Reuma-lehti 2/2016 (4.5.2016)
Teksti Riitta Katko
Punkit ovat nyt heränneet ja kömpineet liikkeelle. Punkit levittävät useita tauteja, joista yleisin on borrelioosi.
Parasta ehkäisyä on estää punkin pääsy iholle. Jos näin on jo tapahtunut, poista se pikaisesti. Lääkäriin kannattaa mennä, jos oireita ilmaantuu.
Punkit heräävät eloon maastossa, kun ilman keskilämpötila ylittää viisi astetta. Näin tapahtuu koko Suomessa keskimäärin 15. toukokuuta mennessä.
Punkin välittämät taudit sairastuttavat vuosittain tuhansia ihmistiä. Tartunnat voidaan kokonaan välttää ehkäisemällä punkin puraisu. Kesäisestä luonnosta voi nauttia huoletta, kunhan ei päästä punkkia iholle.
Sairaudet syytä erottaa
Suomessa tärkein puutiaisen levittämä sairaus on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama borrelioosi. Tätä tautia kutsutaan Lymen taudiksi.
Puutiainen levittää myös borrelioosia harvinaisempaa THB-viruksen aiheuttamaa aivokuumetta. Nämä sairaudet voivat helposti mennä sekaisin, mutta ne on syytä selvästi erottaa toisistaan.
Bakteerin aiheuttamaan borrelioosiin on olemassa hoito, kun taas viruksen aiheut¬tamaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole olemassa syynmukaista hoitoa. Se voidaan sen sijaan ehkäistä ajoissa annetulla rokotuksella.
Ehkäisy on paras tapa välttyä punkin levittämiltä taudeilta. Punkin puremilta voi välttyä pukeutumalla pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin puutiaisalueilla liikuttaessa. Pihapiirissä on hyödyllistä pitää aluskasvillisuus leikattuna. Maaston kuivuessa puutiainenkin viihtyy siinä huonommin.
Päivittäinen punkkisyyni – kotieläimiä unohtamatta – on hyvä tapa ehkäistä borrelioosia. Borrelioosia vastaan ei toistaiseksi ole saatavilla rokotetta.
Sekä borrelioosi- että puutiaisaivokuumetapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet tuntemattomasta syystä. Punkkeja tavataan huhtikuusta marraskuuhun. Myös puutiaisvälitteisten tautien diagnostiikka on parantunut.
Borrelioosiin antibioottikuuri
Todettu borrelioosi on aina hoidettava lääkekuurilla. Varhaisessa taudin vaiheessa borrelioosi hoidetaan suun kautta otettavalla antibiootilla ja hoitotulokset ovat erinomaiset.
Pitkään jatkuneessa borrelioosissa antibiootti otetaan joko suun kautta tai laskimonsisäisesti.
Puutiaisaivokuumeeseen rokote
Suomalaisissa puutiaisissa enkefaliitti- eli aivotulehdusvirusta esiintyy rajoitetuilla alueilla lähinnä ulkosaaristossa ja Ahvenanmaalla. Puutiaisaivotulehdustapauksia on Suomessa vuosittain muutama kymmenen. Puutiaisaivotulehduksen riski on suurin Ahvenanmaalla.
Puutiaiset kotieläimissä
Koiraa tai kissaa tehokkaampaa "punkkiharavaa" tuskin löytyy. Puutiaisen asuttamilla alueilla kotieläimestä saattaa löytyä kymmeniä puutiaisia päivittäin. Puutiaiset voivat kulkeutua sisätiloihin kotieläimen mukana ja tarttua ihmisiin. Sisätiloissa puutiainen voi elää kuukausia vain vähäisellä kosteudella.
Kotieläimet on hyvä kammata puutiais¬alueilla päivittäin. Samalla voi poistaa eläimen nahkaan jo tarttuneet puutiaiset. Borrelioosi hoidetaan eläimillä antibiooteilla samoin periaattein kuin ihmisillä.
Punkkitietoa
1. Nauti kesäisestä luonnosta
Luonnossa voi liikkua huoletta myös punkkialueilla, kunhan välttää punkkien pääsyn iholle. Sokea punkki eli puutiainen viihtyy kosteahkoissa oloissa aluskasvillisuuden lehdillä ja korsilla sekä ruohikossa ja heinikossa, missä se tarttuu kaikkeen liikkuvaan.
2. Estä punkin pääsy iholle
Käytä puutuiaisalueilla liikkuessasi pitkähihaista puseroa ja pitkiä housuja. Nosta sukat housunpunttien päälle. Näin punkin pääsy ihokontaktiin vaikeutuu.
3. Tee päivittäin punkkitarkastus
Tee punkkitarkastus kaikille perheenjäsenille päivittäin kotieläimet mukaanlukien.
4. Poista mahdolliset iholta löytyvät punkit heti
Poista punkki iholta tarttumalla siitä kiinni mahdollisimman läheltä ihoa apteekeista saatavilla punkkipinseteillä tai kynsillä. Poista punkki pyörittävin edestakaisin liikkein, jotta saat punkin ja sen sahalaitaisen imukärsän kokonaan irti.
5. Jos punkki on purrut, tarkkaile oireita
Kun punkki on päässyt puremaan, tarvitaan hoitoa vain, jos jälkioireita ilmenee.
6. Hakeudu lääkäriin, jos oireita ilmenee
Jos pureman jälkeen iholle kehittyy laajeneva ihottumaläiskä tai tunnet flunssankaltaisia oireita, kuten lämpöilyä, väsymystä tai särkyä hakeudu välittömästi lääkäriin ja kerro lääkärille punkin puremasta ja näytä mahdollinen ihottumaläiskä. Todettu borrelioosi pitää hoitaa aina heti, ettei bakteeri jäisi elimistöön ja aiheuttaisi uusia, vakavampia oireita.
Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisvaiheen borrelioosiin, joka on pitkäaikainen ja vakava sairaus.
Muista, että kerran sairastettu borrelioosi ei suojaa uudelta tartunnalta. Tautiin voi sairastua uudestaan. Siksi punkkia ei kannata päästää iholle.
Apteekista voi tiedustella punkkipihtejä ja vaatteisiin käytettäviä punkkikarkoitteita, joita ei saa käyttää alle kolmivuotiaille. Koirille on punkkipantoja.
Esiintyvyys
Borreliatapaukset
Vuonna 2015 Borreliatapauksia ilmoitettiin 912, mikä on ennätysmäärä. Tapauksia raportoitiin koko maasta. Alueiden välillä oli suurta vaihtelua. Ahvenanmaalla ilmaantuvuus oli aiempien vuosien tapaan korkein, siellä todettiin 573 tapausta – lähes kolmasosa. Borreliaa esiintyi eniten syksyllä, suurin osa elo–lokakuussa. Pääosa, 76 prosenttia, tapauksista todettiin yli 45-vuotiailla.
Puutiaisaivotulehdukset
Vuonna 2015 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 67 TBE-vasta-ainelöydöstä, mikä oli ennätysmäärä. Löydöksiä todettiin eniten elokuussa. Sairastuneet olivat 5‒87 vuoden ikäisiä, iän keskiarvo 49 ja heistä kaksi menehtyi.
THL Tartuntatautirekisteri
Lue lisää Reumaliiton sivuilta: www.punkki.fi
Lähteet: Reumaliiton aineistot