Pikavauhtia työelämään

reumaliitto.fi/tyo

Kovia kipuja aiheuttava fibromyalgia ei ole hidastanut Veronica Riihijärven tahtia. 22-vuotiaana maisteriksi valmistunut Veronica opiskelee työn ohessa jo toista tutkintoa.

18-vuotiaana Veronica Riihijärvi pukeutui talvella vielä samoin kuin muutkin ikäisensä, huolettomasti ja kevyestikin. Seuraavana talvena oli jo toisin. Veronica kärsi kovista kivuista, joita kylmä pahensi. Vaatteita oli puettava päälle monta kerrosta.

Kipujen syyksi paljastui myöhemmin fibromyalgia, krooninen kipuoireyhtymä.

”Pakkasella on pakko vetää toppahousut ja goretexit päälle. Olisi ihan kiva saada käyttää vähän kauniimpia vaatteita talvellakin, mutta näillä mennään”, Veronica, nyt 23, sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Veronica Riihijärvi työpöytänsä ääressä
Veronica Riihijärven työpöytä on sähköpöytä, joka nousee ja laskee tarpeen mukaan. Kuva: Eeva Anundi.

Pakkasella on pakko vetää toppahousut ja goretexit päälle.

IT-alalla työskentelevän Veronican fibromyalgia ei ole aivan tyypillinen, sillä siitä puuttuvat taudille ominaiset masennus ja nukkumisvaikeudet. Veronicaa vaivaavat ennen kaikkea sairauteen kuuluvat kivut, jotka voivat olla hyvinkin kovia. Itse hän kuvailee kuitenkin sairauttaan helpoksi verrattuna monen muun fibromyalgiaoireisiin.

”Helppouteen vaikuttaa varmasti se, että olen aika nuori ja olin taudin alkaessa hyvässä kunnossa.”

Fyysinen aktiivisuus on ollut osa Veronican elämää aina. Jalkapalloa hän pelasi 4-vuotiaasta 17-vuotiaaksi.

Pystyhiiri ja sähköpöytä helpottavat työtä

Nykyisellä työnantajallaan Rikosseuraamuslaitoksella Veronica aloitti neljä kuukautta sitten. Hän toimii erikoissuunnittelijana, IT-projektipäällikkönä ja sähköisen asiakirjahallinnan tiimin vetäjänä.

Ergonomia-asiat ovat omalla työpisteellä kunnossa. Sähköpöytä nousee ja laskee tarpeen mukaan, ja työtuolin voi säätää sopivaksi. Seisten työskentelyä varten Veronicalla on myös seisontamatto, joka vähentää jalkojen rasitusta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Veronica Riihijärvi käyttää pystyhiirtä
Pystyhiiren käyttö onnistuu ranne suorana. Kuva: Eeva Anundi.

Ergonomia-asiat ovat omalla työpisteellä kunnossa. Sähköpöytä nousee ja laskee tarpeen mukaan.

Yksi tärkeimmistä muokkauksista on pystyhiiri, jonka muoto muistuttaa hainevää. Sitä käyttäessä ranne pysyy täysin suorana. Pöydän yläpuolella on vielä pieneltä katokselta näyttävä työvalo, joka valaisee koko työpisteen tasaisesti ilman silmiä häiritseviä heijastuksia.

Kylmyys ja veto ovat Veronicalle pahasta. Villaiset kädenlämmittimet ovat tarpeen tietokoneella työskennellessä kesälläkin. Ongelmia tulee sisällä jo ilmastoinnista, puhumattakaan ulkoilusta kylmällä ja viimaisella säällä. Pahimmilla pakkasilla Veronica ei mene lainkaan ulos, sillä kylmä aiheuttaa kovat kivut. Silloin etätyö on järkevä järjestely.

Vakava sairaus parikymppisenä pysäyttää, mutta siihen on ollut pakko sopeutua.

”Onhan tämä ollut välillä hankalaa, mutta minun tapauksessani fibromyalgia on kuitenkin todella hyvällä mallilla. Toisilla on paljon vaikeampaa”, Veronica sanoo.

Sinnikkyydellä maisteriksi

Veronica lähti heti lukion jälkeen Haaga-Helia ammattikorkeakouluun opiskelemaan tietotekniikkaa. IT-tradenomiksi hän valmistui vähän reilussa kahdessa vuodessa, tavanomaisen kolmen ja puolen sijaan.

Tradenomiopintojensa loppumetreillä hän opiskeli samaan aikaan Helsingin yliopistossa. Tietojenkäsittelytieteen maisteriksi Veronica valmistui kesällä 2016. Hän oli silloin 22-vuotias.

IT-ala oli luonteva valinta, sillä perheessä kaikki äitiä lukuun ottamatta työskentelevät alalla. Opintojen alussa fibromyalgia ei vielä ollut ilmoitellut itsestään, mutta myöhemmin alanvalinta on osoittautunut erinomaiseksi.

”En voisi tehdä mitään fyysistä työtä. Kevyt toimistotyö on minulle ainoa vaihtoehto”, Veronica sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Veronica Riihijärvi
Veronica opiskelee töiden ohessa jo toista maisterin tutkintoa. Kuva: Eeva Anundi.

Nyt Veronica opiskelee töiden ohessa uutta tutkintoa, kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistossa. Siellä pääaineena on tietojärjestelmätiede ja sivuaineena henkilöstöjohtaminen. Opinnot on mahdollista suorittaa etänä, joten ne onnistuvat päivätyön ohessa.

”Ensimmäiset opinnot menivät sairastaessa, joten minulla oli yhä kutina opiskella lisää. Jäi vielä tiedonjano”, Veronica kertoo.

Ensimmäiset opinnot menivät sairastaessa, joten minulla oli yhä kutina opiskella lisää. Jäi vielä tiedonjano.

Nyt kun sairaudessa on tasaisempi vaihe, opiskelusta ja itsensä kehittämisestä voi nauttia aivan eri tavalla.

Veronican opiskelutahti olisi hurja kenelle tahansa. Veronicalle opintojen onnistuminen vaati lisäksi paljon erikoisjärjestelyjä. Hön ei nyt hyvässäkään vaiheessa voi esimerkiksi kirjoittaa tavallisella kynällä, sillä käsi ei sitä kestä. Opiskeluaikana kunto oli paljon nykyistä huonompi.

”Kun olin ollut niin kipeä, halusin näyttää, että olen ihan fiksu. Minulla on myös lukihäiriö, sekin varmasti vaikutti näyttämisen haluun”, Veronica sanoo.

Yksi nopeiden opintojen avain on ollut oman näyttämisen halun lisäksi myös tukiverkko. Niin isä, veli kuin aviomieskin ovat it-alalla. Osin siksikin Veronicasta tuntui, että opinnot olisi mahdollista suorittaa suunniteltua nopeamminkin. Nopeutetusta opintotahdista ja fibromyalgiasta huolimatta Veronica kävi opintojen ohessa myös töissä. Nyt hänellä on työkokemusta IT-alalta jo viisi vuotta.

Säännölliset elintavat pitävät taudin kurissa

Veronican fibromyalgia pysyy parhaiten kurissa säännöllisten elintapojen ja liikunnan avulla. Rutiineihin kuuluu se, että illalla nukkumaan mennään yhdeksältä. Herätys on aamuviideltä, ja sen jälkeen Veronica lähtee miehensä kanssa aamukävelylle. Ilman aamuliikuntaa oma toimintakyky laskee hetkessä.

Yllättävän hyväksi apuvälineeksi on osoittautunut myös aktiivisuusranneke, jonka mies osti Veronicalle vuosi sitten. Siihen voi ohjelmoida itselleen sopivan liikkumisen tavoitteen.

”Päivittäisen aktiivisuustavoitteen täyttymistä on kiva seurata. Laite ilmoittaa, kun sata prosenttia tulee täyteen. Se on hyvä porkkana”, Veronica sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Veronica Riihijärvi
Veronicaa kiinnostaa terveyden mittaaminen. Aktiivisuusranneke auttaa seuraamaan omaa liikkumista. Kuva: Eeva Anundi.

”Tietokoneihmisenä minua kiinnostavat tietenkin myös käppyrät, joista voi seurata suoritusten kehittymistä. Oma aktiivisuuteni on lisääntynyt paljon sen jälkeen, kun aloin käyttää ranneketta.”

Terveyden mittaaminen kiinnostaa myös siksi, että Veronican tietojenkäsittelytieteen gradu käsitteli samaa aihepiiriä.

Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet hyvää aikaa. Kroppa toimii niin hyvin, että Veronica voi pitkän tauon jälkeen käydä itselleen rakkailla ryhmäliikuntatunneilla. Jopa kevyt juoksu onnistuu.

Pienetkin heilahdukset muussa terveydentilassa saavat kuitenkin fibromyalgian muistuttamaan itsestään. Edellisenä viikonloppuna flunssa toi mukanaan vaivan, jota Veronica kutsuu mummojaloiksi.

”Jalkoja alkaa särkeä ja ne tuntuvat painavilta, eikä koordinaatio pään ja jalkojen välillä pelaa kunnolla. Silloin kävelen vähän kankeasti”, Veronica kuvailee.

Vaikka Veronica on ehtinyt 23-vuotiaaksi saavuttaa työelämässä enemmän kuin moni ikäisensä, tulevaisuuden suunnitelmat kuulostavat kuitenkin tavallisilta. Jatkossa hän haluaisi töissä vastuulleen laajempia ja vastuullisempia projekteja. Ensimmäisenä Veronica mainitsee kuitenkin sen, että jonakin päivänä hän haluaisi perheeseen myös lapsia.

Veronica Riihijärvi työpöytänsä ääressä
IT-ala oli Veronicalle itsestään selvä valinta. Hänellä on alalta jo viisi vuotta työkokemusta. Kuva: Eeva Anundi. 

Liikunnallinen työ sopii Arto Huhtaniemen kropalle ja päälle

Innostava työ saa Katri Pekkalan kivutkin unohtumaan

reumaliitto.fi/tyo

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit