmolelu kädessään.

Reuma-aapinen

Reuma-Aapinen sisältää kattavasti tietoa lastenreumasta sekä muista reumasairauksista, lääkkeistä, liikunnasta ja ravinnosta. Sivuilta löytyy myös Lastenreuma-aapinen, johon on koottu tietoa lastenreumasta ja muista lastenreumatologisista sairauksista.

Kirjaimet ABC

Lastenreuma-opas

Lastenreumaoppaasta löytyy perustietoa sairastuneille, heidän läheisilleen ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Lastenreumaoppaan kansikuvan piirroksessa lapsi ja vanhemmat istuvat lattialla tutkimassa opasta, jonka sivujen välistä nousee hedelmiä, lääkkeitä ja palloja.

Ensitietopaketti

Reumaliiton koostama ensitietopaketti on tehty kaikille lastenreumaan sairastuville. Paketti antaa välineitä käsitellä uutta tilannetta ja vastauksia ensivaiheen kysymyksiin, sekä lapselle että vanhemmille.

Ensitietopakettien jakelu tapahtuu reumapolien kautta. Lasten reumapoliklinikat voivat tilata ensitietopaketteja sähköpostitse osoitteesta info@reumaliitto.fi.

Ensitietopaketista löytyvien materiaalien verkkoversiot löytyvät tältä sivulta.

Lastenreuman ensitietopaketti

Lastenreuma ja liikunta

Lastenreuma ja liikunta -opas kertoo lastenreuman vaikutuksista liikuntaan. Vuonna 2018 ilmestynyt opas on tarkoitettu sekä lapselle itselleen että vanhemmille, päiväkodille ja koululle. Oppaaseen on koottu liikuntaohjeita eri ikäisille lapsille ja nuorille, aina pikkulasten huvipuistoleikistä teini-ikäisille tarkoitettuun kuntosaliohjelmaan asti.

Lataa Lastenreuma ja liikunta -oppaan sähköinen versio tästä (pdf).

Tilaa Lastenreuma ja liikunta -opas. Oppaan hinta on 3 euroa + postikulut.

Vuosina 2021-2022 Reumaliitossa oli käynnissä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Reumanuoret liikkumaan -hanke. Hankkeen aikana innostettiin ja kannustettiin kouluikäisiä reumanuoria liikkumaan sekä kokeilemaan erilaisia tapoja soveltaa liikuntalajeja reuma- tai muiden tuki- ja liikuntaelinoireiden edellyttämällä tavalla. Hankkeen aikana tehtiin videosarja liikuntalajien soveltamisesta sekä materiaali, jonka lastenreumaa sairastava voi antaa esimerkiksi omalle liikunnanopettajalle tai valmentajalle.

Tutustu Reumanuoret liikkumaan -hankkeen materiaaleihin täällä.

Lapsi uimassa lötköpötkön kanssa.
Emma uimassa lötköpötkön kanssa Reumanuoret liikkumaan -hankkeen videokuvauksissa. Kuva: Joonas Nyrhinen.

Ravitsemustietoa

Ravitsemustietoa lapsiperheille -sivuilta löydät tietoa terveyttä edistävän ruokavalion toteutuksesta lapsilla ja nuorilla. Perheen pienimmät voivat tutustua aiheeseen Antti Oksidantti -tarinan avulla.


Lisää aiheesta lastenreuma ja ravinto Lastenreuma-aapisessa.

Kysymyksiä ja vastauksia lastenreumasta

Dosentti, lastentautien erikoislääkäri, lastenreumatologi Liisa Kröger kertoo neliosaisessa videosarjassa lastenreumasta.


• Ensimmäisessä osassa vastataan lastenreumaa sairastavien lasten vanhempien kysymyksiin.
• Toisessa osassa kerrotaan lääkehoidoista ja niiden pitkäaikaisvaikutuksista.
• Kolmannessa videossa keskitytään kivun ja iriitin hoitoon.
• Neljännessä osassa puhutaan siitä, millaista on elää lastenreuman kanssa.


Videosarjan pääset katselemaan Reumaliiton YouTube-kanavalta. Videot on kuvattu syksyllä 2020.

Neliosaisessa videosarjassa lastenreumatologi Liisa Kröger kertoo lastenreumasta.

Tietoa sosiaaliturvasta lapsiperheille ja nuorille

Sosiaaliturvan Suunnistuskartta lapsiperheille ja nuorille tarjoaa tietoa sosiaaliturvasta. Päivitetty 14.3.2024.

Kannattaa myös tarkastella yleistä Sosiaaliturvan Suunnistuskarttaamme.

Sosiaali- ja terveystietoa -sivulta löydät myös muuta lapsiperheille hyödyllistä tietoa.

Iloa ja ystäviä tapahtumista

Valtakunnalliset tapahtumat keräävät vuosittain yhteen reumalapsia sekä heidän perheitään ja tarjoavat virkistystä ja vertaistukea. Tietoa tulevista tapahtumista saat lapsiperheiden ja nuorten uutiskirjeestä, Reumaliiton tapahtumakalenterista sekä somekanavista.

Kolme lasta juoksee ulkona selät katsojaan päin.

Arkea tukevat kurssit, kuntoutukset ja tuetut lomat

Kauttamme löydät tietoa kurssitoiminnasta ja kuntoutuksesta, jolla tuetaan lastenreumaa sairastavan kuntoa ja hyvinvointia.


Arkea tukevilla kursseilla koko perhe saa tietoa sairaudesta ja voimavaroja sen kanssa jaksamiseen. Kuntoutuksella puolestaan pyritään pitämään lastenreumaa sairastava kunnossa ja hyvinvoivana. Kuntoutuksesta ja kursseilta voi saada myös vertaistukea, kun tutustuu muihin samassa tilanteessa oleviin.


Lapsiperheille järjestetään myös tuettuja lomajaksoja.

Reumaliiton Puppana-maskotti vilkuttaa.

Yhdistystoimintaa

Reumaliittoon kuuluu jäsenyhdistyksiä ympäri Suomen. Osa yhdistyksistä toimii valtakunnallisesti.

Lapset halaavat ulkona, taustalla punainen puurakennus.

Lasten ja perheiden toiminta omalla paikkakunnallasi

Reumaliitolla on yli 130 jäsenyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa. Osa yhdistyksistä järjestää toimintaa myös lapsille, nuorille ja perheille. Voit myös järjestää tapaamisen tai tapahtuman itse. Kysy lisää lähimmän yhdistyksen toiminnasta ja löydä oma tapasi toimia!

Suomen Reumanuoret ry

Suomen Reumanuoret ry on yhdistys kaikille reumasairauksia sairastaville lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille aina 35 ikävuoteen asti. Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää vertaistukitoimintaa ja tiedotusta jäsenille sekä edistää reumanuorten asioita. Suomen Reumanuorten valtakunnallinen yhdistys on perustettu vuonna 2014.

Löydät Suomen Reumanuoret myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.

Ota yhteyttä ja anna palautetta

Reumaliiton uutiskirje lapsiperheille ja nuorille

Lapsiperheille ja nuorille kootaan omaa sähköistä uutiskirjettä 2-3 kertaa vuodessa. Liity joukkoon ja tilaa lasten ja nuorten oma uutiskirje. Saat ajankohtaista tietoa Reumaliiton palveluista ja lapsiperheille ja nuorille suunnatuista tapahtumista.