Aito kohtaaminen ja hyvä hoitosuunnitelma lisäävät tyytyväisyyttä hoidon laatuun

Yllättävän harva pitkäaikaissairas tuntee oman hoitosuunnitelmansa. Tämä selvisi reumahoidon laatua koskevassa kyselyssä, johon vastasi 1 180 reumasairauksia sairastavaa suomalaista.

Suurin osa reumasairauksia sairastavista ei tunne omaa hoitosuunnitelmaansa, selvisi Reumaliiton kyselystä, johon vastasi 1 180 suomalaista. 

Vain 30 prosenttia vastaajista tunsi oman hoitosuunnitelmansa, eli tiesi miten heidän reumasairauttaan hoidetaan jatkossa. Lain mukaan potilaalla on kiireettömässä hoidossa oikeus hoitosuunnitelmaan.

Hoitosuunnitelmansa tuntevat vastaajat ovat paljon muita vastaajia tyytyväisempiä hoitoonsa kokonaisuudessaan. Heistä erittäin tai melko tyytyväisiä oli 72 prosenttia, muista vastaajista vain 33 prosenttia.

Reumaliitto selvitti: Tieto hoitosuunnitelmasta lisää tyytyväistyyttä hoitoon

 

Aito kohtaaminen parantaa hoidon laatua 

Potilaan ja hoitohenkilökunnan hyvä kohtaaminen parantaa hoidon laatua. Avoin ja selkeä tiedon jakaminen sekä hoitosuunnitelman tunteminen lisäävät tutkitusti sekä tyytyväisyyttä hoitoon että sitoutumista siihen. Myönteisiä muutoksia voi saavuttaa pienilläkin teoilla.

Hyvän kohtaamisen resepti

 

Reumaviikkoa vietetään 7.-14.10.2018

Reumaviikon teemoina ovat tänä vuonna hyvä kohtaaminen ja hoidon laatu.

Reumaliitto ja sen jäsenyhdistykset ovat viettäneet perinteistä reumaviikkoa 1940-luvulta lähtien. Reumaviikon avajaisia vietetään Salossa sunnuntaina 7.10. Salon Reumayhdistyksen 40-vuotisjuhlan yhteydessä. Maailman reumapäivä on 12.10.

Reumaviikon kohtaaminen juliste
Aina se ei näy päällepäin ja Seitsemän vinkkiä hyvään kohtaamiseen lääkärin kanssa. Klikkaamalla kuvaa näet tulostettavat materiaalit isompana.

 

Aina se ei näy päällepäin

Reumasairaudet eivät aina näy päällepäin. Kipu, jäykkyys ja väsymys voivat silti olla osa arkea. Reumasairauksissa varhainen diagnoosi ja hoitoon sitoutuminen on tärkeää. Oireet kannattaa ottaa vakavasti ja myös puheeksi lääkärin kanssa tarpeeksi aikaisin.

Hyvän kohtaamisen julisteet ja esitteet
Reumaviikon kampanjamateriaalit ovat saatavissa myös valmiiksi painettuina A3-kokoisina julisteina tai kaksipuolisina A5-kokoisina esitteinä sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Video: Aina se ei näy päällepäin

Reumaliitto on tietoa, vertaistukea ja toimintaa tarjoava yhteisö kymmenille tuhansille eri reumasairauksia sairastaville ihmisille. Lisätietoa liittymisestä löydät täältä

 

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Pia Laine, 044 269 05 09, pia.laine(at)reumaliitto.fi
 

 

 

 

Aiheeseen liittyvät uutiset ja blogit

23.11.2022
Reumaliiton vaikuttamistyön asiantuntijana on aloittanut Maria Mat
26.10.2022
Hallitus esittää eduskunnalle muutoksia lääkelakiin lä
11.10.2022
Tutkimus tuo jatkuvasti uutta tietoa reumasairauksista.
6.10.2022
Kun oman reumasairauden hoitovastuu siirretään reumatologian poliklinikalta terveysk